Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Και η τεχνική ανάλυση είναι ενίοτε αρκετή για ανατροπή της τάσης

Εν μέσω πολλών εντάσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο και ανησυχιών για την υγεία της ανάπτυξης στην Κίνα οι συναλλαγές στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά επιτρέπουν την εμφάνιση κάθε πιθανής τάσης κατά τόπους.

Η Αθήνα ακόμα και στην πτώση διατηρεί τα αποκλειστικά δικά της χαρακτηριστικά. Αντίθετα οι περισσότερες από τις αναδυόμενες αγορές υποχωρούν καθώς οι θεσμικοί αναμένουν μαρασμό στην ανάπτυξή τους λόγω της ισχυροποίησης του δολαρίου. Επίσης στα αναπτυγμένα η τάση προκύπτει από την τάση των αποδόσεων των κρατικών τους ομολόγων και κάθε αύξησή τους προκαλεί πτώση των βασικών δεικτών τους.

Στα διεθνή

Συνεχίζουν την υποχώρησή τους τα ασιατικά χρηματιστήρια ακολουθώντας της πτώση στην Wall Street. Οι ασιατικές αγορές μετοχών υποχώρησαν και οι υποχωρήσεις κατόπιν πιέσεων των ομολόγων επιταχύνθηκαν καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν περαιτέρω σημάδια αδυναμίας στην Κίνα και την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, της Κίνας και της Νότιας Κορέας υποχώρησαν. Οι απώλειες παρέσυραν έναν δείκτη μετοχών σε όλη την περιοχή σε επίπεδα που δεν είχαν δει από τον Μάρτιο και τον οδήγησαν στη μεγαλύτερη διήμερη πτώση του από τον Οκτώβριο.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρισκόταν σε καλό δρόμο για να εισέλθει σε πτωτική αγορά. Οι επενδυτές στάθμισαν απογοητευτικά έσοδα από την Tencent Holdings Ltd., την τελευταία σε μια βαρετή ειδησεογραφία από εταιρικές και μακροοικονομικές ειδήσεις.

Η πτώση της ακίνητης περιουσίας της χώρας μπορεί να είναι χειρότερη από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Μία από τις μεγαλύτερες σκιώδεις τράπεζες της Κίνας λέγεται ότι σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει το χρέος της και έχει προσλάβει την KPMG LLP για να διενεργήσει έλεγχο του ισολογισμού της.

Καθώς η Fed πλησιάζει στο τέλος της εκστρατείας της για σύσφιξη, η συζήτηση μετατοπίζεται από το πόσο πρέπει να πάνε τα υψηλά επιτόκια στο πόσο καιρό θα πρέπει να παραμείνουν υψηλά. Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου προσέφεραν επιπλέον πληροφορίες.

Οι ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να αποφύγει μια ύφεση δεν έχουν ακόμη προκαλέσει μια ανάκαμψη στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε υψηλότερος από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, καθώς το κόστος των ταξιδιών και των διακοπών αυξήθηκε, ενισχύοντας την υπόθεση για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός είναι η κορυφαία οικονομική προτεραιότητα τόσο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και για την Υπουργό Οικονομικών Janet Yellen εδώ και αρκετό καιρό. Αλλά αυτή δεν είναι η κύρια ανησυχία που αναδύεται από μια άτυπη λήψη των απόψεων των κορυφαίων οικονομολόγων από το Bloomberg.  Το κυρίαρχο θέμα σύμφωνα με το περιοδικό Bloomberg Markets είναι η ανησυχία για τη γεωπολιτική διάσταση ΗΠΑ-Κίνας και τον κίνδυνο μιας κατακερματισμένης παγκόσμιας οικονομίας.

Ο ανταγωνισμός στρέφεται όλο και περισσότερο στον τομέα της πολιτικής για τη βιομηχανική ανάπτυξη, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να αυξάνει τις επιδοτήσεις βασικών βιομηχανιών για να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα και να ενισχύσει την εγχώρια ανταγωνιστικότητα. Αυτό με τη σειρά του ώθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην υποστήριξης της δικής της βιομηχανίας.

