Skip to main content

Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στο… ρεβεγιόν οι επενδυτές

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στασιμότητα επικρατεί και σήμερα στη Λ. Αθηνών, με τους αγοραστές να συντηρούν το οριακό προβάδισμα

Δίχως ιδιαίτερες συγκινήσεις εξελίσσεται η προ-τελευταία συνεδρίαση του έτους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, με αποτέλεσμα να επιδίδονται σε περιορισμένου εύρους αγοραστικές κινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε απόσταση αναπνοής από τις κρίσιμες αντιστάσεις των 1.300 μονάδων, ενώ απέχει λιγότερο από 5% σε σχέση με το υψηλό έτους και υψηλό 9ετίας των 1.345 μονάδων.

Το γεγονός, δε, ότι τα συνολικά κέρδη του 2023 αγγίζουν το +40% (3η καλύτερη επίδοση από το 1999), αποτρέπει τις καθιερωμένες κινήσεις ωραιοποίησης (window dressing), δεδομένου ότι οι traders ήδη διαθέτουν ένα χαρτοφυλάκιο με εντυπωσιακές αποδόσεις.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης σημειώνει οριακή άνοδο κατά +0,15% και διαμορφώνεται στις 1.295,17 μονάδες, κερδίζοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.293,19 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.291,94 έως 1.296,57 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ στο πρώτο 20λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, οι μετοχές των τραπεζών εμφανίζουν οριακές μεταβολές, με την κεφαλαιοποίηση του κλάδου να διατηρείται κοντά στα 20 δισ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, ο ΟΠΑΠ χάνει 0,5%, ενώ η ΔΕΗ προσπαθεί να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, κερδίζοντας 0,3%.

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, μετά τη χθεσινή ανοδική κίνηση, σήμερα αναδιπλώνεται στο -0,24% και τις 1.066 μονάδες. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να πετυχαίνει μια μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 67%.

Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -0,49% και τα 3,22 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -0,28% και τα 6,404 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει στο -0,18% και το 1,622 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank είναι σχεδόν σταθερή στο 1,5095 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,06% και 3.122 μονάδες), οι μετοχές των Ελλάκτωρ και Quest Συμμετοχών κερδίζουν από τουλάχιστον 1%, ενώ με άνοδο άνω του 0,5% ακολουθούν οι μετοχές των Coca – Cola, Lamda Development, Aegean και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, ελεγχόμενες απώλειες πέριξ του 0,5% παρουσιάζουν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Viohalco. Η μετοχή της HelleniQ Energy, δε, μειώνεται κατά 0,4%, εν όψει της σημερινής Γ.Σ. για τον αριθμό των εκπροσώπων του δημοσίου.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,20% και 2.248 μονάδες), η μετοχή της Αλουμύλ ξεχωρίζει στο +1,9% και τα 3,1 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στο χθεσινό +10%. Άνοδο κατά 1% εμφανίζει και η μετοχή της Epsilon. Αντίθετα, η μετοχή της Intralot υπαναχωρεί από το 1,05 ευρώ και το υψηλό 5ετίας, ενώ στάσιμη στα 4,5 ευρώ είναι η μετοχή της Intrakat.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 46 μετοχές κινούνται ανοδικά, 24 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 87,9 δισ. ευρώ.  

Με… φόρα στο 2024

Το Χρηματιστήριο Αθηνών οδεύει προς την τελευταία στροφή πριν το «αντίο» στο 2023 και ως εκ τούτου, λίγα έως ελάχιστα πράγματα αναμένεται να αλλάξουν στην τελευταία 1+1 συνεδρίαση του έτους.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται μία «ανάσα» από το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων, όμως οι επενδυτές δεν επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο, προκειμένου να διασπάσουν τις κρίσιμες αντιστάσεις. Και όχι άδικα, δεδομένου ότι αφενός υπάρχει η λεγόμενη εορταστική ραστώνη και οι περισσότεροι επενδυτές βρίσκονται σε… διακοπές, αφετέρου τα σωρευτικά κέρδη του έτους καλλιεργούν τις συνθήκες για διορθωτικές κινήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η επίτευξη -έστω και οριακών- θετικών προσήμων δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου αμελητέα, καθώς συντηρεί την πλαγιο-ανοδική κίνηση και διατηρεί τον Γενικό Δείκτη κοντά στα υψηλά έτους και στα υψηλά 9ετίας του καλοκαιριού. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η απόσταση από τις 1.345 μονάδες δεν υπερβαίνει πλέον τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Από τις αρχές του έτους, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετρά συνολικά ετήσια κέρδη κατά 39%. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, εμφανίζουν σωρευτική άνοδο κατά 67%%, με τον «25άρη» να αυξάνεται κατά 38% και τον FTSE MID CAP κατά 59%.

Όλα αυτά καθιστούν τη φετινή επίδοση του Χρηματιστηρίου Αθηνών την τρίτη καλύτερη από το μακρινό… 1999, ενώ τοποθετούν την ελληνική κεφαλαιαγορά στο top-3 των φετινών χρηματιστηριακών ράλι παγκοσμίως.

Το θετικό κλίμα για τα ελληνικά assets αποτυπώνεται και στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου να υποχωρεί κάτω του ψυχολογικού ορίου του 3% για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022 και το spread έναντι της Γερμανίας να περιορίζεται στις 106 μονάδες βάσης.

Όλα αυτά, αναμφίβολα, καλλιεργούν υψηλές προσδοκίες για το 2024, εντός του οποίου η αγορά περιμένει μια σειρά σημαντικών εξελίξεων, όπως είναι για παράδειγμα η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χ.Α., το ομόλογο της Intralot, το road show της JP Morgan κ.α.

Σε δεύτερο χρόνο, επίσης, θα πρέπει να περιμένουμε τη επόμενη φάση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ στις τράπεζες, αλλά και την αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης από τον Moody’s, ο οποίος είναι ο τελευταίος από τους μεγάλους οίκους που διατηρούν τη χώρα εκτός επενδυτικής βαθμίδας.

Ανοδικά οι ξένες αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,32% και τις 480 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,19%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,21%, ο γαλλικός CAC 40 κατά +0,17% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά +0,19%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου είναι σχεδόν αμετάβλητη εν μέσω της έντασης στη Μέση Ανατολή. Η τιμή των συμβολαίων WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στο -0,45% και τα 73,7 δολάρια/βαρέλι, ενώ η τιμή των συμβολαίων Brent στην Ευρώπη καθορίζεται στο -0,25% και τα 79,45 δολάρια/βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,26% και τα 2.087 δολάρια/ουγγιά.