Skip to main content

Wall: Δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών

REUTERS/Brendan McDermid

Ο Nasdaq παρασύρθηκε σε πτώση από τις κορυφαίες τεχνολογικές, με την Apple να χάνει την Τρίτη 4% της αξίας της στον απόηχο της υποβάθμισης της επενδυτικής της αξιολόγησης από τη Barclays, λόγω μειωμένης ζήτησης για iPhones

Oι μετοχές υποχώρησαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στη Wall Street, με τον Nasdaq να καταγράφει την χειρότερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια τριμήνου.

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας κατέγραψε απώλειες 1,18% κλείνοντας στις 14.592,21 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,8% στις 4.704,81 μονάδες. Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 284,85 μονάδων ή 0,76% τερματίζοντας τη συνεδρίαση στις 37.430,19 μονάδες.

Ο Nasdaq παρασύρθηκε σε πτώση από τις κορυφαίες τεχνολογικές, με την Apple να χάνει την Τρίτη 4% της αξίας της στον απόηχο της υποβάθμισης της επενδυτικής της αξιολόγησης από τη Barclays, λόγω μειωμένης ζήτησης για iPhones. Η μετοχή της Apple υποχώρησε σήμερα επιπλέον 0,8%.

Σε πτώση και οι άλλες μεγάλες της τεχνολογίας Nvidia, Tesla και Meta, μετά την επάνοδο της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου προσωρινά πάνω από το 4% για να επιστρέψει εν συνεχεία στο 3,91%.

Οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κέρδη τους από την τεχνολογία, που ήταν ο μεγάλος νικητής του 2023, εν μέσω προσδοκιών για μειώσεις των επιτοκίων το 2024. Με τον χρόνο ωστόσο έναρξης των επιτοκιακών μειώσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ να είναι ιδιαίτερα αβέβαιος, οι επενδυτές αρχίζουν να χάνουν τον ενθουσιασμό τους.

«Μακροπρόθεσμα παραμένω αισιόδοξος. Βραχυπρόθεσμα όμως ανησυχώ που όλοι έχουν μπει στο Νέο Έτος με υπερβολικά μεγάλη αισιοδοξία», αναφέρει ο Στηβ Έισμαν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Neuberger Berman.

Ο ίδιος αναφέρει ότι διορθώσεις βραχυπρόθεσμου ορίζοντα είναι κάτι σύνηθες σε μία αγορά που μόλις έχει δοκιmάσει νέα υψηλά και εισέρχεται σε νέο έτος, προσθέτοντας ότι σε ορίζοντα εξαμήνου έως 12μήνου παραμένει θετικά διακείμενος.

Επίσης, τα πρακτικά της Fed από την τελευταία της συνεδρίαση του Δεκεμβρίου άσκησαν πιέσεις στους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, καθώς έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια.

«Οι αξιωματούχοι της Fed υπογράμμισαν τη σημασία του να διατηρήσουν μία προσεκτική και απόλυτα εξαρτημένη από τα στοιχεία προσέγγιση ως προς τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής και επανεπιβεβαίωσαν ότι θα ήταν κατάλληλο για τη νομισματική πολιτική να παραμείνει περιοριστική για κάποιο διάστημα έως ότου ο πληθωρισμός μπει σε σταθερή τροχιά αποκλιμάκωσης προς το στόχο του 2%», όπως αναφέρουν τα πρακτικά.