Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η εβδομαδιαία μεταβολή ξεκαθαρίζει σήμερα όπως και το φρόνημα των ιδιωτών

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Καθοδικό χάσμα στο άνοιγμα στο ΧΑ πάνω από 13 μονάδες, κατώτερο μέρας, από τις 11:38, στις 1103 μονάδες (-2,66%) με ανώτερο τις 1120,21 ( -1,14%) στο πρώτο λεπτό, με προηγούμενο κλείσιμο στις 1133,11.   

Τα διεθνή

Δύο υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve προειδοποίησαν ότι εάν τα δεδομένα από τις μισθοδοσίες και τον πληθωρισμό κρυώσουν μετά από τις καυτές εκτυπώσεις τον Ιανουάριο, «τότε θα υποστήριζα την αύξηση του εύρους στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων μια-δυο φορές ακόμη, σε ένα προβλεπόμενο τερματικό επιτόκιο μεταξύ 5,1% και 5,4 %. Αυτά από δηλώσεις του Κρίστοφερ Γουόλερ χθες.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες προειδοποιούν για υψηλότερα επιτόκια, η Citigroup μειώνει τον αριθμό των εργαζομένων και ένας βετεράνος επενδυτής στις αναδυόμενες αγορές στοιχηματίζει 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια στη μετοχή της Adani.

Η Κίνα πρόκειται να δει τον μεγαλύτερο ανασχηματισμό της εδώ και δεκαετίες, καθώς μια γενιά διεθνώς αξιοσέβαστων οικονομικών αξιωματούχων ανοίγει τη θέση της για μια ομάδα πολιτικών που είναι περισσότερο γνωστοί για τους ισχυρούς δεσμούς με τον Πρόεδρο Xi Jinping παρά για τα ακαδημαϊκά διαπιστευτήρια ή την έκθεση στο εξωτερικό.

Αυτή η προοπτική εντείνει το άγχος από τη Wall Street και την Ουάσιγκτον στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία, με ανησυχίες ότι η νέα σύνθεση θα αποδειχθεί ότι είναι οι Xi yes-men που θα οδηγήσουν την Κίνα περαιτέρω προς την κρατική παρέμβαση και τη διεθνή απομόνωση – μακριά από το μονοπάτι που χάραξε μια δυναστεία Αξιωματούχοι υπέρ της αγοράς

Οι ευρωπαϊκές μετοχές πρόκειται να ανοίξουν με ανοδική ορμή καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν έναν νέο γύρο παρατηρήσεων από αξιωματούχους της Fed. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντώνται στον Λευκό Οίκο. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Bostjan Vasle και Madis Muller, μιλούν για τον πληθωρισμό στη Σλοβενία. Επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι πραγματοποιεί η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. Τα αναμενόμενα για σήμερα στοιχεία περιλαμβάνουν το γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο, το ΑΕΠ της Ιταλίας και τη βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας. Η IMI, η Lufthansa και η Pearson αναφέρουν αποτελέσματα.

Στην Αθήνα

Το ταμπλό της Αθηναϊκής αγοράς, επικοινωνιακά ήταν χθες, με το καλημέρα, πομπός ξεκάθαρων μηνυμάτων. Καθοδικό χάσμα στο άνοιγμα πάνω από 13 μονάδες, κατώτερο μέρας, από τις 11:38, στις 1103 μονάδες (-2,66%) με ανώτερο τις 1120,21 ( -1,14%) στο πρώτο λεπτό, με προηγούμενο κλείσιμο στις 1133,11.

Στη πορεία των συναλλαγών η εξέλιξη των αποτιμήσεων όρισε, σε αρνητικό πεδίο βέβαια, μια ανοδική δυναμική σταθερής κλίσης. Οι εντολές που εισήχθησαν πήραν τον ΓΔ από τις 1103 και στις 16:43 που συμπληρώθηκε τζίρος 96 εκατ. ευρώ, τον είχαν οδηγήσει στις 1117,5. Τότε οι ανοδικές μετοχές ήταν 13 με τις καθοδικές 94, ενώ αμετάβλητες ήταν 11, με την αξία των πακέτων λίγο κάτω από τα 11 εκατ. ευρώ. Τα ανοδικά blue chip ήταν μόλις δύο, ΜΠΕΛΑ +2,22% και ΕΕΕ +0,33%. Το μάζεμα των μετοχών που προτιμούν οι ξένοι θεσμικοί, από την έναρξη της δεύτερης ώρας ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, επιτελέστηκε χωρίς διαφοροποιήσεις. Συνεπώς υπήρξε μια ψύχραιμη εκδήλωση της τάσης φυγής από το ρίσκο, μαζί με επιλεκτικές τοποθετήσεις των επαγγελματιών εκ νέου.

Έμοιαζε θέμα χρόνου να πλησιάσει ο μέσος όρος τις 1120 μονάδες, που ήταν το επίπεδο που έπιασε στο πρώτο λεπτό. Το κλειδί της επιτυχούς επανόδου σε αυτό το επίπεδο  κρατούσαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Τελικά στις 17:00, με τον τζίρο στα 104 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ κάθισε στις 1118,9 έχοντας ως ανώτερο δεύτερου μέρους τις 1119,4 από τις 16:57. Στα ανοδικά blue chip βρέθηκαν ΕΥΡΩΒ και ΕΥΔΑΠ με μικρή άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση έγραφαν οι ΠΕΙΡ -4,01% και ΜΟΗ -2,72% που ήταν πρωταγωνιστές των τελευταίων ανοδικών συνεδριάσεων. Μια λογική και δικαιολογημένη ενθυλάκωση κερδών  που δεν αποκλείεται σήμερα να αναιρεθεί.

Αυτό που δεν αναιρέθηκε χθες, ήταν η συνήθης και σχεδόν πλήρης απόσυρση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για μετοχές εκτός των FTSE25 & FTSEM , μόλις επικρατήσει εμφανής και υπολογίσιμων διαστάσεων επιδείνωση του κλίματος των συναλλαγών.

Από την Eurobank Equities η διόρθωση περνά  μέσα από τον όρο επαναξιολόγηση . “Οι επενδυτές επαναξιολογούν τις προσδοκίες για το χρονοδιάγραμμα, αλλά και το μέγεθος της κορύφωσης των επιτοκίων”. Η  Beta Sec. εκτιμά: “Η Αγορά αναμένεται να κάνει μία στάση λόγω περιορισμένης ειδησεογραφίας και κινήσεων κατοχύρωσης κερδών”. Από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ παραδέχθηκαν: “Η Αγορά έδωσε διόρθωση μετά από μέρες, ενώ κλείσιμο κάτω από το 1115 θα ανακόψει την επιθετική τάση. Στο intraday δοκιμάστηκε η ζώνη του ‘stop’ μας στο 1101, που μας δίνει έξοδο σε ωριαίο, αν κλείσει κάτω από αυτό. Η ζώνη του 2700 είναι στήριξη στον FTSE25, ενώ το ‘stop’ του intraday είναι στο 2678”.