Skip to main content

Market Beat: Η αγορά περιμένει την ετυμηγορία των ισχυρών θεσμικών

Με άνοδο στο ξεκίνημα που σταδιακά ξεθύμανε διεξάγονται οι συναλλαγές στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Η αγορά των κρατικών ομολόγων ήταν επί χρόνια πηγή κερδών, μικρών αλλά εύκολα  σχηματισμένων και με μόνιμο χαρακτήρα. Φέτος, ειδικά στο τέλος του έτους, φάνηκε πως αυτή η σχεδόν πάγια δυναμική δεν ισχύει και αυτό κάνει τους θεσμικούς στις αγορές σταθερού εισοδήματος ανήσυχους τόσο, ώστε να πιέζουν ρευστοποιώντας, προσδοκώντας στροφή  των διαθέσεων στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.  Αυτό είναι το μοτίβο για τη μεγαλύτερη σε κεφαλαία  αγορά αξιών στον κόσμο.

Ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι αγοραστές μετοχών πέρασαν δύσκολες στιγμές κατά τη δεκαετία μετά την οικονομική κρίση του 2008, καθώς ένας μηχανισμός τέρας για την τροφοδοσία κεφαλαίων  σε μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας δημιούργησε μια ανοδική αγορά που οδήγησε σημαντικούς δείκτες σε δεκάδες νέα υψηλά. Μετοχές όπως η Apple η Amazon  και η Microsoft  έγιναν τόσο μεγάλες που κυριάρχησαν στον S&P 500, ο οποίος σταθμίζεται με βάση την αγοραία αξία. Οι επενδυτές έριξαν χρήματα σε παθητικές επενδύσεις που παρακολουθούσαν τον δείκτη, κερδίζοντας εύκολες αποδόσεις καθώς αυτές οι μετοχές ανέβαιναν στα ύψη.

Οι διαχειριστές που κινούνται με επιλεκτικές αγορές  μετοχών που διαχειρίζονταν ενεργά τα κεφάλαιά τους παλεύουν για να τους ανταγωνιστούν. Ο έντονος πληθωρισμός, τα υψηλότερα επιτόκια και οι ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση έχουν δημιουργήσει νέους νικητές και ηττημένους στο χρηματιστήριο. Οι επενδυτές έχουν διασωθεί από μεγάλες μετοχές τεχνολογίας και αντ’ αυτού απέκτησαν μετοχές εταιρειών ενέργειας και άλλων αμυντικών μετοχών που αναμένεται να τα πάνε καλύτερα σε μια ύφεση.

Στα διεθνή

•             Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού της για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, όπως ήταν αναμενόμενο. Το βασικό επιτόκιο ενός έτους (LPR), το οποίο χρησιμοποιείται για δάνεια Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,65%, ενώ το επιτόκιο της πενταετίας, αναφοράς για τα στεγαστικά δάνεια, διατηρήθηκε στο 4,3%.

•             Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε το ανώτατο όριο ανοχής των 10ετών Κρατικών ομολόγων στο 0,5%, από 0,25%, ενώ διατήρησε αμετάβλητα το μεν βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% και αυτό για το 10ετες ομόλογο στο 0%. Επίσης, ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς Κρατικών ομολόγων ύψους 600 δισ. γεν με διάρκεια από ένα, έως τρία χρόνια.

•             Κατά 28,2% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όπως ανέφερε η Destatis. Ο πληθωρισμός χονδρικής κατέβασε ταχύτητα για δεύτερο διαδοχικό μήνα, τον Οκτώβριο ήταν στο 34,5% και τον Σεπτέμβριο στο 45,8%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε μηνιαία πτώση 3,9%.

•             Για τους αμερικανούς επενδυτές, το 2023 θα μπορούσε να φαίνεται σαν δύο χρόνια συμπυκνωμένα σε ένα, με τη χρηματιστηριακή αγορά πρώτα να πέφτει εν όψει ύφεσης, για να ανακάμψει μόνο όταν οι προοπτικές αρχίσουν να βελτιώνονται όσο πλησιάζουμε προς το 2024. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα επιτρέψει την άνοδο, όπως το έκανε φέτος, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών.

•             Οι μετοχές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να διολισθαίνουν καθώς εξελίσσεται το 2023, ιδιαίτερα εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση. Και πάλι, μια πιο μέτρια οικονομική επιβράδυνση μπορεί να είναι αρκετή για να μειώσει την αύξηση των τιμών σε επίπεδο κοντά στον ετήσιο στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%.

