Skip to main content

Golden Visa: Οι νέες προϋποθέσεις – Το ύψος των ορίων

ΙΝΤΙΜΕ

«Μπλόκο» στη βραχυχρόνια μίσθωση - Τι ισχύει για τα διατηρητέα κτήρια

Τις νέες προϋποθέσεις που τίθενται για την Golden Visa περιέγραψε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σημαντικότερη αλλαγή –επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του naftemporiki.gr–  είναι η αύξηση των ορίων στις 800.000 και 400.000 ευρώ αλλά και στην καθιέρωση «πλαφόν» στην επιφάνεια του ακινήτου, η οποία δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 120 τ.μ.

Οι νέες προϋποθέσεις

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, για άδεια διαμονής 5 ετών, από τις 31 Μαρτίου -δεδομένου ότι εκτιμάται πως τότε θα έχει ψηφιστεί η σχετική τροπολογία- τίθενται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αντικειμενική αξία αυξάνεται στις 800.000 ευρώ.
  • Στις υπόλοιπες περιοχές, το όριο διαμορφώνεται σε 400.000 ευρώ και πάνω.
  • Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο (όχι περισσότερα μικρής αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ.
  • Στις 250.000 ευρώ παραμένει το όριο για επένδυση σε διατηρητέο κτήριο, υπό την προϋπόθεση της αποκατάστασης του ακινήτου αυτού.
  • Για κτήρια που έχουν βιομηχανική χρήση και μετατρέπονται σε οικίες, το όριο διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ.

Δεν επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, οι άδειες διαμονής μπορούν να ανανεώνονται για πέντε επιπλέον χρόνια εφόσον το ακίνητο παραμένει στην ιδιοκτησία του επενδυτή. Εάν πουληθεί, η άδεια διαμονής αφαιρείται.

Οι αγοραστές μπορούν να μισθώνουν τα ακίνητα, ωστόσο δεν επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση (AirBnB).

Επίσης, περιπτώσεις μετατροπής του ακινήτου σε κατοικία, απαγορεύεται η χρήση ως έδρα επιχείρησης. Σε περίπτωση παράβασης, η άδεια ανακαλείται και επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Εκτός από την αγορά ακινήτων οι πολίτες τρίτων χωρών αποκτούν άδεια διαμονής και με την σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης σύνθετου τουριστικού καταλύματος ή σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης τουριστικού καταλύματος, αντίστοιχης ανά περιοχή αξίας (800.000 ευρώ σε Αττική κλπ., 400.000 ευρώ στην υπόλοιπη χώρα κ.ο.κ.).

Μεταβατική περίοδος

Προκειμένου το νέο σύστημα να εφαρμοστεί ομαλά και να μην διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς, προβλέπεται μεταβατική περίοδος με τις εξής προϋποθέσεις:

Πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι θα εξοφλήσουν το τίμημα ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10%, ή θα υπογράψουν προσύμφωνο ή ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς, αποδεικνύοντας τις σχετικές πιστώσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα.

Στις περιπτώσεις αυτές, αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο πάντα με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα αλλά πάντως όχι μετά τις 30 Απριλίου 2025.