Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με τις αναταράξεις στα διεθνή οι ισχυροί εδώ κουνάνε την αχλαδιά

Intime News

Οι μάχες για τη διαμόρφωση των αποτιμήσεων αποκάλυψαν την παρουσία δύο στρατοπέδων που οι μεν στοιχηματίζουν στην άνοδο και σε όσους βλέπουν πως έχουν τη δύναμη να πιέσουν τον κλάδο ή την μετοχή ώστε να αναγκάσουν σε εκτίναξη του φόβου.

Η τρέχουσα εβδομάδα έδειξε πόσο καθοδηγούμενη από την ροή των ειδήσεων είναι η διάθεση για ρίσκο με αποτέλεσμα σε μετοχές ομόλογα και το FX οι αποτιμήσεις των αξιών να βρίσκονται σε ένα roller coaster ασταμάτητο. Για αυτό η προτροπή αρκετών εγχώριων αναλυτών για υπομονή μέχρι οι αγορές “αποδείξουν” ότι άλλαξαν την καθοδική τους τάση με τα στοιχήματα να ξεκινούν γύρω από την παγκόσμια ανάπτυξη και τις αποδόσεις των ομολόγων με τους διοικητές γιγάντων στις επενδύσεις να δηλώνουν “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”.

Στα διεθνή

Η επιβράδυνση της οικονομίας και η πώληση ομολόγων επιβαρύνουν την επόμενη κίνηση της Fed.

Οι απώλειες σε ομόλογα με μεγαλύτερη ημερομηνία έχουν αρχίσει να συναγωνίζονται μερικές από τις πιο διαβόητες καταρρεύσεις της αγοράς στην ιστορία των ΗΠΑ. Τα ομόλογα που λήγουν σε 10 ή περισσότερα χρόνια έχουν υποχωρήσει 46% από την κορύφωση τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η έκταση των απωλειών είναι μια έντονη υπενθύμιση του κινδύνου που συνεπάγεται η συσσώρευση σε ομόλογα μεγαλύτερης ημερομηνίας, όπου οι τιμές είναι οι πιο ευαίσθητες στις αλλαγές των επιτοκίων.

Η πτώση των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αφήνει τους Αμερικανούς σε επίπεδα κατώτερα του μέσου όρου  στα δάνεια αυτοκινήτων. Η Fed μπορεί να αποφύγει να αυξήσει ξανά τα επιτόκια – υπό τον όρο ότι η οικονομία θα  συνεχίσει να ψήχεται. Η πρόσφατη σύσφιξη της αγοράς ομολόγων είχε περίπου το ίδιο αποτέλεσμα με μία αύξηση επιτοκίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο. «Η διατήρηση σταθερών επιτοκίων είναι μια ενεργή πολιτική δράση», πρόσθεσε.

Οι traders των  ομολόγων στοιχηματίζουν ιστορικά ποσά για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Fed τον Νοέμβριο. Οι αποδόσεις του 10ετους αναφοράς ΗΠΑ στο 6% είναι πιθανές, λέει ο διευθυντής ομολόγων της JPMorgan, William Eigen, ο οποίος κρέμεται από πολλά μετρητά τον τελευταίο καιρό. Οι μετοχές σημείωσαν πτώση εν όψει της σημερινής έκθεσης για τις θέσεις εργασίας που μπορεί να δείξει ότι τα κέρδη μισθοδοσίας θα υποχωρούν.

Το πετρέλαιο υποχώρησε μετά τις ενδείξεις ασθενέστερης ζήτησης και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης πυροδότησε την πιο απότομη ημερήσια  πτώση σε περισσότερο από ένα χρόνο. Το  West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο προς τα 85 δολάρια το βαρέλι σε ασιατικές ώρες την Πέμπτη, αφού υποχώρησε κατά 5,6% την προηγούμενη συνεδρίαση. Η πτώση ήρθε αφού τα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν την ασθενέστερη εποχική ζήτηση βενζίνης τα τελευταία 25 χρόνια και μια μικρή αύξηση των αποθεμάτων αργού στο Cushing της Οκλαχόμα, κόμβο αποθήκευσης. Μετά από ισχυρό ράλι το τρίτο τρίμηνο, η άνοδος του αργού έχει υποχωρήσει.

Σήμα Λαγκάρντ για τα επιτόκια: «Θα παραμείνουν αυξημένα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί»

Εμμένει στην «επαρκώς περιοριστική» στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τα επιτόκια η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, επανέλαβε ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει αυξημένο για κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές πρόκειται να ανακτήσουν ορισμένες πρόσφατες απώλειες καθώς οι ασιατικές μετοχές ανέβηκαν. Στη Γρανάδα της Ισπανίας μιλούν:  ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος και ο υποδιοικητής της BOE Ben Broadbent.

