Skip to main content

Αλέξης Πατέλης στη «Ν»: Οι αξιολογήσεις «τρώγονται» γιατί χαμηλώνουν το κόστος δανεισμού και βοηθάνε στην ανάπτυξη

O επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού μίλησε στη «Ναυτεμπορική»

Η επενδυτική βαθμίδα «τρώγεται» γιατί επηρεάζει τη μείωση του  κόστους δανεισμού νοικοκυριών, επιχειρήσεων, αλλά και της χώρας, τονίζει ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» και τον Μιχάλη Ψύλο.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Πατέλης αναφέρεται τόσο στην τελευταία αξιολόγηση της S&P αλλά και στα στοιχεία της Eurostat, που έδειξαν ότι υπάρχει ένα πολύ θετικό πρόσημο στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού  στη συζήτηση που είχαμε μαζί του στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε  επίσης στη «Ν» ότι οι  άμεσες ξένες επενδύσεις σε όλους τους τομείς είναι υψηλότερες κατά μέσο όρο τα περασμένα τρία χρόνια, από οποιαδήποτε χρονιά στα 19 χρόνια πριν. Διέψευσε μάλιστα  ότι  γίνονται επενδύσεις μόνο σε ακίνητα  και χαρακτήρισε «fake news» τα περί «αποβιομηχανοποίησης».

«Η βιομηχανία μας είναι μία από τις μεγάλες επιτυχίες των περασμένων ετών», προσθέτει.

Ο Αλέξης Πατέλης σημείωσε ακόμη ότι «σύντομα θα ανακοινωθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την μείωση των τραπεζικών χρεώσεων στο μισό, για ποσά μέχρι 10 ευρώ».

Τόνισε τέλος, ότι «ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας» τα σενάρια για ανάληψη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ευρωπαϊκού αξιώματος στις Βρυξέλλες.

Η συνέντευξη στη Ναυτεμπορική του Αλέξη Πατέλη, Επικεφαλής Οικονομικού Συμβούλου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ως εξής:

 

Kύριε Πατέλη, η S&P Global Ratings διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο κατώτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας (BBB-),αλλά  με θετικές όμως (από σταθερές προηγουμένως) τις προοπτικές για το ελληνικό αξιόχρεο. Πώς το ερμηνεύετε;

Η S&είναι ένας από τους τέσσερις σημαντικότερους οίκους αξιολόγησης, μας είχε αναβαθμίσει στην επενδυτική βαθμίδα και τώρα μας αναβάθμισε σε θετικό outlook , που σημαίνει ότι αν ακολουθήσουμε την ίδια πορεία, τότε σε μια νέα αξιολόγηση θα μας αναβαθμίσει άλλη μία βαθμίδα. Αυτή η εξέλιξη είναι αρκετά σημαντική γιατί δείχνει ότι υπάρχει προοπτική να σκαρφαλώσουμε κι άλλα σκαλοπάτια προς τα πάνω, αφήνοντας για τα καλά πίσω μας το απρόβλεπτο σενάριο που θα μας πήγαινε προς τα κάτω..

Και υπάρχουν πολλά απρόβλεπτα, γεωπολιτικά κυρίως, σενάρια μπροστά μας…

Είναι σημαντικό να μην είναι η χώρα συνέχεια στην κόψη του ξυραφιού, αλλά να κοιτάει μπροστά. Και φυσικά πριν ήμασταν ένα μεγάλο ψάρι σε μια μικρή γυάλα, ενώ τώρα είμαστε ένα μικρό ψάρι σε μια μεγάλη γυάλα. Πρέπει να μεγαλώσουμε ως ψάρι.

 

Πολύ θετικό πρόσημο στο πρωτογενές πλεόνασμα

Κύριε Πατέλη, η EUROSTAT ανακοίνωσε για  το 2023 ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα πλεόνασμα 1, 86%, έναντι στόχου 1,15%.Που οφείλεται αυτή η έκπληξη; 

