Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Παρένθεση στην πρόσφατη αναταραχή

SOOC

Το δεύτερο δείγμα της επιφύλαξης των επαγγελματιών ήταν το πώς διαχειρίστηκαν την τελευταία ώρα τα κεφάλαια που είχαν προγραμματισμένα για τις χθεσινές συναλλαγές.

Μια παρθενική στην αναταραχή που προκλήθηκε πρόσφατα θεωρούμε την κίνηση των αποτιμήσεων των μετοχικών αξιών στη χθεσινή συνεδρίαση. Αξίζει να υπογραμμίσου- με την επιφύλαξη με την οποία υποδέχθηκαν οι συναλλασσόμενοι στο Χ.Α. την κυριαρχία της ζήτησης. Αναφέροντας τον τζίρο στις 16:30, που ήταν οριακά πάνω από τα 34 εκατ. ευρώ, με τον Γ.Δ. στις 1.034,31 μονάδες, δηλαδή δεκατρείς ψηλότερα από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Την εβδομάδα που πέρασε, ο μέσος τζίρος ήταν 92 εκατ. ευρώ και την προπερασμένη στα 156 εκατ. ευρώ. Στο ταμπλό δεν υπήρχε blue chip με απώλειες, ενώ εννέα εξ αυτών κέρδιζαν περισσότερο από 2% έως και 3,6%.

Το δεύτερο δείγμα της επιφύλαξης των επαγγελματιών ήταν το πώς διαχειρίστηκαν την τελευταία ώρα τα κεφάλαια που είχαν προγραμματισμένα για τις χθεσινές συναλλαγές. Χωρίς να μπορούμε να πάρουμε όρκο, θεωρήσαμε πως η εμφάνιση πιέσεων στις ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ και ΛΑΜΔΑ, που συνοδεύτηκε από διεύρυνση της ανόδου σε ΑΡΑΙΓ, ΣΑΡ και ΜΠΕΛΑ, οφειλόταν στο ότι δεν ήθελαν να αυξήσουν την έκθεσή τους και πουλώντας θέσεις σε συγκεκριμένα blue chips ανέβασαν τη συμμετοχή τους στους νικητές της ημέρας. Βέβαια, με αυτή τη λογική από τους εγχώριους παράγοντες, πραγματικοί νικητές από το Χ.Α. δεν θα προκύψουν εύκολα, τουλάχιστον μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Ο μπούσουλας της συμπεριφοράς των θεσμικών δεν ήταν τα θεμελιώδη μεγέθη, ούτε καν οι προσδοκίες για τις αποδόσεις των μερισμάτων. Μόνο τη στατιστική προϊστορία και τις υποδείξεις των εργαλείων της φάνηκε πως υπολόγιζαν. Αυτό ήταν το μήνυμα από τη συσσώρευση κάτω από τις 1.030 μονάδες (οι τακτικοί αναγνώστες γνωρίζουν πόσες φορές τις αναφέραμε) από τις 11:15 έως τις 12:50 αρχικά. Ακολούθησε η πλάγια κίνηση γύρω από τις 1.030 από τις 13:00 έως τις 13:35 και το άλμα κατόπιν, που οδήγησε στο μέγιστο των 1.037 και στην πλάγια κίνηση από τις 16:00 έως τις 17:00 μεταξύ των 1.034,2 και 1.036,7 μονάδων.

«Υπάρχει καλύτερη Γερμανία και τη θέλουμε», φώναζαν οι απεργοί στην ισχυρότερη χώρα του ευρώ χθες, επιλέγοντας την παράλυση τις οικονομικής δραστηριότητας. «Υπάρχει φως στο τούνελ για τις εισηγμένες στην αθηναϊκή αγορά και θα το κάνουμε λαμπρότερο», φώναζαν οι τολμηροί -και μάλλον λιγοστοί- ξένοι και εγχώριοι επενδυτές. Παράλογοι αγοραστές δεν υπήρξαν, αφού εν μέσω της διεθνούς τραπεζικής κρίσης το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε επί τα βελτίω τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος σε 2,3%, από 1,8% της πρόβλεψης του προϋπολογισμού. Επίσης υπήρξε σε παγκόσμια βάση επιστροφή της ανοδικής πορείας των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων, για όλους τους εκδότες. Οι αποδόσεις κινούνται αντίθετα από τις τιμές των ομολόγων.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Αδυναμία σύγκλισης

Τώρα που ο καθένας τους ετοιμάζεται να πάρει τον δικό του δρόμο, έπειτα από αρκετές εβδομάδες όπου οι ηγεσίες των κομμάτων με τα μεγαλύτερα ποσοστά προτίμησης παρίσταναν πως ήθελαν… συνεργασία βασισμένη σε ιδεολογικές αρχές, ας κάτσουν να συλλογιστούν τα σφάλματά τους μόνο. Το σκηνικό που διαμόρφωσαν φαίνεται πως δεν δυσκολεύτηκαν να διαβάσουν οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων. Έτσι, την ώρα που οι εγχώριοι παράγοντες γεμίζουν τη σκέψη τους με επιφυλάξεις για τη δυναμική στη συνέχεια, η Goldman Sachs δεν διστάζει να «εκτεθεί», προβλέποντας άνοδο στους επόμενους 12 μήνες. Στηρίζει, μάλιστα, τη θέση της στην εκτίμηση πως το Ρ/Ε για την ελληνική αγορά θα περιοριστεί στο 8,4, έναντι του 11,7, που θα είναι φέτος ο μέσος όρος για τις αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, η αδυναμία σύγκλισης απόψεων δεν είναι αποκλειστικά χαρακτηριστικό της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας. Τα ίδια ισχύουν σε Γερμανία, Γαλλία, Ισραήλ και ΗΠΑ. Αλλά μη… ανατολικότερα.

Σοφοκλής Β’

Κάτα κόσμον Κώστας Ιωαννίδης