Skip to main content

Market Beat: Εξελίξεις μεγάλης επίδρασης στη δυναμική των αγορών διαταράσσουν την τάση εδώ 

Από τα διεθνή πηγάζουν δυο παράμετροι υψηλής μεταβλητότητας, τα δεδομένα τιμών καταναλωτή και το αποτέλεσμα από τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Τα διεθνή

Ο Κώστας Ιωαννίδης

·        Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των δεικτών των ΗΠΑ και τα εμπορεύματα υποχώρησαν στην Ασία σήμερα Δευτέρα, αφού το Πεκίνο αρνήθηκε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης της πολιτικής του για τον COVID-19, αν και η ανθεκτικότητα των ασιατικών μετοχών αποκατέστησε μέρος από τις πωλήσεις.

·        Τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου είχαν αυξηθεί την Παρασκευή εν μέσω εικασιών ότι η Κίνα ετοιμαζόταν να χαλαρώσει τους περιορισμούς της πανδημίας, αλλά το Σαββατοκύριακο οι υγειονομικοί αξιωματούχοι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην προσέγγιση «δυναμικής εκκαθάρισης» για τα κρούσματα COVID αμέσως μόλις εμφανιστούν.

·        Η εικασία ότι η Κίνα μπορεί να ανοίξει την οικονομία της προκάλεσε άλμα του χαλκού κατά 7% την Παρασκευή στο μεγαλύτερο ημερήσιο ράλι του από το 2009, ενώ μια σειρά πόρων όπως το πετρέλαιο επωφελήθηκε από τις ελπίδες για αυξημένη ζήτηση. Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,7% απέναντι στο υπεράκτιο γιουάν.

·        Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ αναπήδησε 0,3% έχοντας βουτήξει σχεδόν 2% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Το δολάριο ήταν 0,4% πιο ισχυρό έναντι του γεν στα 147,22 γεν, ενώ το ευρώ υποχώρησε κατά κλάσμα στα 0,9929 δολάρια.

·        Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν 0,2%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq έχασαν 0,3%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 έχασαν 0,2% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE 0,6% εν μέσω αναφορών ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδίαζε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.

Από τα διεθνή πηγάζουν δυο παράμετροι υψηλής μεταβλητότητας. Α) Τα δεδομένα τιμών καταναλωτή, καθώς ο πεισματικά αυξανόμενος πληθωρισμός ανάγκασε τους επενδυτές να αυξήσουν τις προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων από την πλευρά της Fed. Μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη μέτρηση στις 10 Νοεμβρίου θα ενίσχυε πιθανώς τη συνέχιση της υπόθεσης της επιθετικής σύσφιξης της Fed. Οι επενδυτές τώρα τιμολογούν σε υψηλότερο επίπεδο, ήτοι περίπου 5,1% για το επιτόκιο των Fed Funds το επόμενο έτος, σε σύγκριση με τις προσδοκίες λίγο κάτω από το 5% πριν από την πιο πρόσφατη συνεδρίαση της Fed.

Μια εντελώς διαφορετικής υφής παράμετρος αφορά: Β) Το αποτέλεσμα από τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, που θα καθορίσει τον έλεγχο του Κογκρέσου. Οι αναλυτές θεωρούν ότι μια αιφνιδιαστική νίκη των Δημοκρατικών θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανησυχίες για περισσότερες δημοσιονομικές δαπάνες και ενίσχυση στον πληθωρισμό. Οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και στις αγορές στοιχημάτων και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι το πιθανό αποτέλεσμα θα είναι μια διχασμένη κυβέρνηση, με έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και πιθανώς τη Γερουσία, για το δεύτερο μισό της θητείας του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Στην Αθήνα

Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου παρά το μέγεθος της ανόδου τον Οκτώβριο αύξησε τους κρίκους της ανοδικής αλυσίδας σε πέντε και στηρίχτηκε στην ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για λιγοστές μετοχές του FTSE25 εκτός του κεντρικού πυλώνα που οι Τράπεζες. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο την Παρασκευή και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 879,10 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,01%.

