Skip to main content

Έρχεται ηλεκτροσόκ στα «πράσινα» τιμολόγια

Αυξήσεις έως και 35% αναμένονται τον Ιούνιο - Χαμηλότερες οι αναπροσαρμογές στα άλλα «χρώματα».

Σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα έναντι του Μαΐου αναμένεται να κινηθούν οι τιμές των «πράσινων» τιμολογίων για τον επόμενο μήνα, σε συνέχεια των αυξήσεων στη χονδρεμπορική ρεύματος.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τη μέση τιμή του μήνα έως και σήμερα να κυμαίνεται στα 78,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προμηνύουν αυξήσεις στις τιμές των «πράσινων» τιμολογίων της τάξης από 20% έως και 35%.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή χονδρικής του προηγούμενου μήνα συνιστά μια εκ των παραμέτρων στον μηχανισμό διακύμανσης βάσει του οποίου προκύπτουν οι τελικές τιμές κάθε μήνα. Οι τελικές τιμές θα εξαρτηθούν και από τις εκπτώσεις που θα εφαρμόσουν οι εταιρείες τον Ιούνιο, ωστόσο ακόμη κι αν επιλέξουν πιο «επεκτατικές» εκπτωτικές πολιτικές, οι τελικές χρεώσεις θα είναι πιο ανεβασμένες τον Ιούνιο σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε.

Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία (τιμή χονδρικής και έκπτωση εταιρειών), η μέση τιμή για τον Ιούνιο διαμορφώνεται στα 14,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, προσεγγίζοντας τη μέση τιμή του Ιανουαρίου που ήταν στα 14,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα «πράσινα» τιμολόγια.

Ακολούθησε ένα πτωτικό σερί τους επόμενους μήνες, με τη μέση τιμή τον Φεβρουάριο να «κλείνει» στα 13,3 ευρώ ανά κιλοβατώρα και τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο στα 10,5, 10,8 και 10,3 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αντίστοιχα. Γιατί αυξάνουν οι τιμές Ως γνωστόν, η τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού συνιστά μία από τις ρήτρες που περιλαμβάνει η «φόρμουλα» του ΥΠΕΝ για το ειδικό τιμολόγιο και με βάση την οποία προκύπτουν κάθε μήνα οι χρεώσεις για κάθε εταιρεία.

Αν και ακόμη μένουν να μεσολαβήσουν ορισμένες μέρες προκειμένου να οριστικοποιηθεί η Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) του μήνα, εντούτοις, στελέχη της αγοράς που συνομίλησαν με τη «Ν» εκτιμούν ότι για τον μήνα Μάιο θα κυμανθεί έως και πάνω από 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν τον προηγούμενο μήνα είχε «κλείσει» στα 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η εξήγηση των ανατιμήσεων βρίσκεται κατά το ένα μέρος στη μειωμένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με το φυσικό αέριο πολλές μέρες του μήνα να παίρνει τα ηνία του ενεργειακού μίγματος, όντας ακριβότερο σε σχέση με προηγούμενους μήνες, πράγμα που επιφέρει αυξήσεις στο κόστος των προμηθευτών και επομένως στη λιανική αγορά.

Κατά ένα άλλο μέρος, οι αυξήσεις οφείλονται στην αύξηση κι άλλων παραμέτρων που καθορίζουν το κόστος προμήθειας, όπως είναι οι Λογαριασμοί Προσαύξησης ή το πρόσθετο κόστος που προκύπτει από τις εκκαθαρίσεις του ΔΕΔΔΗΕ και σχετίζεται με τις μη τεχνικές απώλειες του δικτύου, δηλαδή τις ρευματοκλοπές και το κόστος που αυτές συνεπάγονται για το ηλεκτρικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως μεταφέρουν στελέχη της αγοράς στη «Ν», όλα τα τιμολόγια ρεύματος τόσο τα ex-post όσο και τα ex-ante αναμένεται να κινηθούν ανοδικά τον επόμενο μήνα, χωρίς προοπτική να υποχωρήσουν στα τωρινά επίπεδα πριν από τον Ιούλιο με Αύγουστο. Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι όποιες εκτιμήσεις χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό ευαισθησίας, καθώς είναι τέτοια η μεταβλητότητα της αγοράς που «δεν μπορείς να προβλέψεις με ασφάλεια ούτε σε βάθος 10 ημερών», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.