Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διεθνώς και τοπικά η μεταβλητότητα εμποδίζει επενδυτικά τις σταθερές προσδοκίες

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η δεύτερη μέρα της τρέχουσας εβδομάδας είχε δύο όψεις

Στα διεθνή

Οι μετοχές ανέβηκαν για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τρίτη, το μεγαλύτερο σερί νικών τους στη χρονιά.

Οι μετοχές έλαβαν βοήθεια από τις αγορές σταθερού εισοδήματος, οι οποίες προκάλεσαν  τα ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία είχε αυξηθεί τη Δευτέρα, υποχώρησε κατά 0,092 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,570%.

Αυτό παρείχε μια ώθηση ιδίως για τις μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες τείνουν να είναι πιο ευαίσθητες στα επιτόκια από τη συνολική αγορά. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,9%, σε σύγκριση με κέρδη 0,3% και 0,2% του S&P 500 και του Dow Jones Industrial Average. Καθένα από τα επονομαζόμενα “Magnificent Seven” τεχνολογικά ονόματα μεγάλης κεφαλαιοποίησης – Apple, Microsoft, Nvidia, Meta Platforms, Alphabet, Tesla και Amazon – ανέβηκε στη συνεδρία. Η Amazon προηγήθηκε με άνοδο 2,1%.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας παραιτείται εν μέσω έρευνας για διαφθορά. Ο Αντόνιο Κόστα έκλεισε απροσδόκητα τα οκτώ χρόνια του ως πρωθυπουργός εν μέσω έρευνας για πιθανή κυβερνητική διαφθορά που αφορούσε έργα λιθίου και υδρογόνου. Η παραίτηση έγινε την Τρίτη καθώς η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων γραφείων που χρησιμοποιούσε ο αρχηγός του προσωπικού της πρωθυπουργού, καθώς και το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Υποδομών.

Ο  αντιπρόεδρος της Κίνας Χαν Ζενγκ σημειώνει «θετικά σήματα» στους δεσμούς των ΗΠΑ και το 2023 θα είναι η πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί.

Οι πρόσφατες συναντήσεις υψηλού επιπέδου βοήθησαν στη βελτίωση της σχέσης Κίνας-ΗΠΑ, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος του Πεκίνου πριν από την αναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Σι Τζινπίνγκ και του Τζο Μπάιντεν την επόμενη εβδομάδα. Οι συνεδριάσεις «έχουν στείλει θετικά μηνύματα και αύξησαν τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας για τη βελτίωση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Χαν Ζενγκ την Τετάρτη στο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη. Οι χώρες είχαν επίσης σπάνιες συνομιλίες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

Επιτόκια ΗΠΑ: Η αγορά ομολόγων ποντάρει σε ένα «dovish pivot» για έβδομη φορά από τότε που η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν έναν κύκλο σύσφιξης. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μειώθηκαν απότομα και τα ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά στον απόηχο της συνεδρίασης πολιτικής της Fed την περασμένη εβδομάδα, στην οποία ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι ο τρέχων κύκλος αύξησης των επιτοκίων μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του. Η ανοδική διάθεση κέρδισε περαιτέρω ώθηση από σημάδια χαλάρωσης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.

Αυτός ο Οκτώβριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί και το 2023 είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, δήλωσαν οι επιστήμονες του κλίματος την Τετάρτη.

Η ΕΕ αναμένεται να δημοσιεύσει την αξιολόγησή της για τις μεταρρυθμίσεις της Ουκρανίας που απαιτούνται για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Μιλούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Martins Kazaks και Pierre Wunsch. Ο Διοικητής της BOE Andrew Bailey θα πραγματοποιήσει επίσης ομιλία στην Ιρλανδία. Τα οικονομικά στοιχεία που θα δημοσιευτούν περιλαμβάνουν στοιχεία πληθωρισμού για τη Γερμανία και στοιχεία λιανικών πωλήσεων για την Ιταλία. Η Telefonica, η Airbus, η Credit Argicole και η Commerzbank είναι μεταξύ των εταιρειών που πρόκειται να αποδεσμεύσουν τα κέρδη.

Το πετρέλαιο διατηρείται σχεδόν σε χαμηλά τριών μηνών καθώς αυξάνονται οι πτωτικοί δείκτες της ζήτησης.

Η άνοδος της αγοράς EV στα 57 τρισεκατομμύρια δολάρια πυροδοτεί παγκόσμια σημεία ανάφλεξης.

Η Oaktree αναζητά ευκαιρίες σε δάνεια στην Κίνα — ακόμη και σε ακίνητα.

Η μεγάλη τεχνολογία βρίσκεται στη θέση του οδηγού, καθώς τα κέρδη των μετοχών με βάση τα ποσοστά αισιοδοξίας έχουν κορυφωθεί σε αυτόν τον κύκλο. Οι μικρές κεφαλαιουχικές εταιρίες δεν βλέπουν το όφελος, καθώς ο Nasdaq 100 ξεπερνά τις επιδόσεις του Russell 2000 στις περισσότερες δεκαετίες.

