Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μετά από μια παγκόσμια κάθοδο, η Αθήνα σε πτώση με το 50% των απωλειών στα υπόλοιπα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Στην προτελευταία συνεδρίαση  της πρώτης εβδομάδας του δεύτερου εξάμηνου  υπήρξε ξεκάθαρη τάση φυγής από το ρίσκο.

Τα δεδομένα  από την απασχόληση στις ΗΠΑ όπου φάνηκε πως προσέθεσαν οι εταιρίες το μεγαλύτερο αριθμό θέσεων εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο με άμεση συνέπεια οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων ΗΠΑ  να βρεθούν στο υψηλότερο σημείο από το 2007

Ο S&P 500, ο Dow industrials και ο Nasdaq Composite σημείωσαν πτώση, με τον blue-chip Dow να υποχωρεί κατά 1%. Ο Dow έπεσε πάνω από 300 μονάδες. Οι κινήσεις σημαίνουν ότι οι επενδυτές θα παρακολουθούν την έκθεση θέσεων εργασίας του Ιουνίου από το Υπουργείο Εργασίας, που αναμένεται σήμερα, ακόμη πιο προσεκτικά από το κανονικό.

Στα διεθνή

Με -3% πτώση στον Hang Seng  ξεκίνησε η μέρα χθες και ακολούθησαν οι απώλειες της τάξης του -2,6% στην Φραγκφούρτη και -3,13% στο Παρίσι ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 έκλεισε με -2,34% επηρεασμένοι από τα δεδομένα από τις ΗΠΑ που εξαφάνισαν τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων στην συνέχεια. Σήμερα η κάθοδος συνεχίζεται

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν και οι μετοχές υποχώρησαν μετά τα νέα οικονομικά στοιχεία που έδειξαν μια ακόμα καυτή αγορά εργασίας. Αυτό παρέσυρε τις χρηματοοικονομικές μετοχές, με τους δείκτες των τραπεζικών μετοχών να πέφτουν.

Οι τιμές των κρατικών ομολόγων μειώθηκαν μετά τα στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών μισθοδοσίας ADP έδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσε περισσότερες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο από ό,τι αναμενόταν. Η απόδοση του διετούς ανέβηκε πάνω από το 5%, ενώ του 10ετούς ξεπέρασε το 4%, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.

Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Προμηθειών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο δείκτης δραστηριότητας υπηρεσιών του αυξήθηκε στο 53,9 τον Ιούνιο από 50,3 τον Μάιο, τροφοδοτώντας τους φόβους για υψηλότερα επιτόκια.

Ο S&P 500, ο Dow industrials και ο Nasdaq Composite σημείωσαν πτώση, με τον blue-chip Dow να υποχωρεί κατά 1%. Ο Dow έπεσε πάνω από 300 μονάδες.

Και οι 11 τομείς του S&P 500 υποχώρησαν. Ο τομέας των υπηρεσιών επικοινωνιών σημείωσε πτώση περίπου 0,8%. Περιλαμβάνει τις Meta Platforms, οι οποίες αμφιταλαντεύτηκαν στις συναλλαγές της Πέμπτης μετά την κυκλοφορία του Threads, ενός ανταγωνιστή του Twitter.

Ο PHLX Semiconductor Sector Index, ένας από τους καλύτερους επιδόσεις του έτους, υποχώρησε 1,7%.

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν. Οι αγορές του εξωτερικού υποχώρησαν. Ο Stoxx Europe 600 υποχώρησε περισσότερο από 2%, με τις μετοχές για ταξίδια, αναψυχή και ακίνητα να επιβαρύνουν τον δείκτη. Οι ασιατικές αγορές επλήγησαν σκληρά. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε 1,7%, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε 3%.

Στην Αθήνα

Για αρκετούς η μικρότερη πτώση από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι ένδειξη ότι οι αγοραστές των προηγούμενων ημερών είναι παρόντες και δείχνουν αποφασισμένοι να στηρίξουν τις θέσεις τους.

Στην προτελευταία συνεδρίαση  της πρώτης εβδομάδας του δεύτερου εξάμηνου  υπήρξε ξεκάθαρη τάση φυγής από το ρίσκο. Ο ΓΔ μετά την προσέγγιση του στις 1300 μονάδες είχε τη διόρθωση  του -0,34% για να ακολουθήσει χθες η απομάκρυνση από το κλείσιμο της Τετάρτης τις 1295,30 μονάδες με πτώση -1,23% και έχει πλέον στήριξη τις 1210 που ήταν σκληρή οροφή που σχηματίστηκε στο τελευταίο δεκαήμερο στου Μαΐου. Στον FTSEΜ εμφανίστηκε  πτώση -0,25% μετά το χθεσινό -0,06%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε μεταβολή -0,54% μετά το -0,25% την Τετάρτη. Ο FTSE25 κατόπιν αυτών υποχώρησε -1,35%. Μετά από  μάχες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που  κράτησαν ως τις δημοπρασίες, οι τιμές των βασικών δεικτών κατέληξαν με σημαντικές μεταβολές αυτή τη φορά από τις 1289,07 μονάδες το ανώτερο της διακύμανσης της ημέρας που ορίστηκε στις 10:30 και ήταν το  άνοιγμα με μεταβολή -0,48%. Επιλέγοντας την κατάληξη στις 1279,4 μονάδες χονδρικά, έδειξαν πως παρακολουθούν τη δυναμική των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών και την πτώση σε παγκόσμια κλίμακα που κινήθηκαν με βεβαιότητα με καθοδικές μεταβολές με δεδομένη την απογοήτευση που προκλήθηκε από σειρά γεγονότων όπως τα πρακτικά της συνόδου της Fed και τα στοιχεία από την απασχόληση στις ΗΠΑ.

“Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του Ιουνίου συμφώνησαν να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά κάποιοι τάχθηκαν υπέρ μιας αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης”, αποκάλυψαν τα πρακτικά της Fed, όμως όλο και περισσότεροι traders δηλώνουν πεπεισμένοι ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχουν φτάσει στο τέλος τους. Η προσοχή και στην Αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις δείχνουν να ξεφεύγουν προς τα πάνω και αυτό δεν μπορεί να τιμολογηθεί θετικά από τις μετοχικές Αγορές. “Οι Αγορές συνεχίζουν να υποτιμούν την επίδραση των επιτοκίων στην πραγματική Οικονομία”, τονίζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου (οικονομολόγος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Από την Eurobank Equities σημείωσαν :“Οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τη νομισματική πολιτική, τα σενάρια αύξησης των επιτοκίων και τις επιπτώσεις τους στις γενικές μακροοικονομικές προοπτικές”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ειδοποίησε: “Τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε Ευρώπη και Κίνα, έγιναν η αφορμή για διόρθωση στις περισσότερες Αγορές του Πλανήτη. Ο ΓΔ, αφού πρώτα πραγματοποίησε μια ‘αναγνωριστική πτήση’ πάνω από τις 1300 μονάδες, στην συνέχεια κινήθηκε πτωτικά. Πλησιέστερη στήριξη η τοπική κορυφή των 1280 – 1277 μονάδων. Ακολουθεί η ισχυρότερη και κρισιμότερη των 1268 μονάδων”.

Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ τόνισε: “Η διορθωτική κίνηση ήρθε λόγω απουσίας αγοραστών, παρά εξαιτίας της παρουσίας των λίγων πωλητών. Εξάλλου και η κορύφωση των βασικών δεικτών δικαιολογεί μια γρήγορη ‘εξαέρωση’, που θα δώσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων. Η πρώτη στήριξη του Γενικού φαίνεται στις 1266, με κυρία τις 1235. Πολύ θετικό το ‘rotation’ από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση στη μικρομεσαία, ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζει υγιείς τάσεις”.