Skip to main content

Market pass: Αναλυτικός οδηγός – Τι πρέπει να γνωρίζετε (infographic)

Η ακτινογραφία του μέτρου: Οι δικαιούχοι, τα ποσά και τα κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για τη χορήγηση του Market pass, ενώ οι πρώτες πληρωμές αναμένονται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι είναι περίπου 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών), με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη. Το συνολικό κόστος του μέτρου για τους έξι μήνες της περιόδου Φεβρουαρίου-Ιουλίου 2023 εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά που θα εισπράξουν τα νοικοκυριά, τα οποία θα κάνουν χρήση του μέτρου, ανέρχονται σε 17,6 έως 100 ευρώ το μήνα ή σε 106 έως 600 ευρώ για όλη την εξάμηνη περίοδο, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του κάθε νοικοκυριού και το εάν θα λάβει την επιδότηση μέσω ψηφιακή κάρτας ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Ειδικότερα, το ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται μηνιαίως σε:

  • 22 ευρώ για αγάμους χωρίς τέκνα
  • 32 ευρώ για εγγάμους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • 42 ευρώ για εγγάμους με ένα εξαρτώμενο τέκνο ή για μονογονεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα
  • 52 ευρώ για εγγάμους με δύο εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με τρία εξαρτώμενα τέκνα,
  • 62 ευρώ για εγγάμους με τρία εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα
  • 72 ευρώ για εγγάμους με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με πέντε εξαρτώμενα τέκνα
  • 82 ευρώ για εγγάμους με πέντε εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με έξι εξαρτώμενα τέκνα
  • 92 ευρώ για εγγάμους με έξι εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με επτά εξαρτώμενα τέκνα
  • 100 ευρώ για εγγάμους με επτά ή περισσότερα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με οκτώ ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

Με εγγάμους θα εξισώνονται και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης.

Με βάση τα παραπάνω, η ενίσχυση θα ανέρχεται π.χ. για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, σε 192 ευρώ για ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, ενώ για μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα παιδιά θα φθάνει τα 432 ευρώ.

Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr, η οποία αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις θα εγκρίνονται σε όλους όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ο αιτών, σε περίπτωση που θα εγκρίνεται η αίτησή του θα πληροφορείται το μηνιαίο ύψος του ποσού που δικαιούται να λάβει. Στη συνέχεια θα μπορεί να επιλέξει τη χρήση ψηφιακής κάρτας ή την λήψη της ενίσχυσης σε τραπεζικό του λογαριασμό.

Το ποσό της επιδότησης θα δίδεται:

α) στο 100% για όσους επιλέξουν να την λάβουν με ψηφιακή χρεωστική κάρτα

β) στο 80% για όσους επιλέξουν να την λάβουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κάρτα αγορών

Μέσω των χρημάτων που θα πιστωθούν στις ψηφιακές κάρτες, οι δικαιούχοι που θα τις επιλέξουν θα μπορούν να πραγματοποιούν κάθε μήνα αγορές από σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνους, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες ποτών, τυροκομεία, γαλακτοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, υπαίθριους πωλητές σε λαϊκές αγορές κ.λπ.. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτονται και αγορές άλλων ειδών, πλην τροφίμων. Π.χ. θα καλύπτονται και οι αγορές ειδών καθαρισμού, χαρτικών, υγιεινής, παιχνιδιών, ηλεκτρικών μικροσυσκευών, τσιγάρων, ετοίμων γευμάτων, σερβιριζόμενων ποτών, αναψυκτικών, καφέ κ.λπ., εφόσον οι επιχειρήσεις που πωλούν τα είδη και τα προϊόντα αυτά έχουν δηλωμένη στην Εφορία, μεταξύ άλλων, και τη δραστηριότητα λιανικής πώλησης ειδών διατροφής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατοχύρωση του δικαιώματος λήψης της επιδότησης στο ακέραιο είναι, σε κάθε περίπτωση, η εξόφληση των καλυπτόμενων αγορών να γίνεται με την ψηφιακή κάρτα που θα λάβει ο δικαιούχος. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις που πωλούν τα είδη διατροφής θα πρέπει να διαθέτουν οπωσδήποτε POS. Και ναι μεν για τις στεγασμένες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ειδών διατροφής η διάθεση POS στους πελάτες για ηλεκτρονικές πληρωμές είναι υποχρεωτική, όμως για τους υπαίθριους πωλητές ειδών διατροφής σε λαϊκές αγορές δεν υφίσταται αυτή η υποχρέωση. Μόνο λοιπόν από όσους παραγωγούς και εμπόρους προϊόντων σε λαϊκές αγορές διαθέτουν POS θα μπορούν οι πολίτες να πραγματοποιούν αγορές που καλύπτονται από το μέτρο.

Πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα

Η κάρτα θα λειτουργεί μέσω του κινητού του χρήστη στα μηχανήματα POS των καταστημάτων. Όπως και οι πλαστικές κάρτες, ο ωφελούμενος μπορεί να επιλέξει να κάνει χρήση σε μία αγορά όλου του ποσού που έχει η κάρτα ή μέρος του ποσού και το υπόλοιπο να το πληρώσει με οποιοδήποτε άλλο μέσο, σε αντιστοιχία με ό,τι ίσχυσε στο fuel pass. Σε περίπτωση που δεν εξαντλήσει το ποσό στην κάρτα εντός του μηνός, το υπόλοιπο μεταφέρεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τους επόμενους μήνες, μαζί με τα επιπλέον ποσά που πιστώνονται κάθε μήνα.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και ως 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Το ισχύον, κατά περίπτωση, εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Θα ληφθούν υπόψη το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα και η κατάσταση κάθε νοικοκυριού, όπως δηλώθηκαν στα έντυπα Ε1 των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2021, τα οποία υποβλήθηκαν φέτος μέχρι και τις 30 Αυγούστου 2022.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι εάν ο υπόχρεος στην υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι έγγαμος με δύο εξαρτώμενα τέκνα και επίσης έχει κι ένα τρίτο τέκνο μεγαλύτερης ηλικίας που δεν θεωρείται εξαρτώμενο αλλά το φιλοξενεί, τότε τα μέλη του νοικοκυριού θα εκλαμβάνονται ως πέντε και τόσο τα εισοδηματικά όρια, όσο και το ύψος της ενίσχυσης θα διευρύνονται αντιστοίχως. Επίσης εάν ο ανωτέρω υπόχρεος δηλώνει ως εξαρτώμενο μέλος και τον παππού, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως έξη. Εάν ο παππούς δεν είναι εξαρτώμενο μέλος του υιού και δεν φιλοξενείται στον υιό, είναι δικαιούχος της ενίσχυσης ως ξεχωριστό νοικοκυριό.

Για την επιλογή των δικαιούχων θα εφαρμοστούν και περιουσιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα, για να δικαιούται την επιδότηση ένα νοικοκυριό που πληροί τα παραπάνω εισοδηματικά κριτήρια δεν θα πρέπει η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του, όπως είχε διαμορφωθεί την 1η-1-2022, να υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και τα 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ποιοι εξαιρούνται από τη χορήγηση του Market pass

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης, δηλαδή όσοι κατείχαν το 2021 αυτοκίνητα Ι.Χ. άνω των 1.928 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών, σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων, πισίνες ή αεροσκάφη.

δ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

ε) Τα φυσικά πρόσωπα που δεν θα έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.