Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια παρένθεση στην ανοδική δυναμική ή σημείο ανατροπής της η τρέχουσα συσσώρευση

EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Υπάρχουν δύο στρατόπεδα, αυτοί που πιστεύουν ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο θα ακολουθήσει την ένταση της όποιας πτωτική τάσης των ξένων και αυτοί που τοποθετούνται με βάση των μακροοικονομικών και των αποτελεσμάτων της αγοράς.

Αν και υπάρχουν οι απαισιόδοξοι παράγοντες που θεωρούν απίθανο να μην επηρεάσει το διεθνές καθοδικό κλίμα αρκετοί θεωρούν δυνατό να κυριαρχήσει το αφήγημα για την τοπική οικονομία. Ίσως βοηθά το πιο μικρό range που έχει Χρηματιστηριακός δείκτης τον τελευταίο χρόνο θεώρει ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Fast Finance που μας τροφοδοτεί με στοιχεία σχετικά με την προσέγγιση της τάσης με τη βοήθεια της στατικής: Αν δούμε την κίνηση από το 2017 και μετά θα δούμε πως ο Γενικός δεν έχει καταφέρει να πάρει το 9 σε καμία περίπτωση. Είναι λογικό οι τζίροι να έχουν μειωθεί μιας και τουλάχιστον οι μακροπρόθεσμοι έχουν πάρει τις θέσεις τους και οι πωλητές αντίστοιχα έχουν πουλήσει.

Πολύ γρήγορα η Ελληνική οικονομία πήρε πίσω το 2021 το χαμένο έδαφος του 2020 ενώ το 2022 φαίνεται να είναι και η πρώτη ουσιαστική χρονιά μεγάλης ανάπτυξης. Τα στρατόπεδα ουσιαστικά έχουν μοιραστεί σε 2 πλευρές. Σε αυτούς που πιστεύουν ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο θα ακολουθήσει την ένταση της όποιας πτωτική τάσης των ξένων και σε αυτούς που τοποθετούνται με βάση των μακροοικονομικών και των αποτελεσμάτων της αγοράς.

Μέχρι τώρα η αγορά απέδειξε την ανθεκτικότητα της για το 2022 μιας και είναι και η μόνη που έχει καταφέρει να είναι χωρίς απώλειες στον ΓΔ θυμίζοντας το -29% του Nasdaq και το -17% του S&P 500.

Το 903 επίπεδο σε εβδομάδα είναι πολύ σημαντικό για την συνέχεια μιας και αν το κατοχυρώσει τότε μπορεί να δούμε μία κίνηση αν μη τι άλλο στις 955 μονάδες. Τώρα σε περίπτωση που χαθεί η ζώνη του 876-882 σε εβδομάδα τότε θα δούμε και πάλι μία ακόμα νότια κίνηση.

Χθες στην πρώτη ώρα, ο ΓΔ έχανε -0,3%, ο τζίρος ήταν στα 3,3 εκατ. ευρώ και το ένα τρίτο των blue chip είχαν θετική μεταβολή. Ήταν εικόνα έναρξης αντίστοιχη  των ευρωπαϊκών δεικτών. Στη συνέχεια οι επιλογές των θεσμικών στην ευρωζώνη είχαν δώσει κέρδη στην ισπανική αγορά μικρές απώλειες στου Παρισιού και σχετικά μεγάλες στην Ιταλία. Εδώ αναζητούσαν κατεύθυνση. Στην πραγματικότητα, επιλέγοντας συσσώρευση δεν θέλησαν να εισάγουν εντολές που θα έφερναν μεταβολές ικανές να προκαλέσουν την απληστία ή τον φόβο των επαγγελματιών μικρότερης ισχύος. Απώλειες άνω του -1% είχε μόνο η ΜΟΗ από τα 15 καθοδικά του φαταούλα, ως προς τον συνολικό, τζίρο 25άρη. Στα 3,3 τα 2,6 ήταν για μετοχές του.

Η “ζωή” ήταν αλλού. Στις μετοχές του FTSEM με ανοδικές μετοχές που η ζήτηση τους είχε δώσει κέρδη από 1% και πάνω ΚΡΙ ΟΤΟΕΛ ΙΝΚΑΤ ΟΛΥΜΠ ενώ καμία δεν έχανε πάνω από 1,8%. Οι πιέσεις αφορούσαν ΙΚΤΙΒ ΑΒΑΞ ΠΛΑΘ και ΠΛΑΙΣ  που έχαναν από -1,3% ως -1,8%. Συνεπώς οι ισχυροί θεσμικοί κοίταζαν τα διεθνή χρηματιστήρια αλλά υπήρχαν αρκετοί επενδυτές που ξέρανε τι ζητάνε και που θα το βρουν. Μόνο που τα 0,3 εκατ. ευρώ του τζίρου της μεσαίας,  συμπληρώθηκαν στις 12:00 γεννώντας επιφύλαξη για τη δυνατότητα διατήρησης αυτής της εικόνας.

