Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με υποσχέσεις από την προηγούμενη σύνοδο αναμένεται ανοδική συνέχεια

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ακόρεστο το αγοραστικό ενδιαφέρον των θεσμικών.

Όταν ορίζουν οι επιλογές των θεσμικών την τιμή του ανοίγματος ως το κατώτερο ημέρας και ως ανώτερο την τελευταία τιμή του ΓΔ  της ελεύθερης διαπραγμάτευσης είναι σχεδόν βέβαιο πως παρέμεινε ακόρεστο το αγοραστικό τους ενδιαφέρον. Παράλληλα είχαμε σε παγκόσμια κλίμακα αναδίπλωση της τάσης στα χρηματιστήρια από τα ασιατικά ως τα αμερικανικά.

Την εικόνα των ευρωπαϊκών, καθόριζε η περίπου ίδια για όλα άνοδος (της τάξης του +0,7%) όταν έκλεινε το ΧΑ.

Η ενδελεχής μελέτη των αναλύσεων για την κινεζική αγορά, είχε αναδείξει ως αιτία της προτίμησης των ελληνικών αξιών την αδυναμία που αποτύπωναν  τα δεδομένα της κινεζικής οικονομίας.

Στα διεθνή

Η διάθεση στη διάρκεια του Αυγούστου κατά της ανάληψης κινδύνου έδειξε κάποια σημάδια υποχώρησης, αλλά ο δείκτης αναφοράς των μετοχών των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι έτοιμος για τον χειρότερο μήνα του 2023, αφού επικράτησε η αφήγηση για την επιβολή των υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι μετοχές απόκτησαν ήπια κέρδη στην αρχή της εβδομάδας και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν στην αρχή μιας εβδομάδας γεμάτη οικονομικά δεδομένα που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση των προοπτικών για την πολιτική της Federal Reserve.

Η δυναμική στη Wall Street εξαρτάται από τις μετρήσεις για τις θέσεις εργασίας, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη

Ο S&P 500 σημείωσε ήπια κέρδη, παραμένοντας κοντά στις 4.400. Ο όγκος συναλλαγών ήταν 30% κάτω από τον μέσο όρο του προηγούμενου μήνα. Η Nvidia Corp. οδήγησε σε κέρδη τα megacaps, ανακάμπτοντας από προηγούμενες ζημίες.

Οι δημοπρασίες ομολόγων δύο και πέντε ετών είχαν τις υψηλότερες αποδόσεις από την εποχή πριν από την οικονομική κρίση του 2008.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έμεινε στο σενάριο στην ομιλία του στο Τζάκσον Χόλε την Παρασκευή, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι είναι «έτοιμοι να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο», ενώ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα θα «προχωρήσει προσεκτικά» – με γνώμονα τα οικονομικά δεδομένα.

Για τους επενδυτές, αυτό σημαίνει ότι στοιχεία όπως τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής θα είναι ζωτικής σημασίας.

Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ πιθανότατα μειώθηκε και οι αυξήσεις των μισθών μετριάστηκαν, υποδηλώνοντας περαιτέρω μετριασμό των κινδύνων διατήρησης ψηλά του πληθωρισμού που μειώνει την επείγουσα ανάγκη για νέα αύξηση των επιτοκίων.

Οι αξιωματούχοι της Fed θα λάβουν επίσης μια νέα ανάγνωση για τον δείκτη πληθωρισμού που προτιμούν δηλαδή για τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια.

Οι παρατηρητές γραφημάτων που αναζητούν ενδείξεις σχετικά με την επόμενη κατεύθυνση του χρηματιστηρίου έχουν μερικά κρίσιμα επίπεδα προς παρακολούθηση.

Ο Mark Newton στην Fundstrat Global Advisors, έχει στραμμένο το βλέμμα του στις 4.440 για τον S&P 500. Αυτό το επίπεδο βρίσκεται κοντά στο 38,2% (αναστροφή του Fibonacci) και ως εκ τούτου σηματοδοτεί ένα βασικό εμπόδιο για την εκκαθάριση του δείκτη προκειμένου να συνεχιστεί η ανάκαμψη.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες του S&P 500 είναι πλέον ομοιόμορφα χωρισμένες, με τις μισές πάνω και τις μισές κάτω από τις γραμμές κινητού μέσου όρου των 200 ημερών. Αυτή είναι μια απόκλιση από τα τέλη Ιουλίου, όταν τα δύο τρίτα των μελών διαπραγματεύονταν πάνω από αυτά τα επίπεδα.

Η Western Asset Management λέει ότι τα ομόλογα πρόκειται να έχουν καλύτερη απόδοση, ενώ η JPMorgan Chase & Co. διατηρεί τα ανοδικά στοιχήματά της στο σταθερό εισόδημα παρά την προειδοποίηση του Πάουελ στο Jackson Hole την Παρασκευή. Ακόμη και οι νέες αυξήσεις της Fed δεν θα επιφέρουν απώλειες στις αξίες των ομολόγων αρκετά απότομες ώστε να υπερβαίνουν τα έσοδα από τις υψηλότερες αποδόσεις από το 2007, υποστηρίζουν οι ταύροι στην αγορά σταθερού εισιδήματος.