Δεν αφορούν πολλές μετοχές της Αθηναϊκής αγοράς τα σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη. Ωστόσο με αυτά ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE25 εμφάνισαν άνοδο πάνω από +2%, που ενώ φαίνεται πως είναι ανάλογη των κερδών άλλων αγορών του ευρώ, προέκυψε από ανεξάρτητα των διεθνών κίνητρα. Από τις μεταβολές των τεσσάρων δεικτών που αναφέρονται μόνιμα στο σχόλιο ξεχώρισαν η επίδοση του Τραπεζικού Δείκτη και η μικρή άνοδος του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στην ουσία η αγορά αγωνίστηκε για να βρεθεί στο τέλος της στα επίπεδα που προκάλεσε η πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας.

Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +2,13%, η απόδοσή του στον μήνα  διαμορφώθηκε στο +0,55%, έτσι στο 2022 αποδίδει -1,59%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +2,54% και στον μήνα +0,90% με ετήσια απόδοση -0,40%. Ενίσχυσε τον  FTSEΜ κατά +0,50%, στο μήνα +0,86%, ενώ ετησίως υποχωρεί -11,20%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +3,45%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση δέκατου μήνα 1,96%, έτσι στο 2022 αποδίδει πλέον +7,17%.

Άρα ήταν μια μαγική εβδομάδα που αποκάλυψε την ύπαρξη του λεγόμενου ένστικτου αυτοσυντήρησης των αγορών, ήταν η πρώτη του Νοεμβρίου. Σε αυτή οι αγορές εκτός των ΗΠΑ εμφάνισαν κέρδη και αδιαφόρησαν για τις πιέσεις που προκάλεσε η απόφαση της Fed για ακόμα μια στροφή στην βρύση που παρέχει ρευστότητα  ώστε να μειώσει ακόμα περισσότερο την υπάρχουσα. Η ειδοποίηση πως τα επιτόκια θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 5% προκάλεσε την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε παγκόσμια κλίμακα και κατά συνέπεια δεν υπήρξε διαφοροποίηση ανά ήπειρο. Στην Αθήνα η εβδομάδα έφερε άνοδο κοντά στο 2% που ήταν ισοδύναμη με αυτή των CAC DAX και του πανευρωπαϊκού EUROPESTOXX600. Είχαμε άνοδο με ειδικά χαρακτηριστικά που επιτελέστηκε με κοινή συναίνεση  των ξένων θεσμικών αφού η δραστηριότητα την πρώτη βδομάδα του Νοεμβρίου ήταν επικεντρωμένη σε λιγοστές μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το υπόλοιπο ταμπλό φυτοζωεί συναλλακτικά.

Η πορεία των διαφορετικών ταχυτήτων θα συνεχιστεί καθώς δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για αλλαγές στην επενδυτική ψυχολογία. Μόνο οι επαγγελματίες έχουν μια ιδιαίτερη διέγερση τώρα, καθώς αυτό το +2,13% στη βδομάδα, πέρασε τον μέσο όρο πάνω και από τον απλό ΚΜΟ200, με επόμενο ζητούμενο την διατήρησή του ψηλότερα ή καλύτερα την απομάκρυνσή του από τις 870.

Το δυνατό ενδιαφέρον για τις τράπεζες γεννά η εγκατάσταση διεθνώς υψηλότερων επιπέδων στα επιτόκια δανεισμού, καθώς αυξάνει τα περιθώρια κέρδους. Αυτή την εξέλιξη είχαμε εντοπίσει ως πιθανή από τα μέσα Ιουλίου, όταν άρχισε και η ΕΚΤ να συγκλίνει αποφασιστικά στο να τιθασευτούν οι πληθωριστικές πιέσεις με κάθε δυνατό μέσο. Αλλά για να γίνει εμφανές το αποτύπωμα της, χρειάστηκε διαπραγμάτευση αρκετών μηνών. Παρόμοια στατιστική εικόνα  εμφανίζουν οι ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ. Από τις Τράπεζες υστερεί η στατιστικά ΑΛΦΑ.

