Skip to main content

Wall Street: «Έσπασε» το τριήμερο πτωτικό σερί για S&P500 και Dow

REUTERS/Brendan McDermid

Οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες αναμένεται να κλείσουν τόσο το τέταρτο τρίμηνο όσο και το έτος με κέρδη, διατηρώντας τη δυναμική του πρόσφατου ράλι

O S&P 500 έκλεισε με άνοδο, μετά από μία τριήμερη καθοδική πορεία, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για την αγορά απασχόλησης των ΗΠΑ για το μήνα Νοέμβριο.

Ο δείκτης ενισχύθηκε 0,8% στις 4.585,59 μονάδες. Εντυπωσιακή άνοδο 1,37% σημείωσε και ο δείκτης Nasdaq, καθώς υπεραπέδωσαν οι μετοχές τεχνολογίας, κλείνοντας στις 14.339,99 μονάδες. Ο Dow Jones έκλεισε με μικρότερη άνοδο της τάξης των 62,95 μονάδων ή 0,17% στις 36.117,38 μονάδες.

Ο μητρικός όμιλος της Google, Alphabet, ενισχύθηκε περισσότερο από 5%, καθώς οι συναλλασσόμενοι δέχθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση την παρουσίαση του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης Gemini. Άνοδο άνω του 2% και 9% αντίστοιχα παρουσίασαν η Nvidia και η ΑMD.

H επιστροφή στην άνοδο τερματίζει το πρώτο τριήμερο πτωτικό σερί για τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 από τον Οκτώβριο. Οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες αναμένεται να κλείσουν τόσο το τέταρτο τρίμηνο όσο και το έτος με κέρδη, διατηρώντας τη δυναμική του πρόσφατου ράλι.

Στη διάρκεια της εβδομάδας, ο Nasdaq παρουσιάζει κέρδη 0,2%. Αντίθετα, ο Dow Jones και ο S&P 500 αναμένεται να κλείσουν την εβδομάδα με μικρές απώλειες 0,3% και 0,2% αντίστοιχα.

Τα σημερινά στοιχεία για τις αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας ήταν κατώτερα των προσδοκιών για την προηγούμενη εβδομάδα, σε μία ένδειξη ότι ο ρυθμός των απολύσεων δεν έχει αυξηθεί. Ωστόσο, τα στοιχεία της Τετάρτης για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα έδειξαν ότι οι θέσεις που δημιουργήθηκαν ήταν κατώτερες των προβλέψεων. Πάντως, τα στοιχεία για τις αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας ώθησαν σε άνοδο την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, καθώς δείχνουν ότι η εργασίας παραμένει δυναμική και ενδεχομένως να μεταθέσουν για αργότερα τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones εκτιμούν ότι το Νοέμβριο δημιουργήθηκαν 190.000 θέσεις ερασίας, που σημαίνει αύξηση σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Οι επενδυτές ευελπιστούν σε αποθέρμανση της αγοράς εργασίας, έτσι ώστε η Fed να ολοκληρώσει το σημερινό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.