Στην Αθήνα

Οι μάχες για τη διαμόρφωση των αποτιμήσεων αποκάλυψαν την παρουσία δύο στρατοπέδων που οι μεν στοιχηματίζουν στην άνοδο και σε όσους βλέπουν πως έχουν τη δύναμη να πιέσουν τον κλάδο ή την μετοχή ώστε να αναγκάσουν σε εκτίναξη του φόβου. Το παιχνίδι γίνεται στο πεδίο της τεχνικής ανάλυσης. Τα ισχυρά χέρια οδηγούν τους βασικούς δείκτες σε επίπεδα στήριξης τονίζοντας πως τα αναγνωρίζουν αλλά έχουν  ικανό πλήθος μετοχών για πώληση που θα τα σπάσει με κατεύθυνση τέτοια που θα τα αναιρέσει.

Τώρα η αγορά μέσα από ένα απροσδόκητα ισχυρό κλίμα φυγής από το μετοχικό ρίσκο  είναι κοντά ή ακριβέστερα μέσα σε  μια ζώνη στήριξης και δεν είναι βέβαιο αν θα μειώσουν οι θεσμικοί τις απώλειες της εβδομάδας που με τέσσερις συνεδριάσεις έφερε απώλεια πάνω από -4% και πέρασε την απόδοση από την αρχή του έτους κάτω από το +25,0%

Από το τμήμα ανάλυσης της Leon Depolas Sec. ειδοποίησαν:  Για το εσωτερικό, οι διακυμάνσεις αναμένεται να συνεχιστούν επηρεαζόμενοι και από το διεθνές περιβάλλον. Ωστόσο, αν και δεν μπορούμε εύκολα να προβλέψουμε τον πυθμένα εκτιμούμε ότι όσο υποχωρεί στο εξής ο ΓΔΧΑ τόσο θα αυξάνονται και οι πιθανότητες για μια ανοδική αντίδραση. Διατηρούμε σταθερά το εκτιμώμενο κάτω εύρος τιμών στις 1140 μονάδες για την περίοδο. Στα σημαντικότερα μάκρο της ημέρας τα εβδομαδιαία στοιχεία εργασίας των ΗΠΑ.

Υπέρ ανάληψης ρίσκου επιλεκτικά και με συγκεκριμένα κριτήρια η Beta Sec.“Η ψυχολογία των επενδυτών παραμένει εύθραυστη και ως εκ τούτου αναμένουμε και άλλες συνεδριάσεις μεταβλητότητας στο Χ.Α. Ωστόσο, τα τεχνικά υπερπουλημένα επίπεδα μπορούν να προσελκύσουν κάποιο ενδιαφέρον και να εξισορροπήσουν την Αγορά”.

Σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: “Μια ανοδική αντίδραση είναι πιθανή και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την πλησιέστερη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1175 – 1182 μονάδες”.

Ο Πέτρος Στεριώτης  CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ  στο τακτικό του σχόλιο τόνισε: “Στο Χ.Α., ‘ήτανε στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος’, καθώς η εύθραυστη ψυχολογία των εγχώριων επενδυτών, που οφείλεται στα εδώ τεκταινόμενα, συμπίπτει με ένα νέο κύκλο ρευστοποιήσεων στις Διεθνείς Αγορές. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να αναμένουμε γενναίες αγοραστικές πρωτοβουλίες από Ξένους κωδικούς, οι οποίοι έχουν τα δικά τους “ζητήματα” εν μέσω ομοβροντίας “bear market” στις Παγκόσμιες Αγορές ομολόγων και μετοχών.

Για τον Γενικό Δείκτη, η περιοχή των 1160 – 1150 μονάδων, χωρίζει τεχνικά την μακροπρόθεσμη τάση σε ανοδική και καθοδική. Πιθανή απώλεια της εν λόγω στήριξης, θα άνοιγε το δρόμο προς τις στηρίξεις της Άνοιξης, οι οποίες έχουν αμφίβολη ανθεκτική ισχύ.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές που βλέπουν κάποια από τα λογιστικά κέρδη των τελευταίων μηνών να εξανεμίζονται, καλούνται να αναδιατάξουν τα χαρτοφυλάκιά τους με έμφαση σε Εισηγμένες υψηλής μερισματικής απόδοσης, θετικού outlook και λογικού beta, αξιοποιώντας χωρίς βιασύνες το εν εξελίξει σκέλος διόρθωσης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς”.