Κύριε Ψύλο ,τα στοιχεία της EUROSTAT έδειξαν ότι υπάρχει ένα πολύ θετικό πρόσημο στο πρωτογενές πλεόνασμα. Ήταν πολύ μεγαλύτερο -1, 9%- από το αναμενόμενο 1,1% και αυτό οφείλεται κυρίως στην υπέρβαση των εσόδων από την συνεχιζόμενη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Και να σημειώσουμε όλα αυτά παρόλο το απρόβλεπτο των σημαντικών εξόδων στήριξης και αποκατάστασης που προέκυψαν μετά τον Daniel, μια φυσική καταστροφή η οποία είχε και αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ, με μία μικρή  υστέρηση στο στόχο μας ως προς την ανάπτυξη. Παρόλα αυτά ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε σημαντικά, και η χώρα μας παραμένει η χώρα στην ΕΕ με την μεγαλύτερη μείωση στον λόγο αυτό από το 2019. Για φέτος παραμένει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% αλλά και για τα επόμενα χρόνια, και άλλες μειώσεις στο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

 

Το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων

– Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η έκθεση της S&P μας δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να προωθήσουμε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία ακόμη πιo ψηλά».

Για ποιες ακριβώς μεταρρυθμίσεις μιλάμε;

Κύριε Ψύλο, έχουν γίνει πολλά πράγματα τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της που περιγράφεται ως πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός από τον πρωθυπουργό και οι προτεραιότητες είναι οι εξής:

-Επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, ένας στόχος που έχει και οικονομικές διαστάσεις και τώρα ψηφίζεται και θα εφαρμοστεί ο νέος δικαστικός χάρτης που θα μειώσει την αναμονή στην τελική έκδοση των αποφάσεων από τις 1500 ημέρες στις 1000, δηλαδή κατά ένα τρίτο.

-Μεγάλος στόχος παραμένει η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που έχει και κοινωνικό και δημοσιονομικό αποτύπωμα, αλλά έχει και μία άλλη σημαντική διάσταση: Πρέπει όλοι να αμοίβονται ανάλογα με αυτό που παράγουν.

-Ολοκληρώνεται το μεγάλο στοίχημα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS. Εφαρμόζονται οι διατάξεις του νομοσχεδίου που πέρασε τον περασμένο χρόνο, όπως η απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοροπωλησίες ακινήτων και εφαρμόζεται το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ.

-Δίνονται επίσης κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών. Οι πιο πολλοί διεθνείς οργανισμοί και η κοινή λογική λέει ότι πρέπει να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν μεγαλύτερες.

-Μια πάρα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται οι άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο, με διαγωνισμούς και αξιοκρατικά κριτήρια. Ολοκληρώθηκε ήδη η διαδικασία για τους διευθυντές στα νοσοκομεία, όπου εξετάστηκαν πάνω από 1000 υποψήφιοι και θα συνεχιστεί αυτό σε όλες τις θέσεις ευθύνης στο δημόσιο.

-Η ψηφιακή επανάσταση που συνεχίζεται και απαιτεί χρόνο στην υλοποίησή της για την ψηφιοποίηση αρχείων υγείας, συντάξεων, δικαστικών αποφάσεων κλπ.

-Η Πράσινη επανάσταση, όπου ήδη η χώρα μας προχωρά αποφασιστικά με πάρα πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση, τα δίκτυα κλπ

-Και τέλος τη διεύρυνση του εργατικού δυναμικού γιατί στη χώρα μας έχουμε σήμερα έχει μειωθεί το ποσοστό ανεργίας και πολλοί εργοδότες παραπονούνται ότι δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους, καθώς το εργατικό δυναμικό που υπάρχει στην Ελλάδα υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

 

Οι αξιολογήσεις «τρώγονται» γιατί χαμηλώνουν το κόστος δανεισμού

 

Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «περιφερόμενο ΒΒΒ- που ούτε τρώγεται, ούτε έχει επηρεάσει θετικά με οποιονδήποτε τρόπο την ζωή των πολιτών». Πώς το σχολιάζετε;

Οι πολίτες δεν θέλουν να επιστρέψουμε στις περιόδους της κρίσης. Όταν ένας ξένος επενδυτής θέλει να επενδύσει στη χώρα μας, διαβάζει και τις εκθέσεις των Οίκων αξιολόγησης. Όταν ήμασταν στην κατηγορία «σκουπίδια» προφανώς ήταν πιο δύσκολο για έναν επενδυτή να πάρει την απόφαση να έρθει στην χώρα μας, ενώ τώρα που έχουμε την επενδυτική βαθμίδα, θεωρούν ότι είμαστε μια σταθερή χώρα.

