Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η απογοήτευση από την ανακοίνωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ επέδρασε και στην Αθήνα

EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η πορεία της αγοράς είχε σχήμα αντίστροφου U και αποκαλύπτει την παρακολούθηση την διάθεση των θεσμικών των ΗΠΑ από αυτούς που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.

Στα διεθνή

Οι αγορές μετοχών συνέχισαν την άνοδό τους την Τετάρτη παρά τα οικονομικά στοιχεία που πιθανότατα θα υπονόμευαν το κλίμα μια εβδομάδα νωρίτερα. Αυτό οφείλεται στην αντίληψη ότι η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ αλλάζει. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Fed έχουν αμβλύνει τη ρητορική τους τελευταία. Τόσο πολύ, μάλιστα, που η δημοσίευση μιας υψηλότερης από την αναμενόμενη αύξηση των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ αγνοήθηκε εντελώς. Και τα χθεσινά δεδομένα ΔΤΚ θα μπορούσαν επίσης αν είναι απογοητευτικά να ανατραπούν…

Ωστόσο  η δημοσίευση μιας ανόδου του ΔΤΚ εκτός των εκτιμήσεων της αγοράς  επιβεβαίωσε όσα αποκαλύφθηκαν στις προηγούμενες μέρες και είχε σαν αποτέλεσμα:

Οι μετοχές υποχώρησαν και οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν και καθώς η τελευταία μέτρηση για τις τιμές καταναλωτή ενίσχυσε την κερδοσκοπία, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν πλησιάζει να κηρύξει τη νίκη επί του πληθωρισμού — με τα στοιχήματα για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων να επιστρέφουν στην περιοχή «περιστροφής» τους.