«Ο αναδυόμενος και αναπτυσσόμενος κόσμος είναι βέβαιο ότι θα υποφέρει πάρα πολύ. Το όνειρο να γίνει ένας σημαντικός νέος κόμβος παραγωγής, όπως ήταν η Κίνα, γίνεται πολύ πιο απίθανο». Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Olivier Blanchard, λέει ότι οι διάφοροι πόλεμοι για την ανάπτυξη εγχώριων επιδοτήσεων, την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές και τους περιορισμούς στις στρατηγικές εξαγωγές θα έχουν σαφείς οικονομικές επιπτώσεις. Αλλά αντί για ένα δραματικό χτύπημα, αυτό που θα υποστεί η παγκόσμια οικονομία είναι περισσότερο σαν αργός καρκίνος παρά καρδιακή προσβολή. Το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας της Ιαπωνίας Sayuri Shirai πρόσθεσε, «οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενδέχεται να αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια πολιτικής περισσότερο από αυτό που προβλέπουν επί του παρόντος για να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους».

Τα νέα δεδομένα επί της οικονομικής παραγωγής της Ευρώπης αποκάλυψαν ότι η Ολλανδία υπέκυψε σε ύφεση το δεύτερο τρίμηνο και η Ουγγαρία έμεινε απροσδόκητα σε ένα.

Η ξαφνική απόφαση της Κίνας να σταματήσει τη δημοσιοποίηση στοιχείων για το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας των νέων αυτή την εβδομάδα έχει επαναληφθεί στο παρελθόν.

Τα επιτόκια της Ιαπωνίας αφού είχαν σταθεροποιηθεί εδώ και 30 χρόνια, τώρα με την πιθανή αύξησή τους οδηγούν τις τράπεζες να κυνηγούν ανθρώπους με εμπειρία της δεκαετίας του 1980 για να είναι έτοιμοι για μια νέα εποχή.

Άλλο ένα σύνολο απογοητευτικών μηνιαίων οικονομικών δεδομένων από την Κίνα, άλλο ένα κύμα υποβαθμίσεων της αύξησης του ΑΕΠ το 2023. Η JPMorgan, η Barclays και η Mizuho Financial είναι μεταξύ των τραπεζών που μειώνουν τις προβλέψεις τους μετά τους οικονομικούς δείκτες της Τρίτης. Ακόμη και εκείνοι που δεν μειώνουν τις προβλέψεις τους προς το παρόν, όπως η Morgan Stanley και η UBS Group, τονίζουν τους κινδύνους εάν οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν καταφέρουν να αλλάξουν τα πράγματα στο δεύτερο εξάμηνο.

Στην Αθήνα

Εν μέσω πολλών εντάσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο και ανησυχιών για την υγεία της ανάπτυξης στην Κίνα οι συναλλαγές στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά επιτρέπουν την εμφάνιση κάθε πιθανής τάσης κατά τόπους. Εδώ μετά από την συνέχεια σε βουτιά των αποτιμήσεων που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα είχαμε το πέρασμα του ΓΔ χαμηλότερα από την στήριξη των 1281 μονάδων και την προσέγγιση την ίδια μέρα της επόμενης στήριξης στις 1264 μονάδες. Αυτό μας οδήγησε στο συμπέρασμα που αναφέραμε στο χθεσινό πρωινό σχόλιο πως την τάση θα ορίσει η αντίδραση στα ανωτέρω που αφορούν την στατιστική προϊστορία και μόνο.

Παρά την μείωση στον τζίρο συνολικά αυτός για τα τραπεζικά blue chip ήταν περίπου ίδιος με της Δευτέρας. Επίσης ίδια ήταν η προτίμηση στην ΕΤΕ που εμφάνισε πάλι κέρδη ενώ εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση πλήθους αμετάβλητων μετοχών στο σύνολο αφού ξεπέρασαν τις 30 με πιο σύνηθες να είναι περίπου 20. Αποτυπώθηκε συνεπώς μια επενδυτική επιφύλαξη από τους θεσμικούς που αφορούσε το πλήθος των ανοδικών και πτωτικών μετοχών του ταμπλό που ήταν γύρο από τις 40 και το ίδιο ίσχυσε για τα τοπικά ακρότατα αφού το χαμηλό μέρας ήταν ελαφρώς ψηλότερα από της Δευτέρας αλλά και το ανώτερο ήταν χαμηλότερα από της προ της αργίας συνόδου.