Η επενδυτική βαθμίδα επηρεάζει όμως και το κόστος δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων  και το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα-η διαφορά το spread  του κόστους δανεισμού σε σχέση με το Γερμανικό –έχει συμπιεστεί στην Ελλάδα. Άρα λοιπόν αυτές οι εκθέσεις έχουν σημασία και «τρώγονται» γιατί χαμηλώνουν το κόστος δανεισμού και αυτό βοηθάει την ανάπτυξη της χώρας

Κύριε Πατέλη, ανάπτυξη σημαίνει και επενδύσεις. Πως σχολιάζετε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι όλες σχεδόν οι επενδύσεις είναι σε ακίνητα;

Κύριε Ψύλο, κατά τη διάρκεια της κρίσης έγιναν ελάχιστες επενδύσεις στη χώρα μας με αρνητική επίπτωση στο κεφαλαιακό απόθεμα –στην παραγωγική βάση– της χώρας. Οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αν εξαιρέσουμε δε τις επενδύσεις σε ακίνητα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε όλους τους υπόλοιπους τομείς είναι υψηλότερες κατά μέσο όρο τα περασμένα τρία χρόνια από οποιαδήποτε χρονιά στα 19 χρόνια πριν από αυτό. Αρα δεν ισχύει ότι οι επενδύσεις είναι μόνο σε ακίνητα

Η λέξη ακίνητα είναι από μόνη της παραπλανητική. Γιατί πολύς κόσμος νομίζει ότι αναφέρεται μόνο σε αγορές διαμερισμάτων από ξένους.  Ακίνητα είναι και οι κατοικίες αλλά είναι και τα επαγγελματικά ακίνητα. Είναι οι αγοραπωλησίες αλλά είναι και οι ανακαινίσεις και οι κατασκευές. Όταν για παράδειγμα η Microsoft χτίζει ένα data center στην Αττική το κατασκευάζει κιόλας.

Αν συγκρίνουμε τη χώρα μας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα δούμε ότι το επενδυτικό μας κενό έχει μειωθεί σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά το μεγαλύτερο κενό παραμένει στον κλάδο των ακινήτων, όσο παράξενο κι αν ακούγεται.

Golden visa και Airbnb

 

Οι NYT γράφουν πάντως ότι λόγω της golden visa έχουν απογειωθεί οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα και οι Έλληνες δεν τις αντέχουν». Ενώ με το Airbnb, τα ενολικια έχουν πάει στα ύψη .Πως το σχολιάζετε;

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2023 είχαμε 1802 εγκεκριμένες αιτήσεις για golden visa και πραγματοποιήθηκαν 123.000 μεταβιβάσεις ακινήτων. Μακάρι να λυνόταν το πρόβλημα μόνο με απαγόρευση της golden visa. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Βέβαια από τα τελη Αυγούστου η απόκτηση golden visa μέσω ακινήτων έχει αυξηθεί στα 800.000 ευρώ, άρα η μέθοδος θα αφορά πολύ λίγους.

Στο θέμα του Airbnb έχουν γίνει παρεμβάσεις που θα αξιολογηθούν κι αν χρειαστεί θα κάνουμε παραπάνω ώστε να βρούμε τη σωστή ισορροπία.

Το θέμα των ενοικίων και των τιμών των ακινήτων το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με πάρα πολλά εργαλεία. Για παράδειγμα, υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά ακίνητα που αν ήταν στη διάθεση της αγοράς, προφανώς θα πίεζαν τις τιμές προς τα κάτω. Σήμερα τρέχει το πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Νοικιάζω” με το οποίο θα επιδοτηθούν για ανακαίνιση περίπου 12.000 κατοικίες  για κάλυψη των εξόδων κατά 40% έως 10.000 ευρώ  και μάλιστα με προκαταβολή 50%.

Το πρόβλημα της ανόδου στα ενοίκια και τα ακίνητα είναι πραγματικό, δεν λύνεται εύκολα και θα χρειαστούν πολλές δράσεις που θα κάνει η κυβέρνηση.

 

Ψέμα η αποβιομηχανοποίηση

Η αντιπολίτευση κύριε Πατέλη, κάνει πάντως λόγο και για επενδυτικό κενό σε παραγωγικό επίπεδο, αλλά και για κίνδυνο αποβιομηχανοποίησης…

 

-Αν υπάρχει ένα fake news που θα επέλεγα να εστιάσω την προσοχή μου είναι αυτά περί «αποβιομηχανοποίησης». Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αν δούμε τα στατιστικά στοιχεία θα δούμε αύξηση κατά 21% των επενδύσεων στη μεταποίηση από το 2019. Μια περίοδος όπου είχαν αυξηθεί μόνο κατά 5% στην ευρωζώνη και μειώθηκαν κατά 8% στη Γερμανία.