  • Τα καυτά στοιχεία για τον πληθωρισμό ενισχύουν τα στοιχήματα για μια ακόμη αύξηση της Fed.
  • Οι ΗΠΑ και το Κατάρ συμφωνούν να κρατήσουν ένα μεγάλο ταμείο από το Ιράν.
  • Το Netflix θα ανοίξει καταστήματα όπου οι θαυμαστές θα μπορούν να παίζουν, να τρώνε και να ψωνίζουν.
  • Τα στοιχήματα αύξησης των επιτοκίων επιστρέφουν στην περιοχή «περιστροφής»—περίπου 40%—αφού τα στοιχεία ΔΤΚ έδειξαν ότι ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός.
  • Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 0,3% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,4% από μήνα σε μήνα, ενισχυμένος από το ενεργειακό κόστος.
  • Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ταμείου σταθεροποίησης με κρατική υποστήριξη για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο χρηματιστήριο της αξίας 9,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
  • Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Ρυθμιστικής Επιτροπής Κινητών Αξιών, υπέβαλαν πρόσφατα ένα προκαταρκτικό σχέδιο στην ανώτατη ηγεσία του έθνους, είπαν οι άνθρωποι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός καταναλωτικού πληθωρισμού της Κίνας μειώθηκε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο, ενώ ο αποπληθωρισμός στα εργοστάσια παρέμεινε, υποδηλώνοντας ότι η πορεία της οικονομίας προς την ανάπτυξη είναι ακόμη εύθραυστη και χρειάζεται πρόσθετη στήριξη.
  • Ισραήλ πιο πρόσφατο: Οι ΗΠΑ και το Κατάρ θα καθυστερήσουν τη διανομή κεφαλαίων 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν.
  • Ο Antony Blinken επέκτεινε το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή σε άλλους συμμάχους και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin κατευθύνεται στο Τελ Αβίβ. Ο Τζο Μπάιντεν θα υποβάλει επίσημο αίτημα για πρόσθετη βοήθεια την επόμενη εβδομάδα.
  • Το ΝΑΤΟ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων.
  • Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έκλεισαν τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου.
  • Οι JPMorgan, Citi, Wells Fargo, BlackRock και PNC αναφέρουν αποτελέσματα σήμερα.
  • Η πόλη της Νέας Υόρκης φιλοξενεί περισσότερους εργαζομένους στον κλάδο των χρεογράφων από ό,τι οποτεδήποτε σε περισσότερα από 20 χρόνια – αντιπροσωπεύοντας 195.100 θέσεις εργασίας στον χρηματοοικονομικό τομέα κατά μέσο όρο για τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, οι περικοπές θέσεων εργασίας που προκλήθηκαν από την ύφεση του τραπεζικού τομέα θα μπορούσαν να θέσουν ορισμένες από αυτές σε κίνδυνο.
  • Ο S&P 500 κυμάνθηκε κοντά στις 4.350 μονάδες.
  • Τα επιτόκια των διετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν οκτώ μονάδες βάσης στο 5,1%. Το δολάριο ανέβηκε.
  • Τα συμβόλαια ανταλλαγής που συνδέονται με μελλοντικές αποφάσεις των επιτοκίων της Fed ώθησαν τις πιθανότητες για άλλη μια αύξηση του τριμήνου στο 50% – από το 30% την Τετάρτη – και οι προσδοκίες για την πρώτη μείωση επιτοκίων μετατοπίστηκαν προς τον Ιούλιο του 2024 από τη συνεδρίαση του Ιουνίου.
  • Η δημοπρασία του Δημοσίου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων 30 ετών κατακυρώθηκε με ποσοστό 4,837% – το υψηλότερο από το 2007.
  • Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές και taders πιστεύουν ότι η έκθεση δεν ήταν αρκετά εκπληκτική για να κινήσει τη βελόνα, ειδικά αφού μια σειρά αξιωματούχων της Fed που μίλησαν αυτήν την εβδομάδα και είπαν ότι η καταστροφή στις αγορές ομολόγων μπορεί να αναστείλει την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης προς το παρόν.
  • Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ είπαν στα Ηνωμένα Έθνη να εκκενώσουν το προσωπικό τους από τη βόρεια Γάζα, υποδεικνύοντας ότι μια χερσαία επιχείρηση θα μπορούσε να γίνει σύντομα ως αντίποινα για μια επίθεση της μαχητικής ομάδας που σκότωσε τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους.
  • Ο ισραηλινός στρατός έχει τοποθετήσει περίπου 300.000 άτομα έξω από τη Γάζα. Ο ΟΗΕ είπε ότι περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι ζουν στην περιοχή που φέρει τη σημαία του Ισραήλ.
  • Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει διογκώσει τη λίστα των γεωπολιτικών κινδύνων για τους επικεφαλής των παγκόσμιων οικονομικών που ήδη αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και προετοιμάζονται για ένα έτος κομβικών εκλογών. Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής αναταραχής έχουν πάρει στο επίκεντρο τη δημοσιονομική και κεντρική τραπεζική ελίτ που συγκεντρώθηκε στις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που διεξάγονται στο Μαρακές.
  • Πέρα από το σοκ από τις ανθρώπινες επιπτώσεις, οι αξιωματούχοι που παρακολουθούν τις συναντήσεις αγωνίζονται να αξιολογήσουν το εύρος της οικονομικής επίπτωσης και τις συνέπειες για τις προμήθειες πετρελαίου.
  • Οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν προς ένα επιφυλακτικό ξεκίνημα καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τα ήπια οικονομικά δεδομένα από την Κίνα και τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ συμμετέχει σε πάνελ του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία.
  • Ο Andrew Bailey της BOE και ο Jon Cunliffe μιλούν στη συνάντηση του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών στο Μαρακές.
  • Τα αναμενόμενα δεδομένα περιλαμβάνουν ανακοινώσεις του ΔΤΚ για τη Σουηδία, την Ισπανία και τη Γαλλία.
  • Οι Citigroup, JPMorgan, Wells Fargo και BlackRock ξεκινούν τα τριμηνιαία τραπεζικά αποτελέσματα.

