Skip to main content

Προσχέδιο προϋπολογισμού 2024: «Βαραίνει» από το κόστος των καταστροφών

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ EUROKINISSI

Παραμένει ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς εκπτώσεις σε μέτρα στήριξης.

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τα 2024. Το προσχέδιο συντάχθηκε υπό το βάρος του κόστους αποκατάστασης των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές σε Θεσσαλία λόγω της κακοκαιρίας Daniel και τις πυρκαγιές στον Έβρο. Κόστος που οδήγησε σε αλλαγές στους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης τόσο στο μέτωπο της επιδοματικής πολιτικής όσο και σε άλλες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ήδη η κυβέρνηση, με αλλεπάλληλες δηλώσεις από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, έχει στείλει μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι δεν θα κάνει πίσω στη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, όπως επίσης και ότι τα όποια μέτρα στήριξης λαμβάνονται είναι κοστολογημένα και δεν επηρεάζουν την επιλογή για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων φέτος αλλά και το 2024. Όπως διεμήνυσε πρόσφατα ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός συντάχθηκε στο πλαίσιο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας καθώς «δεν χαρίζουμε σε κανέναν την κοινωνική ευαισθησία αλλά την συνδυάζουμε με την οικονομική σταθερότητα και σοβαρότητα».

Εν αναμονή της αξιολόγησης από S&P 

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί απευθύνεται και προς το εξωτερικό, εν αναμονή και της «ετυμηγορίας» του οίκου αξιολόγησης S&P για την ελληνική οικονομία στις 20 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η DBRS ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ και έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα μόλις την περασμένη Παρασκευή προχώρησε στην προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η DBRS εκτιμά ότι ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει στο 1,9%, 0,4% υψηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις που είχε δημοσιοποιήσει τον Ιούνιο. Ωστόσο διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2024 στο 1,5%. Όσον αφορά την αγορά εργασίας, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η ανεργία φέτος θα διαμορφωθεί στο 11% για να υποχωρήσει στο 10,8% το 2024.

Η Moody’s παρά τη διπλή αναβάθμιση το Σεπτέμβριο, διατηρεί το ελληνικό αξιόχρεο πλέον μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

Εδώ και καιρό τα βλέμματα είναι στραμμένα στις 20 Οκτωβρίου οπότε η Standard and Poor’s θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την ελληνική οικονομία, κάτι το οποίο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς είναι πολύ πιθανό. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης κατατάσσει το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒ+, με αξιολόγηση θετική από τον περασμένο Απρίλιο. Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα θα διαθέτει την επενδυτική βαθμίδα από δύο οίκους αξιολόγησης.

Τον Δεκέμβριο ο Fitch

Τελευταίος στη σειρά για φέτος είναι την 1η Δεκεμβρίου ο οίκος Fitch ο οποίος επίσης βαθμολογεί τη χώρα μας μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Αξιολόγηση η οποία θα έρθει μετά και την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2024 οπότε και θα υπάρχει μία πολύ ξεκάθαρη εικόνα για το κόστος των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές.