Skip to main content

Θεσσαλία: Πνίγονται στην απόγνωση κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι – «Ολοκληρωτική καταστροφή, ξεκινάμε από το μηδέν»

Το πλημμυρισμένο χωριό Πηνειάδα, Τρίκαλα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel, 7 Σεπτεμβρίου 2023. Φωτ. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Εκπρόσωποι του κλάδου μιλούν στο κανάλι της «Ναυτεμπορικής» για τις ολέθριες συνέπειες των πλημμυρών και την δύσκολη επόμενη μέρα

Αντιμέτωποι με ολοκληρωτική καταστροφή βρίσκονται κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι της Θεσσαλίας, που εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το μέλλον του κλάδου, μετά τις τεράστιες απώλειες σε φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο και τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσε στις μονάδες τους το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας.

«Όλα καταστράφηκαν»

«Καταστραφήκαμε. Πέρασε το ποτάμι μέσα, δεν άφησε τίποτε. Και το κτίριο και τα εμπορεύματα, τα μηχανήματα, όλα καταστράφηκαν» ανέφερε ο κ. Θοδωρής, τυροκόμος που μετρά τις μεγάλες πληγές που άφησαν στη μονάδα του τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. «Χάσαμε 5.000 δοχεία και μας έμειναν 970 δοχεία. Έσπασαν τα πάνελ στα ψυγεία και τα πήρε το νερό» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο κανάλι της «Ναυτεμπορικής» και στην εκπομπή Politics με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο.

Τουλάχιστον ένας χρόνος για να ξανασταθούν στα πόδια τους

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία η μονάδα. «Ξεκινάμε από το μηδέν. Ένα χρόνο θέλει να στηθεί το τυροκομείο, θα λειτουργήσουμε τώρα κακήν κακώς» είπε, προσθέτοντας πως ακόμη δεν υπάρχει ρεύμα.

«Μεγάλη απόγνωση»

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας Γιώργος Βαϊόπουλος δήλωσε στο Naftemporiki TV πως ο κλάδος είναι σε άσχημη κατάσταση και πως υπάρχει μεγάλη απόγνωση.

Τεράστιες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο

«Κάθε μέρα που πέφτει το νερό βλέπουμε και πιο μεγάλες καταστροφές, ζώα πνιγμένα, σπίτια κατεστραμμένα, επιχειρήσεις να μην υπάρχουν. Είναι τεράστιο το πρόβλημα σε όλον τον νομό Καρδίτσας και στους άλλους νομούς» ανέφερε. Σε ό,τι αφορά τις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο είπε πως «με μια πρώτη εκτίμηση κοντεύει τις 15.000 ζώα, αλλά ίσως να είναι και μεγαλύτερο το νούμερο».

«Να δοθούν κίνητρα να ξαναγίνουν οι μονάδες από την αρχή»

Ερωτηθείς για τα μέτρα αρωγής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ο κ. Βαϊόπουλος σχολίασε πως «ό,τι και να αποζημιώσουν δεν λύνεται το πρόβλημα αν δεν δοθούν κίνητρα να ξαναγίνουν οι μονάδες από την αρχή και να μείνει ο κόσμος στα χωριά του».

«Όπως είπε, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάτσει κάτω με τις παραγωγικές οργανώσεις και να ακούσουν τον απλό κόσμο για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα. Να δώσεις σε κάποιον 5.000-10.000 να τα κάνει τι; Να πάει να αγοράσει ζώα; Να φάει αυτός και η οικογένειά του; Πρέπει να ληφθούν μεγάλα μέτρα» τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη πως «κάποια στιγμή πρέπει να δούμε γιατί πλημμυρίζει η Θεσσαλία» και πως «πρέπει να γίνουν μεγάλα έργα και όχι έργα της στιγμής».

Όσο για το πόσο σύντομα θα μπορούν να επανέλθουν σε μία κανονικότητα οι άνθρωποι του κλάδου ο κ. Βαϊόπουλος εκτίμησε πως θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες.

naftemporiki.gr