Skip to main content

Τα «δώρα» Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στην τσέπη μας

Ποιοι θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται από το δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου

Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, από χαμηλοσυνταξιούχους έως δικαιούχους επιδομάτων, θα λάβουν έναν χριστουγεννιάτικο «μποναμά», μία μικρή τονωτική ένεση στο εισόδημά τους. Η ουσιαστική ενίσχυση έρχεται, ωστόσο, από την επόμενη χρονιά.

Στον προϋπολογισμό του 2024 προβλέπονται παροχές ύψους 1,6 δισ. ευρώ μέσω αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 2,137 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μερίδιο απορροφούν οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από 1-1-2024 που κυμαίνονται κατά μέσον 6,5% και κοστίζουν στα κρατικά ταμεία 906 εκατ. ευρώ.

Προϋπόθεση βεβαίως για να υλοποιηθούν τα μέτρα στήριξης είναι ότι θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο 2,9% από 2,4% φέτος, ενώ θα υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις στο 2,6% από 3,9%. Και τούτο γιατί η χώρα έχει δεσμευτεί να παραμείνει στον δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση του δημοσίου χρέους στο 152,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024 από 160,5% του ΑΕΠ το 2023.

Η Ναυτεμπορική παρουσιάζει σε ένα infographic τα «δώρα» που έρχονται μέσα στο επόμενο δίμηνο για την τσέπη μας.

Διαβάστε ακόμη: