Skip to main content

Ψηφιακή κάρτα: Λιανική-βιομηχανία η επόμενη «πίστα»

ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τα βασικά σημεία εφαρμογής του μέτρου, που κάνει πρεμιέρα πιλοτικά από την 1η Ιανουαρίου

Ξεκινάει, εκτός απροόπτου, από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους η επέκταση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε δύο ακόμα κλάδους, στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία.

Με δικαίωμα τρίμηνης περιόδου χάριτος προς τις περίπου 100.000 επιχειρήσεις που πρέπει να ενταχθούν στο νέο μοντέλο καθημερινής καταγραφής του ωραρίου για πάνω από 600.000 εργαζόμενους, ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών η απαραίτητη υπουργική απόφαση για την εκ- κίνηση της διαδικασίας.

Τα βασικά σημεία της σας παρουσιάζει η «Ν», καθώς υπάρχουν ακόμα επιμέρους ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν.

Σε κάθε περίπτωση, το μοντέλο που ακολουθήθηκε σε όλους τους προηγούμενους κλάδους (super market, τράπεζες, security, ασφαλιστικές εταιρείες) θα εφαρμοστεί και σε βιομηχανία και λιανεμπόριο. Όσοι εργαζόμενοι θα έχουν φυσική παρουσία στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται, θα υποχρεώνονται να δηλώνουν με ψηφιακό τρόπο την ώρα εισόδου τους και την ώρα αποχώρησής τους, σε καθημερινή βάση. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να υποβάλλεται υποχρεωτικά στο σύστημα «Εργάνη ΙΙ», καθώς εκεί συγκεντρώνεται ήδη ο όγκος των ωραρίων εργασίας, για το σύνολο των εργαζομένων, που ήδη κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας.

Το μέτρο για τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο θα έχει τρίμηνη πιλοτική εφαρμογή, άρα η επίσημη έναρξή του οριοθετείται για την 1η Απριλίου. Σε αυτό το διάστημα, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να βρουν τρόπο ένταξης στο σύστημα «Εργάνη», είτε επεκτείνοντας ένα ήδη υπάρχον σύστημα ωρομέτρησης, αν διαθέτουν τέτοιο, είτε αποκτώντας ένα καινούργιο.

Στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάστηκαν το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν μια σειρά από κλάδοι, όπως είναι αυτοί της ενέργειας (φυσικό αέριο, πετρέλαιο), λόγω της περιόδου έναρξης του μέτρου. Έως τώρα μάλλον προκρίνεται το σενάριο πλήρους ένταξης όλων των κλάδων, χωρίς εξαιρέσεις, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί να υπάρξουν παρεμβάσεις και αλλαγές της «τελευταίας στιγμής».

Σε κάθε περίπτωση, ένα χρονικό διάστημα εκπαίδευσης των εργοδοτών, αλλά και κυρίως των εργαζομένων κρίνεται απαραίτητο. Οι εργοδότες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να δηλώνουν με παρέμβαση του λογιστή τους ή απευθείας στο σύστημα «Εργάνη» τα ακριβή ωράρια των εργαζομένων τους, καθώς και τις όποιες μεταβολές μπορεί να ανακύπτουν σε μηνιαία βάση. Οι αλλαγές αυτές θα μπορούν να αφορούν τυχόν άδειες ή περιπτώσεις ασθένειας ή ό,τι άλλο έκτακτο μπορεί να ανακύψει.

Απολογιστική δήλωση

Παράλληλα στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αναμένεται να θεσμοθετηθεί και μια νέα μορφή καταγραφής ωραρίου, η απολογιστική δήλωση. Πρόκειται για ένα δικαίωμα που θα παρέχεται στον εργοδότη να έχει εναλλακτικά τη σχετική επιλογή: ή να δηλώνει προκαταβολικά τα ωράρια εργασίας των εργαζομένων του ή να τα δηλώνει απολογιστικά στο τέλος του επόμενου μήνα. Σε κάθε περίπτωση, θα διατηρείται η υποχρέωση του εργοδότη για να υποβάλλει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα ωραρίων για τους εργαζομένους του.

Ξεχωριστή σημασία έχει η απολύτως ορθή χρήση της ψηφιακής κάρτας από την πλευρά των εργαζομένων. Στο υπουργείο Εργασίας έχουν διαπιστώσει ότι στους κλάδους όπου ήδη εφαρμόζεται το μέτρο παρατηρούνται φαινόμενα μη ακριβούς τήρησης του ωραρίου, με λίγα λεπτά απόκλιση είτε ως προς την έναρξη είτε ως προς τη λήξη της βάρδιας.

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις επιβολής προστίμων χωρίς να συντρέχει ουσιαστικός λόγος (π.χ., έναρξη εισόδου στον χώρο εργασίας πέντε λεπτά πριν από το προκαθορισμένο ωράριο), εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στην υπουργική απόφαση ειδικός όρος με τον οποίο θα δίνεται επέκταση του χρόνου σήμανσης από τον εργοδότη προς το σύστημα «Εργάνη».

Τώρα είναι 15 λεπτά και ίσως αυτό το χρονικό διάστημα να επεκταθεί στα 45 λεπτά.