Την Τρίτη 8/11 ανακοινώνει αποτελέσματα 3ου τριμήνου η Coca-Cola HBC, ενώ ακολουθούν στις 10/11 οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των ΟΤΕ, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Hellenic Energy, ΤITC και Aegean Airlines. Στις 11/11 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της Πειραιώς. Στις 10 Νοεμβρίου αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του Οίκου MSCI. Τέλος την ερχόμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές (7/11) και για τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής (10/11).

Σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 804 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 867 – 856 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 895 – 900, 906 – 908 και 944 μονάδες (gap). Ημερήσιο αγοραστικό σήμα εκπέμπεται και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 1936 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2094 – 2066 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών) και των 2130, θα ελπίζει σε κίνηση προς τις 2186 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, αν διασπαστεί η στήριξη των 1936, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επαναδοκιμασία των 1900.

Η κατάληξη στο εβδομαδιαίο σχόλιο  ο κ. Στεριώτη (ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ) ήταν “Ας μην λησμονούμε άλλωστε, ότι όσο πλησιάζουν οι ενδιάμεσες Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι Θεσμικοί Φορείς της μεγαλύτερης Οικονομίας του Πλανήτη, θα αποφεύγουν τις όποιες κινήσεις έχουν πολιτικό κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ψαλιδίζουν την αξία των μετοχικών χαρτοφυλακίων που βρίσκονται στη Wall Street ενώ η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων πλησιάζει”.

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Η τρέχουσα εβδομάδα εγγυάται αυξημένη νευρικότητα

Μπορεί το rebound της Παρασκευής να γλύκανε ελαφρά τον τρόμο που απλώθηκε από τη στιγμή που η Fed αύξησε τα επιτόκια την Τετάρτη. Όταν ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανότατα θα επιλέξουν επιτόκια υψηλότερα από ότι είχαν αρχικά προβλέψει, στην προσπάθειά τους να συντρίψουν τον πληθωρισμό. Αλλά αν κινηθούν καθοδικά οι αγορές μετοχών στις ΗΠΑ στη συνέχεια, θα είναι η πέμπτη φορά που μετά από άνοδο κατά 6% ή περισσότερο, υποχρεώθηκαν τελικά να αντιστρέψουν την πορεία τους και να αναζητήσουν νεώτερα χαμηλά.

Μια στατιστική πρόκληση

Ο S&P 500 ο αντιπροσωπευτικότερος μετοχικός δείκτης του πλανήτη, παρά το +1,36% την Παρασκευή, ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες -3,4% στις 3770,6 μονάδες. Συνεπώς είναι πιθανό να πληγώσει όσους αισιόδοξους συνέβαλλαν στη δημιουργία ενός ράλι στη διάρκεια του Οκτωβρίου που ανέβασε τον δείκτη περισσότερο από 8% από τα χαμηλά του. Αρκεί να βρεθεί ο S&P 500 χαμηλότερα από το κλείσιμο του στις 12 Οκτωβρίου, τις 3577 μονάδες. Τα στοιχεία της BoFA Global Research έδειξαν περίπου 62,1 δισεκατομμύρια δολάρια να καταφεύγουν σε μετρητά την τελευταία εβδομάδα. Οι μεγαλύτερες τοποθετήσεις σε ρευστό από το κραχ του COVID-19 στις αρχές του 2020, υπογραμμίζουν την απαισιοδοξία που επικρατεί μεταξύ πολλών εκ των συμμετεχόντων στην αγορά. Τα αναμενόμενα γεγονότα της τρέχουσας εβδομάδας υπόσχονται υψηλή νευρικότητα, που θα διευκόλυνε μια, ανάλογη των προϋποθέσεων που προαναφέραμε, ανατροπή.