Η εποχικότητα μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή συνέχιση της «πέψης» των κερδών για τον S&P 500, σύμφωνα με τον Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της CFRA. Από το 1945, ο δείκτης σημείωσε τη χειρότερη μέση απόδοση τον Σεπτέμβριο και με συχνότητα μόνο 44%, ήταν ο μήνας που είδαμε τον S&P 500 να υποχωρεί πιο συχνά από ό,τι ανέβαινε, σημείωσε.

Οι κινεζικές μετοχές που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ ανέβηκαν καθώς το ασιατικό έθνος έλαβε μέτρα για να προσελκύσει τους επενδυτές πίσω στην αγορά του.

Βασικά γεγονότα αυτής της εβδομάδας:

  • Εμπιστοσύνη των καταναλωτών των ΗΠΑ, σήμερα
  • Οικονομική εμπιστοσύνη της Ευρωζώνης, καταναλωτική εμπιστοσύνη, αύριο
  • ΑΕΠ ΗΠΑ, αποθέματα χονδρικής, εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών, αύριο Τετάρτη
  • Κίνα βιομηχανικός PMI, μη μεταποιητικό PMI, την Πέμπτη
  • Βιομηχανική παραγωγή Ιαπωνίας, λιανικές πωλήσεις, την Πέμπτη
  • ΔΤΚ Ευρωζώνης, ανεργία, την Πέμπτη
  • Η ΕΚΤ δημοσιεύει τον απολογισμό της συνεδρίασης του Ιουλίου για τη νομισματική πολιτική, την Πέμπτη
  • Προσωπικές δαπάνες και εισόδημα ΗΠΑ, αρχικές αιτήσεις ανεργίας, την Πέμπτη
  • Κίνα Caixin PMI παραγωγής, την Παρασκευή
  • Eurozone S&P Global Eurozone Manufacturing PMI, την Παρασκευή

Στην Αθήνα

Με 6,2 εκατ. ευρώ και κανένα blue chip πτωτικό, ο ΓΔ βρέθηκε στο τέλος του πρώτου ημίωρου στις 1314 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερο από +1%. Σε συντονισμό με τις υπό ανάπτυξη αγορές μετοχών στην Ασία και το σημαντικότερο ήταν, πως το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 1304,5 μονάδες. Στις 11:30 πάντως, ο τζίρος πέρασε τα 12 εκατ. και ο ΓΔ βρισκόταν στις 1315,5 μονάδες, με κέρδη +1,25%. Ήταν εύκολος ο υπολογισμός της ταχύτητας ανόδου του τζίρου. Έτρεχε με σταθερό ρυθμό αύξησης τα 12 εκατ. ευρώ την ώρα, αλλά δεν υπήρχε αμφιβολία, σε όσες παλαιές καραβάνες απευθύναμε το ερώτημα  πως κάποια στιγμή θα ξεκίναγαν οι ρευστοποιήσεις. Φαινόμενο σύνηθες μετά από την εκτίναξη των βασικών δεικτών με το άνοιγμα, το οποίο είχε γίνει και κατώτερο μέρας. Λαθέψαμε άπαντες. Η υποχώρηση μετά τις 11:18 που σημειώθηκε το μέγιστο στις 1317 περίπου μονάδες γινόταν αργά και στο τρίτο ημίωρο η αύξηση του τζίρου μετρήθηκε στα 4,2 εκατ. ευρώ, αλλά το κλάδεμα του ΓΔ ήταν 3,5 μονάδες. Από τις 11:50 ως τις 13: 25 οι θεσμικοί διαμόρφωσαν ισορροπία προσφοράς και ζήτησης με πλάγια κίνηση του ΓΔ μεταξύ των 1312,8 και  1314 μονάδων με τον τζίρο στις 12:50 στα 25,2 3εκατ. Το πλήθος των ανοδικών blue chip ήταν 22 και κέρδη άνω του +2% εμφάνιζαν ΕΛΠΕ από +2% ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, BIO, CENER και MOH +4.3%.

Η Πειραιώς είναι το ένα από τα δύο blue chip ειδικού ενδιαφέροντος λόγω rebalancing την Πέμπτη. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το άλλο, που είχε επίσης αυξημένες συναλλαγές, αρχικά αγοραστές έως τα 16,42 και πωλητές μετά τις 11:45 έκτοτε πέρασε σε απώλειες με τελική τιμή στα 16,15 ευρώ (-0,74%). η ζήτηση ισορροπήθηκε με την προσφορά μετά τις 13:30 και ως τις 16:45 σε ζώνη που ορίστηκε από τις 1313,3 ως τις 1315,8 μονάδες. Δηλαδή υπήρξε κλιμάκωση στην εισαγωγή εντολών αγοράς με αποτέλεσμα το ανώτερο μέρας να εμφανιστεί στις 17:00 και ήταν οι 1318 μονάδες. Θεωρητικά και πρακτικά αλλά και σύμφωνα με κριτήρια από την τεχνική ανάλυση υπήρξε μετά από μια ανοδική εβδομάδα μια καθαρά ανοδική έναρξη της πρώτης βδομάδας του Σεπτέμβρη. Ας έχει μόνο μια σύνοδο δική του στις τέσσερις που απέμειναν.