Στην Αθήνα

Οι παρεμβάσεις στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος δεν ορίσανε το κατώτερο μέρας αλλά κλάδεψαν αρκετά την τιμή του ΓΔ στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ώστε να το πλησιάσει. Προκαλώντας περιορισμό στις 3 μονάδες στην απόσταση του χαμηλού από το κλείσιμο.

Η πορεία της αγοράς είχε σχήμα αντίστροφου U και αποκαλύπτει την παρακολούθηση την διάθεση των θεσμικών των ΗΠΑ από αυτούς που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Θα λέγαμε ότι στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί από νωρίς εμφάνισαν τη διάθεση να διατηρήσουν την ανατροπή της τάσης για φυγή από το ρίσκο. Λειτούργησαν εισάγοντας εντολές αγοράς και με τζίρο 120,3 εκατ. ευρώ, προκάλεσαν μετά από περιπετειώδη όπως αποδείχθηκε πορεία μια μάλλον σταθεροποιητική συνεδρίαση με θετικό πρόσημο μεταβολής.

Ο ΓΔ σημείωσε άνοδο σταθερής κλίσης στο πρώτο μέρος και κυρίως από τις 11:50 ως τις 13:46 που σημειώθηκε το ανώτερο μέρας στις 1206,94 μονάδες. Δηλαδή 100 μονάδες ψηλότερα  από τον πυθμένα της Δευτέρας. Υπήρξε ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα, που έγινε στις 1181,59 (+0,49%). Αλλά στη συνέχεια η προσφορά κυριάρχησε απέναντι στην ζήτηση και οι θεσμικοί επέτρεψαν  την προσφορά να κυριαρχήσει απόλυτα με αποτέλεσμα να αρχίσει ο ΓΔ σε θετικό πεδίο μόνιμα να αναζητά πυθμένα με εγγραφή του κατώτερου μέρας στις 1179,04 (+0,28%) που έγινε στις 16:25. Οι θεσμικοί οδήγησαν μετά το κατώτερο τον ΓΔ στις 17:00 στις 1183,78 μονάδες  και οι δημοπρασίες έφεραν τιμή κλεισίματος στις 1182,31 με μεταβολή 0,56%.

Από την πάντα παρούσα Fast Finance ΑΕΠΕΥ σχολίασαν νωρίς χθες: “Είναι χαρακτηριστικό πως το ‘ανακάτεμα των νερών’ με την πρόσφατη πτώση, έκανε αρκετά χαρτοφυλάκια να πανικοβληθούν και να πουλήσουν. Από την άλλη πλέον, η Αγορά έχει εύκαιρους πωλητές στην ανοδική κίνηση, ενώ μέχρι τώρα δύσκολα κάποιος πουλούσε, όσο η Αγορά ήταν ήρεμη με μικρές διορθώσεις. Τέτοιου είδους αδειάσματα (στην ‘αργκό’ της Αγοράς τα λέμε ‘καζανάκια’) γίνονται σπάνια, είναι γρήγορα σε χρόνο και η υπερβολή τους έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν πωλητές. Τα πουλημένα χαρτοφυλάκια που κινούνται με το συναίσθημα, ή τον φόβο και που πούλησαν αναγκαστικά, η Αγορά θα τα βάλει και πάλι μέσα σε υψηλότερα επίπεδα. Στις 20 του μήνα η Ελληνική Οικονομία περιμένει την έκθεση της S&P. Μπορεί πλέον με την DBRS τα ομόλογά μας να είναι ‘οκ’ παρόλα αυτά αρκετά funds περιμένουν κάποιο ‘μεγαλύτερο’ Οίκο για να τοποθετηθούν στην Αγορά. Μην ξεχνάτε ότι η είσοδος κεφαλαίων θα είναι με διάρκεια, οπότε καλύτερα κάποιος να βλέπει την μεγάλη εικόνα και όχι την ‘σκόνη’ που σηκώνεται από τέτοιου είδους κινήσεις. Τέλος η κίνηση αυτή, αναγκάζει και μεγάλα χαρτοφυλάκια που είχαν τοποθετηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, να αναγκάζονται να αυξήσουν θέσεις”.

Σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ είχαμε την ειδοποίηση: “Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε σήμερα ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου, με τη Federal να παρακολουθεί την πορεία ενόψει της επόμενης συνεδρίασης. Η υπέρβαση των 1160 και των 1170 μονάδων του ΓΔ συνιστά σημαντική τεχνική εξέλιξη και τις μετατρέπει σε ισχυρές στηρίξεις”.

Η Depolas Investment Services μεταξύ άλλων ανάφερε: “Για τον ΓΔΧΑ, τα δύσκολα τώρα ξεκινούν, καθώς απαιτείται επιβεβαιωμένη κατοχύρωση των 1200 μονάδων, για να συζητήσουμε για υψηλότερα επίπεδα. Υποστηρικτικά λειτουργεί στις Αγορές η αποκλιμάκωση των Κρατικών ομολογιακών αποδόσεων την τελευταία εβδομάδα”.

Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ Συμεών Μαυρουδής :“Δύσκολη εξίσωση αποδείχθηκε η αύξηση του πληθωρισμού στα μεγάλα Οικονομικά Συστήματα και ειδικότερα στις ΗΠΑ. Η οποία αύξηση φαίνεται ότι αρχικά προεκλήθη από τη συνδυασμένη αφήγηση της πελώριας εισροής (φθηνού χρήματος) από τα πακέτα στήριξης για την πανδημία και της περαιτέρω αύξησης τιμών ελέω πολέμου και συν αυτώ εμπορικών περιορισμών. Κι όμως, το πρόβλημα πήρε άλλες διαστάσεις εξαιτίας των συνθηκών που προϋπήρχαν της πανδημίας.

Με λίγα λόγια και ενθυμούμενοι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είχε ήδη εκκινήσει διαδικασία αύξησης επιτοκίων λίγους μήνες πριν να ξεσπάσει η πανδημία, οι Οικονομίες είχαν υπερθερμανθεί από πιο πριν, εξ ου και η προσπάθεια αύξησης επιτοκίων μετά από τόσα χρόνια. Και έτσι, τα νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης έφεραν νέο χρήμα σε μια συγκυρία που απαιτούσε ακριβώς το αντίθετο. Και μάλιστα, αν συνυπολογίσουμε το μέγεθος της ποσοτικής χαλάρωσης (επίπεδα ρεκόρ σε Ευρώπη και ΗΠΑ), μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Κεντρικές Τράπεζες να ισορροπήσουν την κατάσταση.

Θεωρούμε ότι το μείζον πρόβλημα δεν εστιάζεται στις τιμές των Εμπορευμάτων, Τροφίμων κ.λπ, όπως διατείνεται. Αλλιώς λογιζόμενο, η απλή συσχέτιση των υψηλών τιμών Ενέργειας (Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου) και λοιπών Εμπορευμάτων με τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού δεν επαρκεί. Όπως θα δούμε παρακάτω, κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση στην Αγορά εργασίας.

Άλλο είναι το ζήτημα της παραμονής του πληθωρισμού επί μακρόν και της ευαισθησίας (ή καλύτερα, αναισθησίας) του ΔΤΚ στις σοβαρές μεταβολές σε επιτοκιακό επίπεδο. Δεν πρέπει εξάλλου να αμελείται το γεγονός ότι η άμεση εξομάλυνση των επιπέδων αυτών από τα ακραία υψηλά επίπεδα (9,1% τον Ιούνιο 2022) δείχνει την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών, ώστε πλέον να μην μας απασχολεί το απόλυτο μέγεθος του πληθωρισμού. Προσέτι, τα τιθέμενα όρια της Fed είναι το 2% με απόκλιση 100 μ.β., κάτι που επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

Επομένως, η ανησυχία προκύπτει στο ότι με τέτοιο ύψος επιτοκίων που ενοχλεί ήδη την Οικονομία και τις προσδοκίες περαιτέρω μεγέθυνσης, παραμένει ανοιχτό το μέτωπο. Αυτό σημαίνει αφενός ότι οι Αγορές δεν αναμένουν σύντομα την ευκταία αντιστροφή των επιτοκίων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που προαναφέραμε. Αφετέρου, ότι η σημασία που δίδεται στις τιμές των Αγαθών έχει μειωθεί.