Παράμετροι υψηλής μεταβλητότητας

Εκτός των “προκλήσεων” που τίθενται από την πλευρά της στατιστικής και τεχνικής ανάλυσης, υπάρχουν την  τρέχουσα εβδομάδα δυο σημαντικές ανακοινώσεις – εξελίξεις που φέτος έχουν οδηγήσει σε τεράστιες κινήσεις της αγοράς. Α) Τα δεδομένα τιμών καταναλωτή, καθώς ο πεισματικά αυξανόμενος πληθωρισμός ανάγκασε τους επενδυτές να αυξήσουν τις προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων από την πλευρά της Fed. Μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη μέτρηση στις 10 Νοεμβρίου θα ενίσχυε πιθανώς τη συνέχιση της υπόθεσης της επιθετικής σύσφιξης της Fed. Ο Πάουελ χρησιμοποίησε τη συνέντευξη Τύπου του μετά τη συνάντηση της FOMC για να μετατοπίσει την εστίαση των επενδυτών από το μέγεθος της επόμενης αύξησης, που ήταν κεντρικό σημείο εστίασης για τη Wall Street, στα επίπεδα επιτόκια που κορυφώνονται τα επιτόκια το λεγόμενο τερματικό επιτόκιο. Δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο που θα οριστεί από τη Fed και τόνισε πως θα παραμένουν εκεί για αρκετό καιρό για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Οι επενδυτές τώρα τιμολογούν σε υψηλότερο επίπεδο, ήτοι περίπου 5,1% για το επιτόκιο των Fed Funds το επόμενο έτος, σε σύγκριση με τις προσδοκίες λίγο κάτω από το 5% πριν από την πιο πρόσφατη συνεδρίαση της Fed. Οι αναλυτές της Wells Fargo πιστεύουν ότι ο ΔΤΚ (CPI) είναι πιο πιθανό να υπολείπεται των προσδοκιών. Βλέπουν το τερματικό επιτόκιο της Fed να μειώνεται κατά 12 μονάδες βάσης ή περισσότερο, εάν ο ΔΤΚ εμφανιστεί με μηνιαίο κέρδος κάτω του 0,4%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν μηνιαία άνοδο 0,5%.

Μια εντελώς διαφορετικής υφής παράμετρος αφορά: Β) Το αποτέλεσμα από τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, που θα καθορίσει τον έλεγχο του Κογκρέσου. Οι αναλυτές θεωρούν ότι μια αιφνιδιαστική νίκη των Δημοκρατικών θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανησυχίες για περισσότερες δημοσιονομικές δαπάνες και ενίσχυση στον πληθωρισμό. Οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και στις αγορές στοιχημάτων και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι το πιθανό αποτέλεσμα θα είναι μια διχασμένη κυβέρνηση, με έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και πιθανώς τη Γερουσία, για το δεύτερο μισό της θητείας του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με πρόσφατες τοποθετήσεις από αναλυτές της Goldman Sachs, οι αντιδράσεις εκ των επιλογών που αναφέραμε συνεπάγονται κίνηση στον S&P 500 σχεδόν 3% προς κάθε κατεύθυνση, την επόμενη ημέρα των εκλογών αυτή την εβδομάδα. Ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τη μέση ημερήσια διακύμανση του δείκτη φέτος.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, απώλειες εμφάνισαν 5 από τους 18  βασικούς δείκτες που παρακολουθούμε, αυτοί της Wall Street. Στη βδομάδα  ο S&P500 υποχώρησε -3,35%, ενώ στο 2022 χάνει -20,9%. Ο Dow έπεσε -1,40%,  με επίδοση -10,83% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή -1,20%, με απώλειες στο 2022 -15,35%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε πτώση -2,55%, στο 2022 χάνει -19,84%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -5,65%, στο 2022 υποχωρεί κατά -33%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά +4,07%, και στο έτος χάνει -0,67%. Ο DAX  με κέρδη +1,63%, στο 2022 υποχωρεί -15,3%, ο CAC με μεταβολή +2,29%, στο 2022 χάνει -10,3%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά +0,33% ψηλότερα, ενώ στο 2022 χάνει -8,85%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία σκαρφάλωσε +3,34%, με ετήσια απόδοση -14,9%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε στην εβδομάδα κέρδη +1,51%, ενώ στο έτος χάνει -14,5%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε +3,16% υψηλότερα, με επίδοση στο 2022 +12,7%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +4,25%, αποδίδει στο 2022 -3,9%. Ο χρυσός βρέθηκε στα 1685,7 δολάρια η ουγκιά, με εβδομαδιαία άνοδο +2,26%  ενώ στο 2022 υποχωρεί -7,9%. Ενισχύθηκε σημαντικά  +4,83%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 92,60 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +22,7%.