Η υποαπόδοση των μικροκεφαλαίων υποδηλώνει κάποιες υποκείμενες ανησυχίες σχετικά με μια οικονομική ύφεση, τον πληθωρισμό και τον αντίκτυπο των συνεχιζόμενων αυξήσεων της Fed. Ο  Russell 2000 έκανε ράλι την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν είναι αρκετά κοντά για να χτίσει τη χαμένη δυναμική. Ο μετρητής έχει περάσει περισσότερες από 500 ημέρες χωρίς να φτάσει σε νέο υψηλό. Η αναλογία του έναντι του Nasdaq 100 είναι επίσης η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί σε δεδομένα που χρονολογούνται εδώ και 35 χρόνια, επισκιάζοντας ακόμη και την αποτυχία του dot-com.

Μόνο λίγες εταιρείες ευθύνονται για μεγάλο μέρος των κερδών των μετοχών του τρέχοντος έτους. Αλλά η τεχνολογία συνεχίζει να είναι υπέρ. Το χαρτοφυλάκιο μοντέλων της BlackRock ευνοεί τα megacaps λόγω των ισχυρών ισολογισμών. Η μεγάλη τεχνολογία έχει επίσης λιγότερη ανάγκη να δανειστεί σε μια αγορά που κλονίζεται από τις αυξήσεις της Fed.

Στην Αθήνα

Είχε δύο όψεις, η δεύτερη της τρέχουσας εβδομάδας, για το ΧΑ, αφού ξεκίνησε με ήπιες μεταβολές και εναλλαγές πρόσημων, όμως μετά τις 12.00 οι διαχειριστές που επέλεξαν  την ενθυλάκωση  θέσεων ανέπτυξαν κυριάρχησαν και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, δοκιμάζοντας τιμές στις παρυφές των 1225 μονάδων. Η δυναμική χθες επιβεβαιώσει όλους όσους υποστήριζαν πως η ζώνη 1235 – 1240, δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση για τους “ταύρους” και θα χρειαστούν  μια σειρά επιλύουν  κινήτρων για να υπερκεραστεί. Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η παραμονή της καθαρής αξίας συναλλαγών στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Σημαντικοί εγχώριοι αναλυτές επιμένουν πως αξίζει να αναμένουμε αύξηση στην πορεία του μήνα, καθώς οι αναδιαρθρώσεις του MSCI και η πιθανή διάθεση μετοχών της ΑΛΦΑ -1,85% και της ΕΤΕ αναμένεται να βελτιώσουν την εικόνα. Πιθανόν σε αυτή την πιθανή διαδικασία διάθεσης μετοχών, να δούμε και αντιστροφή της στάση των Ξένων επενδυτών σε ότι αφορά τις εκροές τους στο Χ.Α. Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Νοεμβρίου αναμένονται οι ανακοινώσεις για την τριμηνιαία  αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, της αναθεώρησης. Οι μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη είναι 10, μετά τη διαγραφή της Τέρνα Ενεργειακής και την εισαγωγή της Τράπεζας Πειραιώς, στην προηγούμενη αναθεώρηση του Αυγούστου (ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΠΕΙΡ, ΜΟΗ).

Μετά από εκροές ύψους €60,98 εκατ. τον Σεπτέμβριο, €79,80 εκατ. τον Αύγουστο €97,16 εκατ. τον Ιούλιο, €190,85 εκατ. τον Ιούνιο, €95,46 εκατ. τον Μάϊο και εκροές ύψους €72,54 εκατ. τον Απρίλιο. Οι Αλλοδαποί πραγματοποίησαν εκροές ύψους €20,15 εκατ. κατά το μήνα Οκτώβριο, ανεβάζοντας το σύνολο εκροών επταμήνου στα  616,94 εκατ. ευρώ, με μόνη θετική ένδειξη την φθίνουσα πορεία των εκροών το τελευταίο τρίμηνο. Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 63,79% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 36,21% για τους Ημεδαπούς.

Από τον Σύμβουλο Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρη Τζάνα στο πρώτο για το μήνα σχόλιό του ανέφερε:

Οι Κεντρικές Τράπεζες, η ΕΚΤ αρχικά και στη συνέχεια η Federal και η Τράπεζα της Αγγλίας άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκιά τους και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επίπεδα αυτά (4,5% για την ΕΚΤ και 5,5% για τη Federal το επιτόκιο αναχρηματοδότησης) συνιστούν και την οροφή τους. Σε πρώτο χρόνο οι αποδόσεις των 10ετών αποκλιμακώθηκαν και οι μετοχικοί δείκτες αναρριχήθηκαν, ιδιαίτερα μετά το +4,9% στο ΑΕΠ 3oυ τριμήνου των ΗΠΑ λόγω της αυξημένης κατανάλωσης από τις αποταμιεύσεις που δημιουργήθηκαν στην πανδημία. Σύντομα ωστόσο, η υπενθύμιση ότι θα παραμείνουν ψηλά όσο χρειαστεί, μέχρις ότου ο πληθωρισμός επανέλθει στο 2%, έφερε ανησυχίες καθώς τόσο το δημόσιο χρέος πολλών χωρών όσο και το ιδιωτικό είναι σε υψηλά επίπεδα (στα $337 τρις. το παγκόσμιο χρέος ή στο 336% στο 2ο τρίμηνο, στο 120% το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ κοκ).