Στις συνεδριάσεις που έπονται των αργιών που ισχύουν μόνο στην Ελλάδα, η πρόβλεψη είναι δύσκολη ειδικά όταν  μέσα σε μια συνεδρίαση, αυτή της Δευτέρας, είχαμε παραβίαση της σημαντικής για την αγοραία συναίνεση στήριξης των 1281 μονάδων. Παράλληλα  ακολούθησε χτύπημα στον πυθμένα της ημέρας στο επίπεδο των 1264 μονάδων που θεωρείτο η αμέσως επόμενη των 1281. Χθες στις 12:00 με τον τζίρο στα 20 εκατ. ευρώ, που ειδοποιούσε για χαμηλότερους ρυθμούς συναλλαγών, ο ΓΔ ήταν με άνοδο +0,4% στις 1284 μονάδες. Τελικά με σημαντικά κατώτερο τζίρο ήρθε το φρένο στην πτώση με άνοδο οριακή κατά +0,09%.  Ιδού η συνήθης αναφορά των νικητών στο πρώτο μέρος, γιατί αναγνωρίζουμε την χρησιμότητά της, ενώ ξέρουμε πως στο δεύτερο, τις περισσότερες μέρες, αλλάζουν. Περιλαμβάνονται οι ΟΤΟΕΛ +3,05% ΜΠΕΛΑ +2,35% ΟΤΕ +2,22% και ΕΕΕ +1,99%. Στον αντίποδα οι ΤΕΝΕΡΓ στο -1,08%, ΛΑΜΔΑ -1,02% και ακλουθούσαν με πτώση της τάξης του -0,7% ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΣΑΡ, ΔΕΗ. Μετά από την καθοδική τους έναρξη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν περάσει σε θετικό πεδίο  και ανταγωνιστικά στο ΧΑ λειτουργούσαν τα κέρδη από την Μαδρίτη στο +0,5%. Αλλά παγκόσμια, σαν ισχυρότερος ανταγωνιστής των μετοχικών αξιών παρέμεναν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.  Ενώ η διάθεση για ρίσκο αυτόν τον μήνα εξαρτάται από την εικόνα της κινεζικής οικονομίας.

Αξίζει να αναζητήσουν οι επενδυτές τα αίτια αυτής της ανησυχίας, που προκαλείται από τη διεύρυνση των προβλημάτων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Εμείς αναζητώντας τις ρίζες της εξάτμισης των κερδών του ΓΔ πέσαμε πάνω στην άνοδο των τραπεζικών μετοχών στο τρέχον έτος. Γενικότερα δε θα υποστηρίζαμε πως όταν μια αγορά εμφανίζει μεγάλη άνοδο στηριγμένη στην έκρηξη του αγοραστικού ενδιαφέροντος για ένα κλάδο ή μια ομάδα μετοχών με κοινά χαρακτηριστικά, τότε είναι πολύ πιθανό, όταν για διάφορους λόγους εγκαθίστανται επενδυτικές επιφυλάξεις, να είναι αυτός ο κλάδος επίκεντρο πιέσεων που δεν θα εκτονωθούν εύκολα.

Για τη δημιουργία του +70% και άνω του τραπεζικού δείκτη το οποίο εμφανίστηκε φέτος ως την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου, οι αγοραστές τοποθετήθηκαν σε διάφορα επίπεδα αποτίμησης των μετοχών των τραπεζών. Στην τρέχουσα κατηφόρα, που ισχύει σε παγκόσμια κλίμακα, είναι επίσης σε διαφορετικά για τον κάθε διαχειριστή  επίπεδα η εμφάνιση της απόφασης, πιεστικά, να στείλει τα κέρδη του από τα τραπεζικά blue chip στην τράπεζα.