Από τις 12:00 ως τις 12:57 σε μία ώρα περίπου οι πιέσεις δυναμώνοντας έφεραν τον ΓΔ στο κατώτερο ημέρας τις 885,03 μονάδες και από εκεί ξεκίνησε το μάζεμα της προσφοράς. Με κίνηση προς το μέγιστο μέρας ως 16:59 που ήταν οι 891,2 μονάδες. Τότε ο τζίρος έπιασε τα 29 εκατ. ευρώ!

Ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης ειδοποίησε:  “Πλέον μένει να δούμε αν η Αγορά θα προσπαθήσει, για ακόμα μία φορά, να κατοχυρώσει, σε κλείσιμο εβδομάδας, το 902 επίπεδο, ή θα θελήσει μία καλύτερη διόρθωση, όπως επισημαίνει. Ο Νοέμβριος είναι μήνας κλεισίματος βιβλίων Ξένων Θεσμικών και μέχρι τώρα μας δείχνουν ότι θέλουν να μαζέψουν τις απώλειες του έτους.

Τον τελευταίο μήνα του έτους οι τζίροι πέφτουν, παρόλα αυτά κάποιοι ποντάρουν σε ένα “end year rally” και με την βοήθεια Ελλήνων Θεσμικών. Εδώ και καιρό οι εικασίες το πώς θα πάνε Αγορά και Οικονομία ήταν πολύ αρνητικές, παρόλα αυτά και οι δύο απέδειξαν ότι ήταν υπερβολικές.

Ο Χειμώνας φαίνεται ότι δεν είναι βαρύς και αυτό βοηθάει και τις τιμές στην Ενέργεια. Από την άλλη μία λύση με τον πόλεμο, θα μπορούσε να αλλάξει ακόμα περισσότερο προς το θετικό το κλίμα. Ο Όμιλος Viohalco αρχίζει να ξεχωρίζει, μετά από μεγάλο διάστημα, με την ΕΛΧΑ να έχει σειρά με αποτελέσματα στις 24/11. Από την άλλη η Πληροφορική φαίνεται να θέλει να δώσει μία αντίδραση από τις απώλειες του έτους, ενώ ο Κατασκευαστικός κλάδο ίσως πρωταγωνιστήσει στην νέα χρονιά που έρχεται.

Στο τεχνικό σκέλος, απλά απεδείχθη η ανθεκτικότητα του επιπέδου στις 902 μονάδες, ενώ οι τζίροι είναι πολύ χαμηλότεροι του αναμενομένου, για να μπορέσουμε να κάνουμε την διαφορά. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ακόμα μία ανοδική προσπάθεια, παρόλα αυτά οι ταλαντωτές μας προβληματίζουν σε ημερήσιο γράφημα. Τα δεδομένα μας λένε ότι το 2022 θα κλείσει με αυξημένο ΑΕΠ, πάνω από 6%, με ένα Χρηματιστήριο που απλά προσπαθεί να περάσει σε θετικό έδαφος”.

Η Αθήνα μπορεί να αποκτήσει καλύτερη θέση στις αναδυόμενες αγορές. Θα προτιμηθούν το 2023 λόγω των δύσκολων συνθηκών για τις αναπτυγμένες οικονομίες. Δεν είναι δική μας η εκτίμηση αλλά υπάρχει στις αναλύσεις των γιγάντων  της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας όπως Morgan Stanley, Barclays. Άλλη μια “τίμια”  διαπραγμάτευση που είχε αίσιο τέλος αντίστοιχο της απόφασης των ισχυρών θεσμικών που από το εύρος διακύμανσης έδειξε νωρίς πως θα ήταν ακίνδυνη έως ελαφρά επικίνδυνη για τα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών. Αφού το νεότερο υψηλό ημέρας στις 17:11 ήταν οριακά κάτω από τις  892 μονάδες. Το καθοδικό άνοιγμα στη Wall Street επηρέασε τις αγορές της Ευρώπης όχι το ΧΑ.