Ο Nikkei, κέρδισε +0,35%, με απόδοση -5,5% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε +3,53%, στο 2022 υποχωρεί -21,7%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ανέβηκε +1,65%, με επίδοση έτους +4,63%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng εκτινάχθηκε +8,73%, στο 2022 χάνει -30,9%. Με ανοδική μεταβολή +5,31% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -15,6%.

Αβεβαιότητα σαν νέα κανονικότητα

Σαν τους μετεωρολόγους που για την πρόβλεψη του καιρού υγραίνουν το δάκτυλο και το σηκώνουν ψηλά για να προβλέψουν τη φορά  του ανέμου παρομοιάζουν τους αρμόδιους των Κεντρικών Τραπεζών και ειδικά της Fed αρκετοί αναλυτές τελευταία. Ο Στιβ Μάθιους στο Bloomberg τόνισε τα ακόλουθα: Ο Πάουελ πρότεινε διάφορους τρόπους προβολής των πληθωριστικών πιέσεων και ειδοποίησε επίσης για υψηλότερα των αρχικών υπολογισμών επιτόκια αλλά οι αρμόδιοι δεν ήταν ακριβείς στις δηλώσεις τους αργότερα.

Ο Πάουελ αναφέρθηκε και στην ανάγκη απόψυξης της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ. Όμως η τελευταία έκθεση για την απασχόληση του Οκτωβρίου έδειξε μικρή μόνο πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση με μικρή αύξηση του ποσοστού ανεργίας. Οι επιχειρήσεις αύξησαν τις προσλήψεις τον περασμένο μήνα κατά 261.000, πάνω από το αναμενόμενο, ενώ οι μέσες ωριαίες αμοιβές  επιταχύνθηκαν τον Σεπτέμβριο. Τέσσερις υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed που μίλησαν μετά τη συνεδρίαση τόνισαν ομοίως ένα υψηλότερο επιτόκιο, χωρίς να δώσουν ακριβή πρόβλεψη. Ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, δήλωσε την Παρασκευή στο CNBC ότι είναι «εντελώς κατανοητό» ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από 5%, αν και αυτό δεν είναι το τρέχον σχέδιο».

Να γιατί το εβδομαδιαίο σχόλιο της Barclays για την παγκόσμια ανάπτυξη ξεκινά με το στίχο του  Morten Harket, των A-ha από ο (1985):  «Κυνηγώντας ψηλά και χαμηλά / Δεν υπάρχει τέλος στις διαστάσεις που θα πάρει αυτή η κίνηση». Συνεχίζοντας ως ακολούθως: Την περασμένη εβδομάδα, η Fed δημιούργησε κάποια σύγχυση στις αγορές σχετικά με το τι ακριβώς συνιστά η τελευταία της στροφή: το ανακοινωθέν εισάγοντας νέα γλώσσα, τόνισε ότι η FOMC «θα λάβει υπόψη της τη σύσφιξη σωρευτικά [… ] τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική πολιτική […]», μια σαφής αναφορά στις ανησυχίες για ενδεχόμενη στερέωση κατά τον προσανατολισμό της πολιτικής στον «τοπικό» πληθωρισμό. Ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Πάουελ χρησιμοποίησε τις τρεις ερωτήσεις «πόσο γρήγορα, πόσο ψηλά, πόσο καιρό» για να διευκρινίσει ότι αν και η Fed ήταν πιο πιθανό να πάει πιο αργά, πιθανότατα θα έπρεπε να ανέβει ψηλότερα στο ύψος των επιτοκίων και να παραμείνει εκεί για περισσότερο από ότι αναμενόταν νωρίτερα. Δεν είναι πολύ σημαντικό, εάν το τερματικό  επιτόκιο καταλήξει υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, το αρχικό ράλι της αγοράς έληξε γρήγορα.

