Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί η Εθνική έπεσε κατά τουλάχιστον 3%

Menelaos Myrillas / SOOC

Στα 6 ευρώ διόρθωσε η μετοχή, η οποία μετρά κέρδη 60% μέσα στο έτος

Τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό εμφάνισε την Πέμπτη η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διόρθωσε στα επίπεδα των 6 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της τράπεζας υποχώρησε αισθητά κατά 3,23% και έκλεισε στα 6,00 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμα και στα 5,9 ευρώ.

Η πτωτική κίνηση συνοδεύτηκε από υψηλό τζίρο, καθώς διακινήθηκαν 2,7 εκατ. τεμάχια, συνολικής αξίας 16,9 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα «πέρασαν» και τέσσερα πακέτα, αξίας 3,1 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή μεταβολή, σύμφωνα με τους αναλυτές, λειτουργεί διορθωτικά στο πρόσφατο ράλι, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την επιτυχημένη αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο διέθεσε σε ξένους και Έλληνες επενδυτές το 22% των μετοχών της ΕΤΕ έναντι του ποσού των 5,30 ευρώ/μετοχή. Η αποεπένδυση χαρακτηρίστηκε ως απολύτως επιτυχημένη, δεδομένου ότι υπήρξε υπερκάλυψη της ζήτησης κατά τουλάχιστον οκτώ φορές.

Μετά την επίμαχη συναλλαγή, το ΤΧΣ διαθέτει πλέον το 18,39% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές σε μεταγενέστερη περίοδο.

Από τις αρχές του έτους, σε κάθε περίπτωση, η μετοχή της τράπεζας μετράει σωρευτική άνοδο κατά σχεδόν 60%, ενώ μόνο μέσα στο τελευταίο 30ήμερο καταγράφει αύξηση της τάξης του 10%, υπεραποδίδοντας έναντι του Γενικού Δείκτη.

Αυτήν την στιγμή, δε, η απόσταση από το υψηλό έτους των 6,48 ευρώ, το οποίο αποτελεί και υψηλό 8ετίας, είναι μικρότερη του 0,5 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να αγγίζει τα 5,5 δισ. ευρώ.

Πρόσφατα η Deutsche Bank αναθεώρησε την τιμή – στόχο για την ΕΤΕ στα 8,30 ευρώ (από 7,10 ευρώ προηγουμένως), δίνοντας σύσταση «buy» και χαρακτηρίζοντας τη μετοχή ως «top pick» (κορυφαία επιλογή).

Υπενθυμίζεται ότι, στο 9μηνο του 2023, η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε οργανική κερδοφορία 0,9 δισ. ευρώ, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να διευρύνονται κατά 73% σε ετήσια βάση, χάρη στα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών.

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), μετά και την τελευταία τιτλοποίηση των 600 εκατ. ευρώ, ο σχετικός δείκτης βρίσκεται μόλις στο 3,7%, δηλαδή κάτω του στόχου για 5% μέσα στο 2023.