Skip to main content

ΤτΕ: «Φούσκωσε» κατά 1,8 δισ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο – Άλμα 22,2% στις τουριστικές εισπράξεις

(EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Ενισχυμένες κατά 26% οι τουριστικές αφίξεις

Στα 3,2 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην εξέλιξη αυτή, συνέβαλε η επιδείνωση των ισοζυγίων αγαθών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο υπηρεσιών βελτιώθηκε.

Μείωση εξαγωγών – αύξηση εισαγωγών

Ειδικότερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκε, καθώς καταγράφηκε μείωση των εξαγωγών, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,3% (‑10,7% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,7% (9,4% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν οριακή μείωση κατά 0,7% (‑3,2% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 10,7% (11,8% σε σταθερές τιμές).

Ενισχυμένες κατά 26% οι τουριστικές αφίξεις

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών κατέγραψε μικρή αύξηση, με βελτίωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Θεαματικές ήταν οι επιδόσεις στον τουριστικό κλάδο, καθώς σε σχέση με τον περυσινό Φεβρουάριο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 26% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 22,2%.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος τον αντίστοιχο μήνα του 2023, αντανακλώντας αφενός τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και αφετέρου την αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων εμφάνισε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος το Φεβρουάριο του 2023, ως αποτέλεσμα της καταγραφής καθαρών πληρωμών, έναντι καθαρών εισπράξεων, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Μικρή βελτίωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών το α’ δίμηνο

Αντίθετα, σε επίπεδο διμήνου, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μικρή βελτίωση σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την επιδείνωση των ισοζυγίων αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτων.

Αναλυτικά, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 41,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 1,5 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, λόγω της μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,3% (‑17,6% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,1% (1,2% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 4,5%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αύξηση κατά 5,9% (‑14,5% και 1,4% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Αυξημένες κατά 24,5% οι τουριστικές εισπράξεις στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών και, σε μικρότερο βαθμό, του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου μεταφορών. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία στο μέτωπο του τουρισμού. Σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 20,7% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 24,5%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκε σημαντικά έναντι της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων για λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε την ίδια περίοδο, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.

naftemporiki.gr