Skip to main content

Αδ. Γεωργιάδης: Reskilling και upskilling η λύση για το γηρασμένο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας

(Paterakis photo / Pateraki Niki)

«Έχουμε εργατικό δυναμικό σχετικά γερασμένο, που δεν θέλει να κάνει χειρωνακτικές εργασίες» είπε ο υπουργός Εργασίας

Την ανάγκη να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους πόρους που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού μας, για το λεγόμενο reskilling και upskilling, επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του Οικονομικού και Επιχειρηματικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής, «Αναβαθμίζοντας την Ελλάδα».

Ο κ. Γεωργιάδης συμμετείχε στο τρίτο πάνελ του συνεδρίου, με θέμα «Εκεί που η εκπαίδευση συναντά το εργασιακό περιβάλλον», το οποίο συντόνισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης.

Παγκόσμιο πρόβλημα το δημογραφικό

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη γήρανση και τη συρρίκνωση του πληθυσμού σε πολλές ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες. Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Το 2100 ο πληθυσμός της Κίνας από το 1,3 δισ. σήμερα θα έχει υποχωρήσει στα 700 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός της Ε.Ε. θα έχει μειωθεί κάτω από τα 500 εκατομμύρια, ενώ η Νιγηρία από την άλλη θα έχει 600 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα το δημογραφικό, εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, επηρεάζει και την μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη. Αν και η εξέλιξη στην αγορά εργασίας από την εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα δημιουργήσει νέες συνθήκες, σήμερα έχουμε έλλειμμα εργατικού δυναμικού και θα έχουμε μεγαλύτερο, τόνισε.

Το ελληνικό δυναμικό δεν θέλει τη χειρωνακτική εργασία

«Οι συμπολίτες μας δεν θέλουν να κάνουν χειρωνακτική εργασία. Έχουμε εργατικό δυναμικό σχετικά γερασμένο, που δεν θέλει να κάνει χειρωνακτικές εργασίες και δεν έχει απόλυτη ταύτιση με τις ανάγκες της σημερινής αγοράς εργασίας» παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης.

Για το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως είπε, έχουμε έλλειμμα εργατικού δυναμικού και θα έχουμε μεγαλύτερο. «Αυτό εντείνεται από το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας δεν θέλουν να κάνουν και χειρωνακτική εργασία. Ψηφίσαμε νόμο όπου κάποιος που είναι μακροχρόνια άνεργος μπορεί να κάνει αίτηση να πάρει 50 ευρώ την ημέρα επιδότηση συν τον μισθό που θα πάρει από τον επιχειρηματία που θα τον προσλάβει για να κάνει αγροτικές εργασίες, χωρίς να χάσει την κάρτα του μακροχρόνιου ανέργου, χωρίς να χάσει κανένα από τα επιδόματα που λαμβάνει. Ο νόμος ψηφίστηκε το 2021. Μέχρι σήμερα ξέρετε πόσοι έχουν κάνει χρήση του νόμου; Μηδέν. Ούτε ένας. Εγώ έψαξα να βρω έναν για να τον κάνω τουίτ και να… ο ήρωας που πήγε ο ένας. Δεν πήγε ούτε ένας» είπε χαρακτηριστικά.

Η λύση

Όπως είπε η λύση είναι εν μέρει ένα τμήμα εργαζομένων να υπάρξει με μετάκληση από το εξωτερικό,  ενώ πολύ σημαντικά είναι τα προγράμματα reskilling και upskilling. Το κλειδί βρίσκεται στη δια βίου εκπαίδευση, που όμως στην Ελλάδα, έχει ένα πρόβλημα.

«Οι επιχειρήσεις την κατάρτιση και την επανεκπαίδευση τη θεωρούν βάρος. Στην Ευρώπη όλες οι σοβαρές επιχειρήσεις επενδύουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων τους. Όλο αυτό δημιουργεί ως αποτέλεσμα να έχουμε μείνει πίσω και στη δια βίου εκπαίδευση» είπε ο υπουργός.

Τόνισε ωστόσο πως έχουμε τους μεγαλύτερους δυνατούς πόρους για reskilling και upskilling του εργατικού μας δυναμικού. Εξέφρασε έτσι την αισιοδοξία πως «αν τους αξιοποιήσουμε σωστά θα φτιάξουμε ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο δυνατό εργατικό δυναμικό».

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ακόμη ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα των 100 εκατομμυρίων για την αναβάθμιση των ΕΠΑΣ, των τεχνικών σχολών που έχει η ΔΥΠΑ,  και θα είναι έτοιμες αυτό το καλοκαίρι. «Θα έχουμε τελείως καινούριες σχολές με καινούρια εργαστήρια, με πολύ υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, οι οποίες εγγραφές φέτος πήγαν πολύ καλά και υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στο παρελθόν, άρα αρχίζει να υπάρχει μία στροφή στη νοοτροπία του κόσμου για το τι πρέπει να κάνει» είπε.

Σχολή για αυτιστικά παιδιά

Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει μία καταπληκτική χολή στο Γαλάτσι που κάνει μαθήματα και παρέχει job skills  σε ΑμεΑ για  να μπορούν να βρουν δουλειά. «Και θα εγκαινιάσουμε σε λίγους μήνες και την πρώτη μας σχολή για αυτιστικά παιδιά, να μπορούν να αποκτούν δεξιότητες στην αγορά εργασίας προσαρμοσμένες για τους ανθρώπους που έχουν αυτή την ιδιότητα» σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη πως εάν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τις γυναίκες στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο εργατικό μας δυναμικό, αν φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αυτομάτως ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελλείμματος στην αγορά εργασίας θα καλυφθεί από την πρόοδο μας σε αυτόν τον τομέα.