Skip to main content

«Ναυάγιο» για τη «Νότια Καβάλα»: Δίχως υποβολή προσφορών η β’ φάση του διαγωνισμού

Μέχρι να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας, η Ελλάδα θα παραμείνει μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ χωρίς υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Άδοξο τέλος είχε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης  του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου. Η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους δυο αρχικώς ενδιαφερόμενους (την κοινοπραξία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ– ΔΕΣΦΑ και την Energean)  εξέπνευσε χθες χωρίς υποβολή προσφορών, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης υποβλήθηκε από ένα από τα δυο υποψήφια σχήματα αίτημα να δοθεί νέα παράταση στον διαγωνισμό, το οποίο εξετάστηκε χθες το πρωί από το Ταμείο και δεν έγινε αποδεκτό.

Το ΤΑΙΠΕΔ  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου διαγωνισμού στο άμεσο μέλλον, αφού πρώτα αξιολογήσει τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU. Μεταξύ των παραμέτρων που θα εξεταστούν θα είναι η δυνατότητα αποθήκευσης υδρογόνου.

Αναμενόμενο

Το ναυάγιο στην διαγωνιστική διαδικασία –που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020- ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο, καθώς και οι δυο υποψήφιοι είχαν διατυπώσει ενστάσεις για μια βασική παράμετρο: Ο λόγος για τον κανονισμό τιμολόγησης που είχε αποφασίσει η ΡΑΕ, ο οποίος κατά την άποψη αμφοτέρων των σχημάτων δεν διασφάλιζε την βιωσιμότητα της επένδυσης. Το κρίσιμο σημείο αφορούσε στην ανάκτηση μέρους του απαιτούμενου εσόδου για την ανάπτυξη της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) Καβάλας από τον επενδυτή μέσω διακριτής χρέωσης από την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου, του λεγόμενου ποσοστού κοινωνικοποίησης που θα επωμισθούν οι καταναλωτές για την κατασκευή αυτής της κρίσιμης για την ασφάλεια εφοδιασμού υποδομής. Ο Ρυθμιστής αποφάσισε ότι το ποσοστό κοινωνικοποίησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50%, όριο που κρίθηκε πολύ χαμηλό από τους  ενδιαφερομένους.Επαναπροκύρ

«Σήμα» για επαναπροκήρυξη

Η έλλειψη ενδιαφέροντος στέλνει σαφές «σήμα» στους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΕΝ, ΤΑΙΠΕΔ) ότι ο διαγωνισμός πρέπει να επαναπροκηρυχθεί με διαφορετικούς όρους και προδιαγραφές για να έχει τύχη. Μέχρι να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας, η Ελλάδα θα παραμείνει μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ χωρίς υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου –με ό,τι σημαίνει αυτό για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση εγείρει αμφιβολίες για το εάν το έργο έχει πλέον νόημα, καθώς θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός –εφόσον προκηρυχθεί εκ νέου- και τότε τα δεδομένα για τη θέση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα θα έχουν πιθανότατα μεταβληθεί.  Εξ ου και η είσοδος του υδρογόνου ως νέας μεταβλητής στην περίπλοκη εξίσωση της ΥΑΦΑ Καβάλας, ώστε να αποφύγει να χαρακτηριστεί ως επένδυση που συντηρεί την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.