Στην Αθήνα

Κατά τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec Η οικονομική ατζέντα του 2023 πρακτικά έχει δύο σκέλη για την Εγχώρια Επενδυτική Κοινότητα: Την περίοδο των εκλογών και την επενδυτική βαθμίδα. Το δεύτερο σκέλος προϋποθέτει ότι το πρώτο έχει κλείσει χωρίς αναταράξεις, ή εκπλήξεις.

Ο χθεσινός  ήταν ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 21 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 21/11 (33 εκατ.). Οι  προσδοκίες για κάτι σημαντικά καλύτερο, μέχρι την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς, απομακρύνονται.

Ανήκουμε στην ομάδα των χρηματιστηριακών ρεπόρτερ της οποίας τα μέλη γνωρίζουμε από τις αναρτήσεις τους, χωρίς ορισμένους να τους έχουμε δει. Είναι οι αισιόδοξοι, που θεωρούν ότι αξίζει να πείσουν τους εγχώριους ιδιώτες επενδυτές να αποτινάξουν την αρνητική προκατάληψη από τα πολλά πέτρινα χρόνια. Θεωρούμε πως υπάρχει βάση στις αναλύσεις των μεγάλων επενδυτικών Οίκων για τη διαφορετικότητα των στοιχείων της ελληνικής ανάπτυξης.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξέπληξε τις αγορές δηλώνοντας ότι θα αυξήσει το ανώτατο όριο των αποδόσεων των ομολόγων αναφοράς. Η κίνηση της BOJ αποτελεί την τελευταία σημαντική κίνηση της κεντρικής τράπεζας για εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική λίγο πιο ευθυγραμμισμένη με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό που έχει συμβεί στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά από τον αδάμαστο  πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και τους φόβους για ύφεση, είναι ο εκτροχιασμός των εύκολων αποδόσεων από τις παθητικές επενδύσεις. Σίγουρα υπάρχει πολλή απαισιοδοξία για τις αγορές μετοχών για το 2023. Δεν είμαστε τόσο απαισιόδοξοι όσο φαίνεται να είναι επί του παρόντος η αγοραία συναίνεση παγκόσμια. Τα χρηματιστήρια κοιτάζουν μπροστά σε βάθος περίπου 12 μήνες. Οι προοπτικές για το 2024 θα έχουν μεγαλύτερη σημασία στα διεθνή, ενώ το αποτέλεσμα του 2023 θα μετράει όλο και λιγότερο.

Για την Ελληνική οικονομία ωστόσο, το 2023 δεν είναι ότι για τις αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη.  Από τις θέσεις του Μάνου Χατζηδάκη της Beta Sec. ξεχωρίσαμε:  όση αντιπάθεια και αν τρέφουν έναντι της Ελληνικής Αγοράς ορισμένοι, δεν μπορεί να παραγνωρίσουν το γεγονός ότι από το 2019 και μετά, έχει κάποια πράγματα να επιδείξει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Το 2019 η Ελληνική Αγορά έκοψε πρώτη το νήμα των κορυφαίων αποδόσεων σε επίπεδο Δείκτη στις Ανεπτυγμένες Αγορές, το 2020 η Αγορά έχασε μεν 11,7%, αλλά μοίρασε κέρδη έως και 80% σε κάποιες μετοχές του FTSE25, ενώ πέρυσι ήταν η χρονιά των ‘μεσαίων χαρτιών’ που είδαν τις αποτιμήσεις τους να υπεραποδίδουν αισθητά έναντι του Δείκτη αναφοράς. Φέτος η Ελληνική Αγορά, λίγες συνεδριάσεις πριν το τέλος δείχνει να αντέχει, κρατάει το ‘συν’ στο πρόσημο, έστω και οριακά και αν το καταφέρει αυτό θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1990, που θα πετύχει θετική υπεραπόδοση έναντι των Ξένων”.

ΗΠΑ

Οι αγοραστές μετοχών πέρασαν δύσκολες στιγμές κατά τη δεκαετία μετά την οικονομική κρίση του 2008, καθώς ένας μηχανισμός τέρας για την τροφοδοσία κεφαλαίων  σε μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας δημιούργησε μια ανοδική αγορά που οδήγησε σημαντικούς δείκτες σε δεκάδες νέα υψηλά.

Μετοχές όπως η Apple η Amazon  και η Microsoft  έγιναν τόσο μεγάλες που κυριάρχησαν στον S&P 500, ο οποίος σταθμίζεται με βάση την αγοραία αξία. Οι επενδυτές έριξαν χρήματα σε παθητικές επενδύσεις που παρακολουθούσαν τον δείκτη, κερδίζοντας εύκολες αποδόσεις καθώς αυτές οι μετοχές ανέβαιναν στα ύψη. Οι επιλογείς μετοχών που διαχειρίζονταν ενεργά τα κεφάλαιά τους αγωνίστηκαν να τους ανταγωνιστούν.

