Τις εισαγόμενες πιέσεις από το εξωτερικό προσπαθεί να διαχειριστεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να έχει μια καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα να οδεύει προς μια θετική εβδομάδα.
Οι τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές ανησυχίες και την αβεβαιότητα για τις μειώσεις επιτοκίων, περιορίζουν την επενδυτική ορατότητα στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού, οδηγώντας τους traders σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις.
Ωστόσο, η Λεωφόρος Αθηνών βρίσκεται σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα, καθώς οι υψηλές προσδοκίες για το 2024 και οι φήμες για νέα εταιρικά deals συντηρούν το ενδιαφέρον, παρά τις παροδικές κινήσεις κατοχύρωσης των μεγάλων κερδών του 2023.
Σήμερα, ενδεικτικά, στην 4η συνεδρίαση του έτους, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,12% και διαμορφώνεται στις 1.309,25 μονάδες, χάνοντας μόλις 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.310,87 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 1.308,66 έως 1.310,22 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό, τώρα, οι Mytilineos, ΔΕΗ και ΟΤΕ υποχωρούν απολύτως ελεγχόμενα κατά έως 1%, ενώ οι τράπεζες παρουσιάζουν μικτές τάσεις, χωρίς να καταγράφουν μεγάλες μεταβολές. Από εκεί και πέρα, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Ελλάκτωρ συνεχίζουν ανοδικά άνω του 1%, ενώ ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στη UNIBIOS, η οποία κάνει μίνι – ράλι 3%.
Σταθερές οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, παραμένοντας σε απόσταση – αναπνοής από τα πρόσφατα πολυετή υψηλά, βρίσκεται μόλις στο -0,11% και τις 1.076 μονάδες.
Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο -0,32% και το 1,55 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περιορίζεται ανεπαίσθητα στο -0,09% και τα 6,416 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς είναι σχεδόν αμετάβλητες στο 1,6255 και στα 3,26 ευρώ, αντίστοιχα.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,35% και 3.156 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ διολισθαίνει στο -1% και τα 15,5 ευρώ, με τις μετοχές των Mytilineos, ΔΕΗ και Jumbo να χάνουν πέριξ του 0,5%. Απώλειες κατά 0,8% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Lamda, Motor Oil και Σαράντης, ενώ η μετοχή της Quest αναδιπλώνεται κατά 1,4%. Στον αντίποδα, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Ελλάκτωρ συνεχίζουν την ανοδική πορεία, κερδίζοντας τουλάχιστον 1% και φθάνοντας στα 2,18 και στα 2,745 ευρώ, αντίστοιχα. Viohalco και Helleniq Energy ακολουθούν έως το +1%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,29% και 2.271 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει στο +1% και τα 5,3 ευρώ, με τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Intrakat και Dimand να έπονται στο +0,5%. Αντίθετα, η μετοχή της Austriacard περιορίζεται κατά 0,8%, ενώ οι μετοχές των Intracom και Τεχνικής Ολυμπιακής υποχωρούν κατά περίπου 0,7%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη UNIBIOS, η οποία κάνει μίνι ράλι άνω του 3% και σκαρφαλώνει στο 1,3 ευρώ (υψηλό 10ετίας).
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 32 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 89,0 δισ. ευρώ.
Πρώτη εβδομάδα με κέρδη
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει την πρώτη εβδομάδα του 2024 και, μέχρι στιγμής, δείχνει να αποδίδει καλύτερα σε σχέση με τις αγορές του εξωτερικού -εκτός αν αλλάξει κάτι δραματικά στις τελευταίες χρηματιστηριακές ώρες.
Οι τελευταίες, εξάλλου, φαίνεται ότι παραμένουν εγκλωβισμένες στη νωθρότητα, λόγω των επίμονων τεχνολογικών πιέσεων στη Wall Street (5 σερί πτωτικές συνεδριάσεις για τον Nasdaq), των γεωπολιτικών προκλήσεων, καθώς και των αβεβαιοτήτων για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε το 2023 από τις 1.293 μονάδες, έχει ήδη φθάσει στις 1.310 μονάδες, καταγράφοντας συνολική άνοδο άνω του 1% στις μέχρι στιγμής συνεδριάσεις του 2024 (δύο ανοδικές και μία πτωτική).
Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης απέχει μόλις τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τα υψηλά 10ετίας των 1.345 μονάδων, οι οποίες αποτελούν τις επόμενες αντιστάσεις.
Οι υψηλές προσδοκίες αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της ελληνικής αγοράς, καθώς οι επενδυτές περιμένουν μια σειρά εξελίξεων, οι οποίες μπορούν να αναβαθμίσουν περαιτέρω την ελληνική κεφαλαιαγορά.
Μόνο μέσα στον Ιανουάριο, το καλεντάρι περιλαμβάνει τις εκδόσεις των εταιρικών ομολόγων των Autohellas – Intralot, την investor day της ΔΕΗ, το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan και φυσικά, την Δημόσια Προσφορά (IPO) του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών.
Την ίδια στιγμή, η επιχειρηματική κινητικότητα και οι φήμες περί νέα deals στην αγορά «συντηρούν» το επενδυτικό ενδιαφέρον και κρατούν «ζεστούς» τους επενδυτές.
Και φυσικά μην ξεχνάμε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με την απόδοση στη 10ετία να μην ξεπερνά το 3,2% και τα spreads έναντι της Γερμανίας να βρίσκονται πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο των 100 μονάδων βάσης.
Πιέσεις οι διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,46% και τις 475 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,46%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,59%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,69% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,28%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιείται στην περιοχή των 75 δολαρίων, εν μέσω της ταραχώδους κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,36% και τα 72,4 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,17% και τα 77,7 δολάρια/βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,04% και τα 2.049 δολάρια/ουγγιά.