Νέο αίτημα των αγοραίων προς τη  Fed: Αυξήστε 50 bp τον Δεκέμβριο, φθάνοντας ακόμα στο 5,25%, αλλά όχι νωρίτερα από  τον Μάρτιο.

ΧΑ

Ανοδική εβδομάδα με στατιστικές βελτιώσεις

Δεν αφορούν πολλές μετοχές της Αθηναϊκής αγοράς τα σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη. Ωστόσο με αυτά ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE25 εμφάνισαν άνοδο πάνω από +2%, που ενώ φαίνεται πως είναι ανάλογη των κερδών άλλων αγορών του ευρώ, προέκυψε από ανεξάρτητα των διεθνών κίνητρα. Από τις μεταβολές των τεσσάρων δεικτών που αναφέρονται μόνιμα στο σχόλιο ξεχώρισαν η επίδοση του Τραπεζικού Δείκτη και η μικρή άνοδος του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στην ουσία η αγορά αγωνίστηκε για να βρεθεί στο τέλος της στα επίπεδα που προκάλεσε η πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας.

Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +2,13%, η απόδοσή του στον μήνα  διαμορφώθηκε στο +0,55%, έτσι στο 2022 αποδίδει -1,59%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +2,54% και στον μήνα +0,90% με ετήσια απόδοση -0,40%. Ενίσχυσε τον  FTSEΜ κατά +0,50%, στο μήνα +0,86%, ενώ ετησίως υποχωρεί -11,20%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +3,45%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση δέκατου μήνα 1,96%, έτσι στο 2022 αποδίδει πλέον +7,17%.

Οι επενδυτές στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας και τελευταία του Οκτωβρίου οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 874,27 από 860,76 μονάδες την Πέμπτη 27/10 (με αργία στις 28), με μεταβολή +1,52% και τζίρο 76,3 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 10,562 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με μεταβολή +3,28% και ο FTSE25 στις 2140,16 μονάδες ήτοι +2,27% ψηλότερα, με τον FTSEΜ στο +0,81%. Την Τρίτη ο πειρασμός της ενθυλάκωσης υπολογίσιμων διαστάσεων κερδών έφερε τον ΓΔ  στις 868,25 μονάδες, με μεταβολή -0,69% και τζίρο 54,1 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 4,534 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με μεταβολή -0,56% και ο FTSE25 στις 2106,29 μονάδες ήτοι -0,70% χαμηλότερα, με τον FTSEΜ στο +0,13%.  Την Τετάρτη οι θεσμικοί αναίρεσαν τις απώλειες της προηγούμενης συνόδου, αφού οδήγησαν τον ΓΔ στις 874, 21 μονάδες, με μεταβολή +0,67% με τζίρο 45,704 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων ήταν 4,165 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με μεταβολή +0,78% και ο FTSE25 στις 2122,18 μονάδες ήτοι +0,75% ψηλότερα με τον FTSEΜ στο +0,72%.