Ο έντονος πληθωρισμός, τα υψηλότερα επιτόκια και οι ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση έχουν δημιουργήσει νέους νικητές και ηττημένους στο χρηματιστήριο. Οι επενδυτές έχουν διασωθεί από μεγάλες μετοχές τεχνολογίας και αντ’ αυτού απέκτησαν μετοχές εταιρειών ενέργειας και άλλων αμυντικών μετοχών που αναμένεται να τα πάνε καλύτερα σε μια ύφεση.

Οριακή άνοδος στη Wall Street ενώ  οι επενδυτές ανησυχούν μήπως η αμερικανική οικονομία περάσει σε ύφεση το 2023. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,28% ή 92 μονάδες στις 32.850, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,10% στις 3.822 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,01% στις 10.547 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+2,1%) και IBM (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Intel (-0,9%) και 3M Co (-0,6%).

Πλέον οι επενδυτές αμφιβάλλουν αν θα υπάρξει φέτος το λεγόμενο Santa Claus rally.

Ο Lawrence Gillum της LPL Financial υπογράμμισε χθες: «Πάνω από το 90% των Κεντρικών Τραπεζών έχει προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων φέτος, ένας παγκόσμιος συντονισμός χωρίς προηγούμενο». Στο μεταξύ, συνέχισαν να μειώνονται οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο ενώ και οι άδειες κινήθηκαν καθοδικά, καθώς το υψηλό κόστος δανεισμού σε συνδυασμό με τον αυξημένο πληθωρισμό έριξαν τη ζήτηση κατοικιών.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά για δεύτερη μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά δέκα μονάδες βάσης στο 3,69% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,27%.

ΕΥΡΩΠΗ

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών καθώς η αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες και μια αιφνιδιαστική κίνηση από την BOJ εντείνουν τις ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Στο μεταξύ, κατά 28,2% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όπως ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis.

Ο πληθωρισμός χονδρικής κατέβασε ταχύτητα για δεύτερο διαδοχικό μήνα – τον Οκτώβριο ήταν στο 34,5% και τον Σεπτέμβριο στο 45,8%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε μηνιαία πτώση 3,9%.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,40% στις 424,2 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,13% στις 7.371 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,42% στις 13.885 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,35% στις 6.450,4 μονάδες.

Παράλληλα, το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0632 δολάρια.

XA

Στην πτωτική μεταβλητότητα  των διεθνών η Αθήνα απαντά με συσσώρευση

Η ανεξάρτητη δυναμική στην Αθήνα, παρά την κάμψη της άμυνας από τις 14:40 ως τις 16:25 λόγω  της αρχικής βύθισης στις αγορές των ΗΠΑ και της εξ αυτού υποχώρησης των κερδών  στις αγορές  του ευρώ, καθόρισε  τη δυναμική της εγχώριας αγοράς. Οι κύριοι δείκτες της Wall Street άνοιξαν με απώλειες  αλλά δεν συνέχισαν με απώλειες και σήμερα.  Η νευρικότητα κυριάρχησε ενώ στην Ευρώπη επικράτησε  μόνιμα πτωτική δυναμική με θετικό το πρόσημο μεταβολής των δεικτών της περιφέρειας του ευρώ.

Οι επενδυτές στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, με χαμηλό  τζίρο και μικρής αξίας  πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 915,41 (-0,120%) μονάδες. Μετά, στις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο κατά 6 εκατ. ευρώ χωρίς παρέμβαση κατά την εξέλιξή τους για τον ορισμό τιμής κλεισίματος, διατήρησαν στα ίδια επίπεδα τις αποτιμήσεις. Οι θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 915,51 από 916,48 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,11% ή 0,97 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της 19/12.

Εμφανίστηκαν 11 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 29,6 εκατ. ευρώ) που εμφάνισαν τελικά υπεροχή της ζήτησης για αυτά ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν 5 με κέρδη από +1,0% ως +4,0%. Ήταν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,00%, ΒΙΟ +1,87%, ΑΡΑΙΓ +1,71%, ΛΑΜΔΑ +1,38%, και ΤΕΝΕΡΓ +1,09%%. Από τις 14 πτωτικές απώλειες πάνω από -1% είχαν ΕΥΔΑΠ –1,79% ΜΠΕΛΑ -1,77%, ΟΤΕ -1,34%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,29% και ΕΛΧΑ -1,22% και ακολούθησε η ΕΕΕ  με -0,98%.  Χωρίς μεταβολή κανένα από τα blue chip.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,450 από 37,890 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 4 από 2,962 εκατ. ευρώ και την  ΜΟΗ  αφορούσαν 2,536 εκατ.,  τον ΟΠΑΠ 1,933 εκατ. ευρώ, την ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ 808.380 ευρώ την ΑΡΑΙΓ 267.500 ευρώ και την ΓΕΚΤΕΡΝΑ  204.000 ευρώ.