Και τούτο ισχύει από τη σημαντικότερη παρατήρηση της Αγοράς εργασίας, που παραμένει ισχυρή παρά τις πιέσεις που δέχονται (και θα συνεχίζουν να δέχονται) οι Επιχειρήσεις ως προς το κόστος δανεισμού υφιστάμενο, ή σχεδιαζόμενο. Κι όσο βλέπουμε το ποσοστό ανεργίας, τουλάχιστον των ΗΠΑ, σε ιστορικά χαμηλά, τόσο φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο για τη Fed να αλλάξει στάση. Σε πρώτη φάση πάντως, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέχρι το α’ τρίμηνο του 2024, θα εξομαλυνθούν τα πράγματα, ώστε η Fed να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα μείωσης επιτοκίων, να απελευθερώσει τα “παρκαρισμένα” μετρητά που θα κινηθούν στην Οικονομία και να άρει τη διστακτικότητα για επανατοποθετήσεις μαζικού και θεσμικού χαρακτήρα. Κι έτσι, δικαιολογείται η εξαρχής πρόβλεψη ότι το 2024 οι ρυθμοί θα παραμείνουν στάσιμοι, σε ένα τέτοιο σενάριο, ενώ το 2025 θα είναι πολύ πιο δυνατό, εάν δεν προκύψει κάποια νέα μακροοικονομική μεταβλητή.

Στις ΗΠΑ, να τονισθεί ότι έχει αρχίσει να μεγεθύνεται ένα πρόβλημα πολιτικού – δημοσιονομικού χαρακτήρα. Χωρίς να θέλουμε να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες και αρχικά παραθέτοντας ένα δεδομένο πως οι ΗΠΑ συχνά αναθεωρούν το όριο του Κρατικού χρέους, προς τα πάνω φυσικά, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να προβληματίζει ο τρόπος με τον οποίον λαμβάνονται οι αποφάσεις. Η κορύφωση στις εσωτερικές διαμάχες (Ρεπουμπλικάνων, αυτήν τη φορά) ήρθε με την άνευ προηγουμένου αποπομπή του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενδεικτικό της αναταραχής, λίγο μετά την ψήφιση για αύξηση του χρέους.

Περνώντας στην Ευρώπη, η συνθήκη φαίνεται να ευνοεί εμάς, όπως και λίγες ακόμα Οικονομίες. Διαθέτοντας το κατάλληλο μίγμα κινδύνου – θετικών προσδοκιών κι έχοντας πάρει ώθηση από την είσοδό μας στα μεγάλα “επενδυτικά σαλόνια”, θεωρούμε ότι οι εισροές κεφαλαίων θεσμικού χαρακτήρα θα ενταθούν από τα τέλη του 2023 και στο α’ εξάμηνο του 2024. Άσχετα από τις αποτιμήσεις των μετοχών και των ομολόγων μας.

Κάτι που προφανώς θα δώσει ώθηση στις τιμές εν είδει υπεραποδόσεων στις μετοχές και μείωσης της απόδοσης στη λήξη των ομολόγων και εντόκων. Παράλληλα, αυτή η μεταστροφή των Αγορών υπέρ μας, θα έχει χαρακτήρα μακροπρόθεσμο, εξασφαλίζοντας τη διάρκεια και το βάθος των τοποθετήσεων. Η υπόλοιπη Ευρώπη δεν αφορά στον καλύτερο επενδυτικό Προορισμό, γενικά μιλώντας, καθώς βάλλεται από την πολιτική υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και την εξαιρετικά δαπανηρή ενεργειακή εξίσωση.