Ενώ την Πέμπτη μετά τις εξελίξεις που προκάλεσε η ρητορική του προέδρου της Fed και οι κινήσεις της Τράπεζας της Βρετανίας, οι θεσμικοί οδήγησαν τον ΓΔ στις 861,76 μονάδες, με μεταβολή -1,49% με τζίρο 49,404 εκατ. ευρώ και  αξία πακέτων 6,170 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με μεταβολή -1,49% και ο FTSE25 στις 2122,18 μονάδες ήτοι -1,39% χαμηλότερα με τον FTSEΜ στο -0,80%. Την Παρασκευή τέλος ο ΓΔ έκλεισε στις 879,10 μονάδες, με μεταβολή +2,01% με τον τζίρο στα74,729 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 4,226 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 616,13 μονάδες με μεταβολή +3,28% και ο FTSE25 στις 2140,16 μονάδες ήτοι +2,27% ψηλότερα με τον FTSEΜ στο “φτωχό”+0,81%.

Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 60,05 εκατ. ευρώ και μέση ημερήσια αξία πακέτων στα 5,93 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 62,870 από 61,778 δις ευρώ στο τέλος της τελευταίας εβδομάδας του Οκτώβρη.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Εντυπωσιακή μείωση της απόστασης του ΣΜΕ από τον FTSE25

Η αντίδραση των traders στην ανοδική κίνηση της Παρασκευής αφορούσε στην μείωση της διαφοράς ανάμεσα στο κλείσιμο των ΣΜΕ τρέχουσας σειράς και του 25άρη  που κέρδισε +2,3% και σε εβδομαδιαία βάση +2,54%. Ήταν οι Τράπεζες που την προκάλεσαν και για αυτό υπήρξε σε όλα τα επίπεδα αύξηση του ενδιαφέροντος γύρω από μετοχές ή παράγωγά τους του κλάδου. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα στις 2094,13 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 1,49 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 47,52 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 16:49 και ήταν οι 2141,30 μονάδες (+2,33%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2094,13 μονάδες (+0,07%).

Το κλείσιμο στις 2140,16 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +2,27% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 16,430 εκατ. ευρώ. Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +2,13%, η απόδοσή του στον μήνα  διαμορφώθηκε στο +0,55%, έτσι στο 2022 αποδίδει -1,59%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +2,54% και στον μήνα +0,90% με ετήσια απόδοση -0,40%. Ενίσχυσε τον  FTSEΜ κατά +0,50%, στο μήνα +0,86%, ενώ ετησίως υποχωρεί -11,20%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +3,45%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση δέκατου μήνα 1,96%, έτσι στο 2022 αποδίδει πλέον +7,17%.

Στα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Νοεμβρίου που είναι η νέα κυρίαρχη σειρά ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1742 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 2139,00 και κατώτερο στις 2085,00 με τελευταίες πράξεις στις 2134,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2136,25 από 2069,75 και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4764 από 5039 στη σειρά αυτή. Διακινήθηκαν και 132 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με ανώτερο στις 2135,75 μονάδες κατώτερο τις 2095,50 και τιμή κλεισίματος στις 2133,00 από 2067,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 449 από 367.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν ασύμμετρη. Στα δικαιώματα αγοράς της νέας κυρίαρχης σειράς Νοεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά επίσης μηδενίστηκε. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου το ενδιαφέρον έφερε 16 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. Για την επόμενη και τελευταία του 2022 το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2050 μονάδες.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Πέμπτης 3/11 έκλεισε στις 596,59 μονάδες με μεταβολή -1,49%. Την Παρασκευή 4/11 κινούμενος μεταξύ των 597,69 μονάδων (+0,17%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 597,69 μονάδες (+0,17%), και ανώτερο τις 618,19 (+3,62%), έκλεισε στις 616,13 μονάδες με μεταβολή +3,28%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 26,387 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +4,82% απασχόλησε 7,784 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +2,77% απασχόλησε 9,672 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +4,75% απασχόλησε 3,199 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +1,98% απασχόλησε 3,356 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια 3 από 11 συμβόλαια την προηγούμενη με τιμή κλεισίματος τις 610,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 8 από 9.

