Skip to main content

Golden Visa: Αποκαλυπτήρια των αλλαγών – Τα νέα όρια και η μεταβατική περίοδος εφαρμογής

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αποκαλυπτήρια σήμερα των αλλαγών στην Golden Visa, με σημαντική αύξηση των ορίων στις 800.000 & 400.000 ευρώ αλλά και στην καθιέρωση «πλαφόν» στην επιφάνεια του ακινήτου η οποία δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 120 τ.μ.. Βασικός στόχος η μείωση των τιμών ειδικά στα μικρότερα ακίνητα και μάλιστα σε περιοχές που η προσφορά είναι χαμηλή αλλά και στη μείωση των ενοικίων που έχουν εκτοξευθεί. Σημείο «κλειδί» αποτελεί όμως και η χρονική περίοδος από την οποία θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται τα νέα όρια.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προσανατολίζεται στο να δώσει ένα χρονικό περιθώριο στους αγοραστές – κατοίκους τρίτων χωρών  μέχρι την εφαρμογή των νέων «κανόνων» για την Golden Visa. Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάστημα αυτό θα είναι ικανό προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανακατασκευής ακινήτων και ολοκλήρωσης της αγοραπωλησίας τους σε επενδυτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Golden Visa.

«Πιστεύουμε ότι το ότι ήταν χαμηλότερο το όριο για την Golden Visa, αυτό πίεσε τις τιμές προς τα πάνω. Και γι’ αυτό η Αθήνα ανέβηκε από τις 250.000 στις 500.000, τώρα θα πάει στις 800.000. Πλέον η επένδυση θα είναι για ακίνητα μεγάλης αξίας και όχι για ακίνητα για ένα σπίτι που θέλει να αγοράσει π.χ. ένα ζευγάρι διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Μega.

Εντός της εβδομάδας η τροπολογία στη Βουλή – Ποιες περιοχές αφορά

H σχετική τροπολογία δεν αποκλείεται να κατατεθεί στη Βουλή ακόμα και εντός της εβδομάδας. Εν αναμονή και της επίσημης παρουσίασης από το οικονομικό επιτελείο, για να λάβει κάποιος μέρος στο πρόγραμμα της «Golden Visa» δηλαδή να πάρει άδεια παραμονής και ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες Σένγκεν, θα πρέπει να αγοράσει ακίνητο με βάση τα νέα όρια που θα είναι 800.000 ή 400.000 ευρώ, ανάλογα την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Στις αλλαγές που προωθούνται, δεν θα αρκεί όμως μόνο αυτό καθώς η επιφάνεια του ακινήτου που θα αποκτηθεί δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 120 τ.μ.

Οι περιοχές που θα δουν το ύψος της επένδυσης να αυξάνεται στις 800.000 ευρώ είναι Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονος,  Σαντορίνη αλλά και τα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το όριο ανέρχεται στις 500.000 ευρώ στις περιοχές της Βόρειας & Νότιας Αττικής αλλά και στο Κέντρο της Αθήνας.

Το ίδιο όριο ισχύει για τον δήμο Θεσσαλονίκης και τα νησιά Μυκόνου και Σαντορίνης.

Στις υπόλοιπες περιοχές όπως Πειραιάς και Δυτική Αττική το ύψος ανέρχεται σε 250.000 ευρώ. Πλέον και σε αυτές τις περιοχές το ποσό θα εκτοξευθεί στις 800.000 ευρώ. Όσον αφορά τα νησιά, πέρα από την Μύκονο και Σαντορίνη, θα προστεθούν κι άλλα που βρίσκονται στο Αιγαίο και το Ιόνιο.

Οι εξαιρέσεις

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το ύψος της επένδυσης από 250.000 ευρώ θα αυξηθεί στις 400.000 ευρώ. Ελάχιστες πλέον θα είναι οι εξαιρέσεις όπου το ποσό της επένδυσης για αγορά ακινήτου κάνοντας χρήση του προγράμματος «Golden Visa» θα διατηρηθεί στις 250.000 ευρώ. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται:

  • ακίνητα που θεωρούνται διατηρητέα και αφού αγοραστούν θα αποκατασταθούν. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης «κρατάμε χαμηλά τις τιμές στα διατηρητέα, γιατί υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα που είναι δύσκολο να επισκευαστούν οπότε δίνουμε μια ευκαιρία και στους ιδιοκτήτες του και να τα πουλήσουν και σε αυτούς που θέλουν να πάρουν Golden Visa να επενδύσουν σε αυτά».
  • βιομηχανικά ακίνητα τα οποία θα μετασκευαστούν με στόχο να καταστούν κατοικήσιμα.