Η βιομηχανία μας είναι μία από τις μεγάλες επιτυχίες των περασμένων ετών. Υπάρχει πάλι άνθιση της βιομηχανίας μας. Είναι ψέμα η αποβιομηχανοποίηση.

Κολοσσοί της Wall Street «ψηφίζουν» υπέρ των ευρωπαϊκών τραπεζών, τονίζοντας ότι είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις αμερικανικές. Τι γίνεται με τις ελληνικές τράπεζες; 

 

Κύριε Ψύλο, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε τελείως διαφορετική κατάσταση από ο,τι ήταν το 2019, όπου τα κόκκινα δάνεια αποτελούσαν το μισό του χαρτοφυλακίου τους. Ολα αυτά τα έχουμε αφήσει πίσω μας και με το πρόγραμμα «Ηρακλής» και τις ανακεφαλαιοποίησεις και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, το νέο πτωχευτικό κώδικα και σταδιακά με την αποεπένδυση του δημοσίου.

Προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής είναι κατ` αρχή η τόνωση του ανταγωνισμού, και με τη δημιουργία και άλλου πόλου, όπως με τη συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια.

Προτεραιότητά μας είναι και η μείωση των χρεώσεων και θα ανακοινωθούν σύντομα πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα.

 

Νομοθετική πρωτοβουλία για μείωση τραπεζικών χρεώσεων

 

Κύριε Πατέλη,  θα ήθελα να εστιάσουμε στο θέμα των υψηλών χρεώσεων, με δεδομένο ότι ο τραπεζικός δανεισμός –λόγω και των υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ-παραμένει  δύσκολος για πολλά νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις     

Κύριε Ψύλο, προτεραιότητά μας είναι και η μείωση των χρεώσεων και θα ανακοινωθούν σύντομα πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα, όπως νομοθετική πρωτοβουλία για την μείωση στο μισό χρεώσεων για ποσά μέχρι 10 ευρώ.

Φυσικά περαιτέρω αύξηση ηλεκτρονικών συναλλαγών σημαίνει και λιγότερη φοροδιαφυγή.

Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση: Η ενθάρρυνση της χρήσης του συστήματος πληρωμών IRIS είναι σημαντική και για έναν εθνικό λόγο. Ουσιαστικά θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε στη χώρα κάποια από τα χρήματα που σήμερα πληρώνουμε όλοι για τις τραπεζικές μας συναλλαγές και πάνε στο εξωτερικό, αλλά κυρίως θα κρατήσουμε στην χώρα μας και τα data καθώς το IRIS ανήκει στο σύστημα ΔΙΑΣ που έχει ως βασικούς μετόχους τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδας, δηλαδή είναι ελληνικό. Μέχρι σήμερα η χρήση έχει εκτοξευθεί στο p2p, δηλαδή people to people. Από φέτος επεκτείνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και ελπίζω του χρόνου να χρησιμοποιείται μαζικά και από όλες τις επιχειρήσεις.

 

Το μέτωπο της ακρίβειας

Για τους περισσότερους πολίτες βέβαια η ακρίβεια είναι το μεγάλο θέμα. Τα καλάθια των «Νονών» και του Πάσχα πόσο τελικά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας;

 Η ακρίβεια είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοικοκυριά. Υπάρχει φυσικά αύξηση στο εισόδημά τους με την αύξηση των μισθών, βλέπουν όμως ότι τμήμα του εισοδήματος ροκανίζεται από την άνοδο των τιμών.

Η ακρίβεια είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, η χώρα μας δεν διαφέρει σημαντικά -μάλιστα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ η αύξηση των τιμών σωρευτικά είναι χαμηλότερη.

Η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει και συνεχίζει να το αντιμετωπίζει με διάφορους τρόπους. Η αύξηση του κατώτατου μισθού που είδαμε είναι ένα μέτρο κατά της ακρίβειας. Κατά 27% έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και σωρευτικά οι τιμές λίγο κάτω από 20%-. Οι παρεμβάσεις της αγοράς που έχει κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης-στο βρεφικό γάλα, στο περιθώριο κέρδους, στα πρόστιμα στις εταιρείες είναι επίσης σημαντικές. Το Πάσχα συνεχίζεται η προσπάθεια κατά της ακρίβειας με το «καλάθι των Νονών» κλπ

 

Πρόσθετα μέτρα στήριξης πάντως για τους συνταξιούχους και τους πιο ευάλωτους δεν προβλέπονται…

Όπως έχει εξηγήσει ο υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση σε κάποιο άλλο pass και ο στόχος μας είναι μια μονιμότερη ελάφρυνση των νοικοκυριών με τις αυξήσεις των μισθών και τις συνεχιζόμενες   μειώσεις στη φορολογία.

