Skip to main content

Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο: Τι θα γίνει με ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Οι δύο εταιρείες θα συμβάλλουν με το 50% της αξίας τους

«Αποζημίωση» του Υπερταμείου για την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Ελληνικό Δημόσιο προβλέπει η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ποσό το οποίο θα αποτελέσει το αρχικό κεφάλαιο του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Οι εταιρείες ύδρευσης θα αποτιμηθούν και το 50% του ποσού θα δοθεί για αποπληρωμή χρέους και το υπόλοιπο 50% για την ίδρυση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, που θα λειτουργεί ως θυγατρική του Υπερταμείου. Το περιεχόμενο της συμφωνίας ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στο περιθώριο εκδήλωσης για τις δραστηριότητες της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, το γνωστό Υπερταμείο.

Ουσιαστικά, για την υλοποίηση του σχεδίου δρομολογούνται οι ακόλουθες διαδικασίες:

  1. Ένας ανεξάρτητος φορέας -ακούγεται έντονα το όνομα της Blackrock- θα αναλάβει την οικονομική αποτίμηση των δύο εταιρειών ύδρευσης, που -μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας- μεταβιβάστηκαν από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΣΥΠ Α.Ε. (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) ήλεγχε το 50% συν μία μετοχή στην ΕΥΔΑΠ και αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΥΑΘ.
    Το συγκεκριμένο πακέτο των 53,25 εκατομμυρίων μετοχών περιήλθε στην κατοχή του Δημοσίου τον περασμένο Αύγουστο. Συνολικά, το Δημόσιο ελέγχει το 61,33% της ΕΥΔΑΠ. Αντίστοιχα, το Δημόσιο απέκτησε -απευθείας- και το 50%+μία μετοχή της ΕΥΑΘ. Η αποτίμηση θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να μη ληφθεί υπόψη μόνο η χρηματιστηριακή τιμή. Το «πακέτο» στις δύο εταιρείες μπορεί να κοστολογηθεί ακόμη και πάνω από 400-500 εκατ. ευρώ (σ.σ.: η χρηματιστηριακή αξία της ΕΥΔΑΠ είναι 658 εκατ. ευρώ και της ΕΥΑΘ 117 εκατ. ευρώ).
    Η πρόσληψη του αποτιμητή θα γίνει από την ΕΕΣΥΠ με στόχο το έργο να προχωρήσει άμεσα.
  2. To 50% του ποσού που θα προκύψει από την αποτίμηση θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή χρέους. Αυτή τη φορά, τα χρήματα θα δοθούν για την αποπληρωμή οφειλών που έχει η χώρα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
  3. Το υπόλοιπο 50% του ποσού (σ.σ.: αν είναι 500 εκατ. ευρώ το σύνολο, τα 250 εκατ. ευρώ) θα αποτελέσουν το κεφάλαιο για την ίδρυση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα λειτουργήσει με τα πρότυπα sovereign funds άλλων χωρών (π.χ. Νορβηγίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας ή ακόμη και της Σιγκαπούρης).

Ρόλο στη σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου, που θα είναι θυγατρική του Υπερταμείου, είναι πολύ πιθανό να παίξει η Blackrock, η οποία διαθέτει σχετική εμπειρία και από άλλες χώρες του εξωτερικού.

Πού θα επενδύει;

Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα επενδύει στους ακόλουθους κλάδους:

α. σε ελληνικές επιχειρήσεις με αναπτυξιακές προοπτικές, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εξωστρέφεια και ισχυρό management team λαμβάνοντας υπόψη και το ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα (π.χ. νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη – ανταγωνιστικότητα)

β. σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας με στρατηγική προτεραιότητα (π.χ. πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία, μπλε οικονομία, ψηφιακός/τεχνολογικός μετασχηματισμός) και επιλεγμένες υποδομές
γ. συμπληρωματικά και όχι a priori ανταγωνιστικά (σ.σ.: κατά περίπτωση συνεπενδύσεις – co-investments) με άλλα δημόσια εργαλεία/σχήματα, επενδυτικά κεφάλαια συμμετοχών (π.χ. (i) ΑΚΕΣ που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα με συμμετοχή της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων/HDBI (πρώην ΤΑΝΕΟ), (ii) άλλα private equity funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (iii) πιστωτικά ιδρύματα (ελληνικά ή την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, την EBRD κ.λπ.)
δ. με μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και με σαφείς μηχανισμούς και ορίζοντα αποεπένδυσης (exit strategy) ε. αξιοποιώντας και κάνοντας χρήση διαθέσιμων και συνηθισμένων επενδυτικών εργαλείων (π.χ. συμμετοχή σε ΑΜΚ, μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια κοκ) Νέες αλλαγές Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του 2024 -το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών- θα κατατεθεί ακόμη ένα νομοσχέδιο για την «προώθηση του εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων που είναι υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου».

Το νομοσχέδιο θα αφορά κατά προτεραιότητα τις εταιρείες οι μετοχές των οποίων έχουν περάσει υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου. «Δεν θέλουμε δυσκαμψίες σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Δημόσιο. Υπάρχουν αρνητικά αλλά και θετικά παραδείγματα. Στόχος, να περιοριστούν τα ελλείμματα και να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους εργαζομένους», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα με τον νόμο 4972/2022 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου, με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν μια σειρά από χρόνια ζητήματα, και δημιουργήθηκε το πλαίσιο για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

«Δεν είναι σύνθημα ότι το Υπερταμείο αλλάζει. Γίνεται ένας φορέας όπως θα τον ήθελε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που θα συμβάλει ολοένα και περισσότερο στην ανάπτυξη της οικονομίας ώστε να προχωρήσει η πατρίδα μας μπροστά. Είδαμε τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα. Προχωρούμε στην αντιμετώπισή τους και τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε το Υπερταμείο να λειτουργήσει προς όφελος της ανάπτυξης και της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Το χαρτοφυλάκιο

Στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕΣΥΠ συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των μετοχών του ΟΑΣΑ, η Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών (ΟΚΑΑ), η Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η ΓΑΙΑΟΣΕ, η ΕΤΒΑ, αλλά και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (η συμμετοχή της ΕΕΣΥΠ φτάνει στο 25%) για τον οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί η εισαγωγή στο Χ.Α. μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024.