Η εικόνα των blue chip την πρώτη βδομάδα του Νοεμβρίου

Στο ξεκίνημα του προτελευταίου μήνα του 2022 εβδομαδιαίες απώλειες εμφάνισαν πέντε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι ΕΛΠΕ -5,09% με (-5,50% στο μήνα) και (+4,98% στο έτος), ΣΑΡ -2,16% με (-0,31%) και (-28,9%), ΛΑΜΔΑ -2,12% με (-2,12%) και (-13,1%) , ΕΛΧΑ -1,90% με (+0,70%) και (-22,05%) και ΑΔΜΗΕ -0,60% με (-0,36%) και (-30,9%).

Τα κέρδη των υπολοίπων 20 επιτρέπουν το διαχωρισμό τους σε τρεις ομάδες. Δηλαδή στα  οκτώ που εμφάνισαν άνοδο από +3% και πάνω. Ήταν οι ΜΠΕΛΑ +8,23% στη βδομάδα με (+4,24% το Νοέμβριο) και (στο 2022 αποδίδει +19,05%),  ΠΕΙΡ +5,97% με (+2,40%) και -0,93%),  ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,24% με (-0,81%) και (+32,56%), ΜΟΗ +3,95% με (+2,99%) και (+30,18%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,90% με (-0,42%) και (+0,84%), ΑΛΦΑ +3,62% με (+2,56%) και (-10,7%), ΕΥΔΑΠ +3,50% με (-1,39%) και (-9,1%), ΕΥΡΩΒ +3,25% με (+1,35%) και (+13,7%).

Ακολουθούν τα τέσσερα με μεταβολές κοντά στων δεικτών ήτοι ΟΠΑΠ +2,986% με (+4,44%) και (+3,85%), ΕΤΕ +4,49% με (+1,93%) και (+27,6%),  ΟΛΠ +2,37% με (+2,12%) και (-4,8%),  ΔΕΗ +230% με (-2,7%) και (-33,8%).

Ανοδικά μεν με κέρδη κάτω του 2% συναντάμε άλλα οκτώ blue chip ήτοι:  ΕΕΕ +1,73% με (-1,23%) και (-28,2%), ΜΥΤΙΛ +1,73% με (+0,18%) και (+12,4%), ΤΕΝΕΡΓ +1,34% με (+0,16%) και(+38,8%), ΚΟΥΕΣ +1,26% με (+0,50%) και (-35,1%),  ΒΙΟ +0,80% με (0,00%) και (-17,21%), ΟΤΕ +0,76% με (-0,38%) και (-2,6%), ΤΙΤC +0,53% με (+1,42%) και (-14,4%), και ΑΡΑΙΓ +0,51% με (-0,50%) και (+3,5%).

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι εκτινάχθηκαν ενώ δεν άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 9228 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,962 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 120.888 από 120.273.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 5136 με τιμή κλεισίματος στα 3,73 ευρώ και έγιναν 20.602 από 20.842 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΕΥΡΩΒ με 1683 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,1,02 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 14.540 από 14.661.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 6302 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,27 ευρώ και έγιναν 38.444 από 38.334 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1062 ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη σειρά Δεκεμβρίου, και τα 574 ΣΜΕ του ΟΤΕ για τη νέα κυρίαρχη σειρά ως το Δεκέμβρη.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν εστιασμένο στα 12823 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ και 522 για ΕΛΧΑ.

Σήμερα

Ανοδικά κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα Δεύτερα 7/11 αν κα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των δεικτών των ΗΠΑ και τα εμπορεύματα υποχώρησαν στην Ασία σήμερα, αφότου το Πεκίνο διέψευσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης της πολιτικής του για τον COVID-19. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ανθεκτικότητα των ασιατικών μετοχών άλλων χωράν  αποκατέστησε μέρος της ζημιάς από τις πωλήσεις.

Στις 8:25 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με κέρδη +1,21%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +0,60%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ανέβαινε κατά +0,81%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε μεταβολή +2,91%.

Ενώ ο βασικός δείκτης της Σαγκάης ενισχυόταν +0,19%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε μεταβολή +1,48% και ήταν στις 458,6 μονάδες.