Ελλοχεύουν επομένως κίνδυνοι από πιθανή αδυναμία χωρών, επιχειρήσεων και ιδιωτών να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους στο επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα ενόψει των αυξημένων δαπανών για την κλιματική αλλαγή, το γηράσκοντα πληθυσμό και τις στρατιωτικές δαπάνες. Ταυτόχρονα, η γεωπολιτική ένταση κορυφώνεται στη Μ. Ανατολή με τις εχθροπραξίες να κλιμακώνονται και τη διπλωματική κινητικότητα να επιδιώκει την κατάπαυση του πυρός και την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Με τα παραπάνω δεδομένα, οι αγορές κινούνται σε περιβάλλον αχαρτογράφητων υδάτων με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά: από το να ισχύουν οι προειδοποιήσεις της Morgan Stanley ότι η πρόσφατη άνοδος συνιστά ένα bear market rally, μέχρι το σενάριο οι χειρότεροι φόβοι να μην επαληθευθούν και σύντομα να δρομολογηθούν συμφωνίες όπου υπάρχουν πολεμικές διαδικασίες.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο τροφοδοτείται με πλειάδα θετικών ειδήσεων. Οι συστημικές τράπεζες καταγράφουν στα 9μηνά τους θεαματική βελτίωση της κερδοφορίας σαν αποτέλεσμα του βελτιωμένου επιτοκιακού περιθωρίου και των τόκων νέων δανείων λόγω κυρίως των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ διατηρούνται χαμηλά οι δείκτες των ΜΕΔ και υψηλά οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Η ΔΕΗ εξαγοράζει το Κωτσόβολο με στόχο τις σταυροειδείς πωλήσεις από το κοινό πελατολόγιο και η Helleniq Energy ενδιαφέρεται για το εργοστάσιο της Lukoil στη Βουλγαρία ανακοινώνοντας ικανοποιητικές επιδόσεις στο 9μηνο. Παράλληλα, την Παρασκευή θα κλειδώσει το deal της Alpha Bank με τη Unicredit αν η ιταλική τράπεζα αναπροσαρμόσει επαρκώς το προσφερόμενο τίμημα για το 9%, ανοίγοντας το δρόμο για μια ακόμη επιτυχή διαδικασία για τη μεταβίβαση του 20% της Εθνικής από το ΤΧΣ, καθώς η ψήφος εμπιστοσύνης προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντισταθμίζει σε βάθος χρόνου τις απώλειες του ΤΧΣ. Άλλωστε, με αυτό το σκεπτικό το δημόσιο δέχεται την εξαγορά των warrants της Aegean προς €85 εκ. αποδεχόμενο ότι η ανάπτυξη του αερομεταφορέα ευεργετεί τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και αντισταθμίζει τις δικές του ζημιές από τη συναλλαγή. Τέλος, τον Σεπτέμβριο η ανεργία υποχώρησε στο 10% όσο είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2009, πριν 14 χρόνια δηλαδή!

Ενώ η Depolas Sec ειδοποίησε: Με ικανοποιητικά κέρδη έκλεισε χθες ο ΓΔΧΑ σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά ο όγκος συναλλαγών παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, διεύρυνση του περιθωρίου EBITDA στο εννεάμηνο στο 13,5% κατέγραψε ο όμιλος Σαράντη με το εν λόγω μέγεθος να διαμορφώνεται στα 47,8 εκ ευρώ έναντι 35,5 εκ ευρώ πέρυσι, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι εκτιμήσεις της εταιρείας για το 2023. Για τον ΓΔΧΑ επισημαίνουμε ότι μια ενδιάμεση αντίσταση εντοπίζουμε στην περιοχή των 1250 μονάδων. Το επόμενο διάστημα είναι πιθανότερη η διακύμανση του ΓΔΧΑ εντός εύρους τιμών παρά η καταγραφή νέου υψηλότερου επιπέδου. Για σήμερα, αναμένουμε τον δείκτη τιμών παραγωγού Σεπτεμβρίου στην Ευρωζώνη, ενώ σημειώνουμε ότι χαμηλότερα των εκτιμήσεων κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον ίδιο μήνα στην Γερμανία. Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι σημαντικά χαμηλότερα των εκτιμήσεων δημοσιεύτηκαν οι εξαγωγές Οκτωβρίου στην Κίνα και σε συνδυασμό με ανάλογη αύξηση των εισαγωγών οδήγησαν σε σημαντική επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο κατάγραψε τον χειρότερο Οκτώβριο από το 2019.