Skip to main content

Market Pass: Αρχίζουν οι αιτήσεις – Πότε παίρνουν τα χρήματα οι δικαιούχοι

Είναι ο τελευταίος κύκλος της συγκεκριμένης ενίσχυσης - Μπήκε ταφόπλακα στα σχέδια παράτασης

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Μarket Pass που αφορά τους μήνες Αύγουστο – Σεπτέμβριο – Οκτώβριο με στόχο την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το αυξημένο κόστος αγορών, ιδιαίτερα στα είδη διατροφής.

Από ό,τι φαίνεται πρόκειται για τον τελευταίο κύκλο της συγκεκριμένης ενίσχυσης καθώς το κόστος των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel έβαλε τέλος στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου για δύο ακόμη μήνες, έως το τέλος του έτους.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας www.vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π. από σήμερα και μέχρι την Τρίτη 31 Οκτωβρίου.

Χωρίς νέα αίτηση οι παλαιοί δικαιούχοι

Στην περίπτωση που κάποιος έλαβε το Market Pass μέχρι και τον Ιούλιο, αλλά τα έσοδά του αυξήθηκαν και ξεπέρασαν το όριο, τότε θα ενημερωθεί αυτομάτως από το σύστημα ότι δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος. Αν κάποιος πέρυσι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, είτε γιατί μειώθηκε το εισόδημά του, είτε αυξήθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του, θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση με βάση την φετινή φορολογική δήλωση.

Ημερομηνίες καταβολής

Οι ενισχύσεις για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 θα καταβληθούν:

  • Έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2023:
  •  για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και τις
    25 Σεπτεμβρίου 2023
  • για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2023.
  • Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά τις 25 Σεπτεμβρίου και έως τις 31 Οκτωβρίου και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά τις 25  Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι λόγω επεξεργασίας των στοιχείων από τις τράπεζες, είναι πιθανό οι δικαιούχοι να δουν τα ποσά πιστωμένα στους λογαριασμούς τους 1-2 ημέρες αργότερα από τις ανωτέρω αναφερθείσες ημερομηνίες.

Ύψος ενίσχυσης

Το ύψος της ενίσχυσης παραμένει στα 22 ευρώ/μήνα για μονομελές νοικοκυριό, συν 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με το μέγιστο ποσό να φτάνει στα 100 ευρώ το μήνα. Δηλαδή σε τριμηνιαία βάση ανέχεται από 66 έως 300 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Όσοι επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακή προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, το ποσό θα δαπανηθεί αποκλειστικά για αγορές αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα (super market, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, μίνι μάρκετ κλπ) και λαϊκές αγορές. Μάλιστα αν δεν χρησιμοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, τυχόν υπόλοιπο διαγράφεται και θα επιστρέψει στο δημόσιο.
Αν όμως ο δικαιούχος επιλέξει να εισπράξει την ενίσχυση μέσω κατάθεσης στον τραπεζικό του λογαριασμό, τότε μπορεί να ξοδέψει το ποσό που θα λάβει όπως επιθυμεί. Όμως, η ενίσχυση θα είναι μειωμένη κατά 20%,  από 17,60 – 80 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού ή από 52,80 – 240 ευρώ για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:

  • τις 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,
  • τις 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,
  • τις 24.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.