Στατιστικά

Σημείωσαν άνοδο 55 από 53 μετοχές τη Δευτέρα  19/12 και 49 από 36 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 14 από 25. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,781 από 64,911 δις ευρώ.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 4,325% την προηγούμενη έγινε 4,421% έχοντας φθάσει στο 4,449% ενδοσυνεδριακά.

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,26% στις 2220,36 από 2226,07 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 5,71 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της Δευτέρας 19/12, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή -0,63%.

Τεχνική  ανάλυση παράγωγα

Οι traders σε εορταστική  αδράνεια

Με κέρδη της τάξης του +0,45% εμφανίζονται τα ΣΜΕ του S&P500 μετά την οριακή άνοδο την Τρίτη που διέκοψε το πτωτικό σερί στη Wall Street. Η εικόνα των μεταβολών των ασιατικών δεικτών είναι μεικτή με κέρδη για Χανγκ Σενγκ και στον S&P/ASX στην Αυστραλία.-

Χωρίς τη διάθεση να στοιχηματίσουν εμφανίστηκαν στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά την εκπνοή του Δεκεμβρίου,, οι επενδυτές. Ούτε άλλαξαν στάση αναφορικά με την τάση του υποκείμενου δείκτη. Αλλά εντυπωσιακή ήταν η βουτιά στους όγκους των ΣΜΕ επί μετοχών.

Στην Αθήνα κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη κυρίως  σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2215,96 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό  χάσμα 10,11  μονάδων. Από τις 10:30 ως τις 13:30 κινήθηκε ανοδικά και με την εγγραφή του υψηλού ημέρας απόκτησε σταθερή καθοδική  πορεία. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:37  και ήταν οι 2208,08  μονάδες (-0,81%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 13:29  και ήταν οι 2227,08  μονάδες (+0,05%). Τον έκλεισαν τελικά 5,75 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κλείσιμο στις 2220,36 από 2226,07 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,26% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 2,947  εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 110 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2219,75 μονάδες κατώτερο τις 2203,25  με τελευταίες πράξεις στις 2210,75  και τιμή κλεισίματος στις 2207,25 από 2213,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 4490 από 4478. Επίσης άλλαξαν χέρια 44 ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με τιμή κλεισίματος 2204,25 από 2209,75 και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 103 από 88.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν υποτονική. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου διακινήθηκαν 25 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Φεβρουαρίου ήταν μηδενικό. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου  ο όγκος ήταν ανύπαρκτος.  Για την επόμενη και δεύτερη  σειρά του 2023 δεν διακινήθηκε ούτε ένα συμβόλαιο.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Δευτέρας 19/12 έκλεισε στις 632,41 μονάδες με μεταβολή 1,23%.  Χθες Τρίτη 20/12 κινήθηκε  μεταξύ των 620,4 μονάδων (-1,90%), με τιμή ανοίγματος τις 625,62 ( -1,07%)  και ανώτερο τις 632,79  . Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου περιορίστηκε  στα 5,634 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +0,40% απασχόλησε 1,625 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -0,75% απασχόλησε 1,369  εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ -0,07% απασχόλησε 871.195 ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +0,10% απασχόλησε 1,768 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια και ορίστηκε  τιμή κλεισίματος στις 627,25  από 627,75  μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν  6.

Από τα blue chip

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν και άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τις  σειρές Δεκεμβρίου και Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 2326  ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 0,994 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 138827 από 138258 ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 122 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 3,70  και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 15275ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 372 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,002 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 15863 από15830.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1019 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,37  ευρώ και οι  ανοικτές θέσεις έγιναν 47010 από 46632  ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 2237 ΣΜΕ της ΜΙΓ για σειρά Μαρτίου  και τα 679  ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ για την τρέχουσα σειρά.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο  στα 2700  συμβόλαια για ΟΤΕ.

Σήμερα

Με άνοδο στο ξεκίνημα που σταδιακά ξεθύμανε διεξάγονται οι συναλλαγές στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Στις 8:45 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με απώλειες -0,68%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +1,29%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε κατά -0,19%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε οριακή μεταβολή +0,09%.

Αλλά και ο βασικός δείκτης της Σαγκάης υποχωρούσε -0,25%