Skip to main content

Λογαριασμοί ρεύματος: Στα επίπεδα Απριλίου και δίμηνη η επιδότηση

Αλλάζει ο σχεδιασμός λόγω των εκλογών.

«Ορατότητα» έως και το τέλος Ιουνίου θα έχουν τα νοικοκυριά για το κόστος ρεύματος, καθώς οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε πριν από λίγο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτουν όχι μόνο τον τρέχοντα μήνα αλλά και τον επόμενο.  Όπως είχε γράψει «Ν», το ύψος της επιδότησης διατηρείται στα επίπεδα του Απριλίου (δηλαδή στο 1,5 λεπτό/κιλοβατώρα ή 15 ευρώ/MWh) για τα νοικοκυριά και για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα καθώς και για τους αγρότες ενώ για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση θα είναι 5 λεπτά/κιλοβατώρα (50 ευρώ/MWh). Το συνολικό κονδύλι διαμορφώνεται στα 47 εκατ. ευρώ και οι πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ο λόγος για τον οποίο η επιδότηση είναι δίμηνη είναι προφανής. Οι χρεώσεις για το μήνα Ιούνιο θα ανακοινωθούν στις 20 Μάϊου, παραμονή των εκλογών. Καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιθυμούσε να μην υπάρχει κενό κάλυψης των πολιτών σε περίπτωση δυο εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο σχεδιασμός αυτός διευκολύνεται από το ότι οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος έχουν υποχωρήσει σημαντικά, κάτι που σημαίνει ότι η ανάγκη για επιδότηση έχει περιοριστεί σημαντικά και επιτρέπει την εκ των προτέρων συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων. Επιπροσθέτως, οι τιμές εμφανίζουν σταθεροποιητικές τάσεις, ακολουθώντας την αντίστοιχη τάση των τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF -που κινούνται το τελευταίο διάστημα στα επίπεδα των 40-50 ευρώ/MWh), σε μια περίοδο που η ζήτηση για ρεύμα είναι εποχικά περιορισμένη αφού βρισκόμαστε μεταξύ των δυνητικών αιχμών του χειμώνα (λόγω χαμηλών θερμοκρασιών που φέτος δεν καταγράφηκαν) , όταν ανεβαίνει όχι μόνο ο υδράργυρος, αλλά και η τουριστική κίνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ο Μάρτιος έκλεισε με μέση χονδρεμπορική τιμή 122,76 ευρώ/MWh. Περίπου σε αυτά τα επίπεδα -για την ακρίβεια στα 120,44 ευρώ/MWh εκτιμάται ότι έκλεισε και ο Απρίλιος (τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα). H Η μέση τιμή για τον Μάιο διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 121,44 ευρώ/MWh αν και βριακόμαστε ακόμα στην αρχή του μήνα (με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των τριών χωρών της Ευρώπης με τριψήφια χονδρεμπορική τιμή- στις υπόλοιπες χώρες η ΤΕΑ κινείται κάτω από τα 100 ευρώ/MWh)  ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια και οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς «δείχνουν» ότι και κατά τον Ιούνιο οι χονδρεμπορικές τιμές θα διαμορφωθούν στα 120-130 ευρώ/MWh.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Συνεχίζουμε, όπως έχουμε δεσμευθεί, να στηρίζουμε την κοινωνία για όσο διαρκεί η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση. Τον Ιούνιο θα συμπληρωθούν 23 μήνες συνεχόμενων παρεμβάσεων έτσι ώστε κανείς και ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας να μην μείνουν απροστάτευτα. Οι τιμές παραμένουν αποκλιμακωμένες, αλλά ο ενεργειακός πόλεμος στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει. Γι αυτό χρειάζεται προσοχή, πολιτικό σχέδιο και βούληση για θωράκιση των καταναλωτών και της χώρας απέναντι στην κρίση. Έχουμε αποδείξει ότι τα διαθέτουμε. Εφ’ όσον μας αναθέσει εκ νέου την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου ο ελληνικός λαός, θα συνεχίσουμε αποφασιστικά την πολιτική μας, που διασφαλίζει προσιτές τιμές καθαρής ενέργειας για όλους».

Υπενθυμίζεται ότι οι προμηθευτές ρεύματος ανακοίνωσαν ελαφρά μειωμένα τιμολόγια για τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, τα οποία διαμορφώνουν ένα εύρος τιμών από 10,4 έως 21 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 10,4 έως 19,98 λεπτά τον Απρίλιο) χωρίς την κρατική επιδότηση  ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις με τις εκπτώσεις συνέπειας οι ονομαστικές χρεώσεις διαμορφώνονται και  κάτω από τα 10 λεπτά/κιλοβατώρα. Η μέση χρέωση διαμορφώνεται στα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κάτι που σημαίνει ότι με την κρατική επιδότηση η τελική μέση τιμή υποχωρεί στα 14,5 λεπτά/κιλοβατώρα.

Σημειώνεται τέλος ότι ο μηχανισμός στήριξης των καταναλωτών (με την ανάκτηση των «υπερεσόδων» στην χονδρεμπορική αγορά και την διοχέτευσή τους υπό τη μορφή επιδοτήσεων, με παράλληλη αναστολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και προαναγγελία των κυμαινόμενων τιμολογίων ανά μήνα) λήγει εντός του καλοκαιριού. Το ΥΠΕΝ έχει υποβάλλει αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν για παράτασή του έως το τέλος του έτους (κάτι που ήδη ζήτησαν και έλαβαν Ισπανία και Πορτογαλία για τον δικό τους μηχανισμό). Όπως είπε την προηγούμενη εβδομάδα η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Επιτροπής Ditte Juul Jorgensen, το αίτημα βρίσκεται υπό εξέταση και η απάντηση των Βρυξελλών αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.