 

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ;

Το τέλος της τετραετίας παραμένει ο στόχος και για τις δυο αυτές αυξήσεις. (Προφανώς αν δεν συμβεί κάτι το συνταρακτικό μέχρι τότε). Είναι σημαντικό να υπάρχει και ορατότητα  μια πυξίδα για τα νοικοκυριά για να ξέρουν που πηγαίνουν.

Υπάρχει βέβαια και ο απώτερος  στόχος με τη σύγκλιση των μισθών με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Θετικό, γενικά, το σχέδιο Λέττα

 

Κύριε Πατέλη, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου όλοι μιλούν για «εθνική κάλπη». Όμως, παίζονται πολύ περισσότερα για το μέλλον της Ευρώπης. «Αν θα υπάρξει αντιστροφή στην παρακμή της Γηραιάς ηπείρου, όπως τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέττα, στην έκθεση που του ανέθεσε να εκπονήσει η ΕΕ για την Ενιαία Αγορά. Το σχόλιο σας;

 

Οι προτάσεις του κυρίου Λέττα ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες. Σε γενικές γραμμές, η κυβέρνηση διάκειται θετικά στο σχέδιο Λέττα. Τι λέει το σχέδιο; Έχουμε μεν την ενιαία αγορά, αλλά υπάρχουν μερικοί τομείς που δεν υπάρχει πραγματικά ενιαία αγορά. Παράδειγμα:  Τηλεπικοινωνίες, ενέργεια και άμυνα. Παράλληλα για να πετύχουμε μια αληθινή ενιαία αγορά, πρέπει να ενοποιήσουμε και τις κεφαλαιαγορές που είναι κατακερματισμένες. Εμείς συμφωνούμε  ως χώρα με αυτό. Σε σχέση με αυτό που ενδιαφέρει τους αναγνώστες σας, η χώρα μας είναι θετική ως προς  την ενοποίηση της εποπτείας των κεφαλαιαγορών.

Τι σημαίνει αυτό; Σήμερα έχουμε ενιαία εποπτεία των τραπεζών στην Ευρώπη με τον SSM Αυτή η μεταρρύθμιση έχει πάει καλά. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει χώρα που να διαφωνεί και να ήθελε να πάμε πίσω στην εθνική εποπτεία των τραπεζών, Και είναι λογικό, σε μια ενιαία αγορά, να εφαρμοστεί αυτό και στις κεφαλαιαγορές. Μια ευρωπαϊκή εποπτεία των κεφαλαιαγορών και όχι εθνική εποπτεία.

 

Υπάρχουν όμως και διαφωνίες

 

Οι διαφωνίες που υπάρχουν εδώ ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ δεν είναι οι παραδοσιακές ανάμεσα στο Βορρά και τον Νότο, αλλά ανάμεσα στις μεγάλες χώρες και τις μικρότερες. Δηλαδή, πιο έντονες διαφωνίες έχουν διατυπωθεί από χώρες, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Μάλτα που πιστεύουν  -λανθασμένα κατά την άποψή μας ότι έχουν να προστατεύσουν ένα δικό τους  χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα.

Στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής έγινε μια πολύ έντονη συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα και συμφωνήθηκε να συζητηθεί και πάλι τον Ιούνιο. Υπάρχει πάντως ένα μομέντουμ και πιστεύω ότι αργά η γρήγορα θα υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα. 

 

Και μια τελευταία ερώτηση κύριε Πατέλη : Ακούγεται και από ευρωπαϊκά ΜΜΕ το όνομα του πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη ως διαδόχου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν. Τι λέτε;

Η απάντηση είναι: Όχι. Ο πρωθυπουργός ανανέωσε την εντολή του πριν ένα χρόνο με το πρόγραμμα του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού και εδώ και 10 μήνες η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά με μεταρρυθμίσεις και ο πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει την τετραετία του μέχρι το 2027 για να συνεχίζει να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα. Τα υπόλοιπα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

 

Κύριε Πατέλη σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξή σας στη Ναυτεμπορική

Εγώ σας ευχαριστώ κύριε Ψύλο για τη φιλοξενία