Skip to main content

Χ. Γκότσης στη Naftemporiki TV: Τα καλά και τα κακά νέα από την έκθεση του ΓΠΚΒ – Αρκετά ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες

Ο καθηγητής Οικονομικών και τέως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, σχολιάζει στην εκπομπή «Newsroom» τις οικονομικές εξελίξεις

Για «στοιχεία που παραπέμπουν μία στο καρφί και μια στο πέταλο» έκανε λόγο ο καθηγητής Οικονομικών και τέως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης κληθείς να σχολιάσει στο κανάλι της Ναυτεμπορικής τα συμπεράσματα της έκθεσης του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

«Υπάρχουν στοιχεία  θετικά και αρνητικά. Δεν έχει σημασία να ευημερούν οι αριθμοί αν φτωχαίνουν οι άνθρωποι» ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» με τον Μιχάλη Ψύλο.

Εστιάζοντας ειδικότερα στο σκέλος του πληθωρισμού παρατήρησε πως δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη μόνο το ότι αποκλιμακώνεται καθώς όπως εξήγησε είναι προσθετικός. «Κάθε χρόνο δηλαδή οι τιμές αυξάνονται και προστίθενται στον προηγούμενο χρόνο».

Παράλληλα, όπως τόνισε, σημαντικό στοιχείο που αποτελεί καμπανάκι κινδύνου είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. «Έχουμε ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα, ήδη καταγράφηκε 20,1 δισ. άνοιγμα που σημαίνει ότι έχουμε υποχρεώσεις προς το εξωτερικό αυτού του επιπέδου τις οποίες πρέπει να καλύψουμε με δανεισμό».

Παρατήρησε ακόμη πως το γεγονός πως – λόγω του υψηλού πληθωρισμού – οι εισπράξεις είναι περισσότερες ενώ τα προϊόντα που πωλούνται είναι λιγότερα σε όγκο, προβλήματα και στοιχεία ανισότητας, κάτι που επισημαίνει στην έκθεση του Γραφείου.

Ο κ. Γκότσης επεσήμανε πάντως πως υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία όπως είναι το ότι τουλάχιστον σε ονομαστικό επίπεδο αυξάνεται το ΑΕΠ κατά 5,1%, ότι υπάρχει βελτίωση στα στοιχεία της ανεργίας και ότι ενώ περιμέναμε ότι θα έχουμε έλλειμμα το πιο πιθανό είναι να πάμε σε πλεόνασμα το οποίο θα ενισχύσει και την κατάσταση για το 2023.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση πενταετούς ομολόγου σχολίασε πως είχαμε πολύ υψηλό επιτόκιο και γι’ αυτό υπήρξε και αυτή η προσφορά. Όπως εξήγησε, αυτή την εποχή επειδή τα επιτόκια καταθέσεων είναι πάρα πολύ χαμηλά τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και τα ομόλογα αποτελούν ασφαλές καταφύγιο και μίας πρώτης τάξεως τοποθέτηση για τους καταθέτες. Είναι μία ευκαιρία για τοποθετήσεις αδρανών κεφαλαίων που δεν χρειάζονται τα νοικοκυριά για να τα χρησιμοποιήσουν για την κατανάλωση.

«Συγκεκριμένες τράπεζες έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου»

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στο τραπεζικό τοπίο παρατήρησε πως υπάρχουν συγκεκριμένες τράπεζες που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των δημοσιευμάτων για θέματα κακής διαχείρισης και σκανδάλων. «Έχουμε ένα κοινό πρόβλημα, το πρόβλημα της έλλειψης εμπιστοσύνης σε συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα. Γενικότερα οι τράπεζες δεν χαίρουν εμπιστοσύνης σε έρευνες που έχουν γίνει, αλλά οι συγκεκριμένες τράπεζες επειδή έχουν αυτά τα προβλήματα έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου» τόνισε.

Ανέφερε ακόμη πως και η Credit Suisse και η Deutsche Bank είναι δύο τράπεζες που έχουν δημιουργήσει προβλήματα «αλλά με μία διαφορά για να μην αδικούμε την Deutsche Bank: Η Deutsche Bank έχει κάνει προγράμματα εξυγίανσης αλλά και αναδιάρθρωσης της τραπέζης αρκετά σημαντικά, έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό, έχει απομακρύνει κάποια κομμάτια από το ενεργητικό της». Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «συνεχίζει να έχει προβλήματα σε ό,τι αφορά τα παράγωγα, έχει υψηλές επενδύσεις σε παράγωγα που δημιουργούν κινδύνους και αυτή ίσως είναι η πηγή ανησυχίας.

Για τις ελληνικές τράπεζες ο κ. Γκότσης εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Θεωρώ ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αρκετά ασφαλείς δεδομένου ότι και κερδοφορία υψηλή έχουν, ευνοήθηκαν από τις αυξήσεις των επιτοκίων και τα κόκκινα δάνεια έχουν στην ουσία απομακρύνει από το ενεργητικό τους – μεταφέροντάς τα όμως στην κοινωνία και στα funds – αλλά οι προοπτικές για το 2023 δείχνουν να είναι αρκετά καλές» είπε.

naftemporiki.gr