Skip to main content

ΣΕΒ: Ορατός ο κίνδυνος για «λουκέτα» σε εργοστάσια

Δελτίο Τύπου

Οι βιομήχανοι, όπως αναφέρθηκε από τα 90 µέλη του Συμβουλίου, τα οποία εκπροσωπούν εταιρείες – μέλη του ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα ανεπαρκή, φοβούνται ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να δούμε και στην Ελλάδα, «λουκέτα» σε μεγάλα εργοστάσια όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κίνδυνος για πολλές επιχειρήσεις στη χώρα να οδηγηθούν σε περιορισμένη λειτουργία ή ακόμη και λουκέτο ελλοχεύει, εάν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης που θα βοηθήσουν την βιομηχανία να σταθεί όρθια εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Το μήνυμα αυτό εξέπεμψαν, στο Γενικό Συμβούλιο του Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ), το οποίο παρακολουθεί και γνωματεύει για καίρια ζητήματα, όπου βρέθηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Οι βιομήχανοι, όπως αναφέρθηκε από τα 90 µέλη του Συμβουλίου, τα οποία εκπροσωπούν εταιρείες – μέλη του ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα ανεπαρκή, φοβούνται ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να δούμε και στην Ελλάδα, «λουκέτα» σε μεγάλα εργοστάσια όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, η έλλειψη πρώτων υλών και η ενεργειακή κρίση αποτελούν τα κύρια προβλήματα σήμερα, που ενδέχεται από το νέο έτος να οδηγήσουν σε επιβράδυνση των εξαγωγών.

Στην συνάντηση μεταφέρθηκε στον υπουργό, το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, με τις εταιρείες να ζητούν να προχωρήσουν οι διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) και να αυξηθεί η στήριξη.

Ο υπουργός επισήμανε πάντως ότι, οι επιδοτήσεις δεν θα αυξηθούν πέραν των 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είναι με βάση τον τιμοκατάλογο Δεκεμβρίου. Από την νέα χρονιά δεσμεύτηκε ωστόσο, να προχωρήσει η σύναψη διμερών συμβάσεων μέχρι το 30% της κατανάλωσης που σύμφωνα με εκπροσώπους των εταιρειών αποτελεί μέτρο που ισοδυναμεί με 15% για συμβόλαια με φυσική παράδοση.

“Η ευρωπαϊκή βιομηχανία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υπαρξιακή κρίση, με σοβαρές επιπτώσεις στο παραγωγικό δυναμικό, εξαιτίας του μη ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και λόγω των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης”, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, απευθυνόμενος στα μέλη και στον υπουργό.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος επισήμανε ότι, η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας και τόνισε ότι η ιστορικών διαστάσεων ενεργειακή κρίση αλλάζει τις ισορροπίες και το σχεδιασμό όλων. “Η πρόκληση σήμερα είναι να χειριστούμε ταυτόχρονα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή μετάβαση χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα η ανταγωνιστικότητα”. Παρά την εντεινόμενη διεθνή συγκυρία, τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί θετικές προσδοκίες οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν εφόσον συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επενδυτικό περιβάλλον.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου ο κ. Σκρέκας παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, από την έναρξη της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Στον τομέα του πράσινου μετασχηματισμού της οικονομίας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε την ψήφιση σημαντικών διατάξεων για την προώθηση του net metering και την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου για τη μείωση του κόστους στη βιομηχανία, με την προώθηση της αυτοπαραγωγής και του ενεργειακού συμψηφισμού.

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας, αναφερόμενος στη σημασία της ανάπτυξης της αγοράς των αγοραπωλησιών πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs), επισήμανε ότι το Υπουργείο μελετά την εξαίρεση από την χρηματιστηριακή αγορά των διμερών συμβάσεων, με φυσική παρουσία, μεταξύ ενεργοβόρων καταναλωτών και παραγωγών ΑΠΕ, ενώ βρίσκεται υπό αξιολόγηση από την DG Comp το μέτρο “green pool” για ενίσχυση της βιομηχανίας που συνάπτει PPAs. Επίσης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στα μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους, όπως την επέκταση του πλαισίου για Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό για τις Ενεργειακές Κοινότητες Επιχειρήσεων, πέραν των ορίων της Περιφέρειας, την επέκταση του virtual net metering και στην Υψηλή Τάση και την αύξηση του ορίου των 3MW για το net-metering.

Τέλος, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε σε σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που αναμένεται να διατεθούν για τη βιομηχανία, όπως το Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε επιχειρήσεις, ύψους 160 εκατ. ευρώ, και το Πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Επιχειρώ”, ύψους 200 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση του Υπουργού με τα μέλη του ΣΕΒ, όπου αναδείχθηκαν κρίσιμες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, όπως:

-Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με εξορθολογισμό τη αγοράς ενέργειας, εξαίρεση των διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τα ανώτατα όρια εσόδων αγοράς, ορθολογική συμμετοχή της βιομηχανίας στη διακοψιμότητα, επιτάχυνση των έργων εσωτερικών διασυνδέσεων στα δίκτυα, θεσμοθέτηση διαδικασιών για πολυετή δικαιώματα (άνω των 5 ετών) στις διασυνοριακές διασυνδέσεις.

-Επιτάχυνση της ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων και εγκαταστάσεων, επέκταση του net metering, αλλά και επέκταση του προγράμματος ανάπτυξης συνδέσεων, δικτύων και υποσταθμών για ταχύτερους χρόνους σύνδεσης στις περιοχές υψηλής ζήτησης.

– Άρση ρυθμιστικών εμποδίων, σε θέματα όπως:

1. Αντιμετώπιση των αδυναμιών στις διαδικασίες αδειοδότησης, τόσο σε παραδοσιακές βιομηχανικές επενδύσεις όσο και σε νέα έργα ΑΠΕ, που συνδέονται με ΡΡΑ, αποθήκευσης ενέργειας, off-shore αιολικά πάρκα, καθαρά καύσιμα, εξοικονόμηση ενέργειας εγκαταστάσεων,

2. Γρήγορη και με ορθολογικό τρόπο ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού ΑΠΕ, βιομηχανίας, εφοδιαστικής αλυσίδας, ορυκτών πόρων, κτλ.

3. Καλύτερος συντονισμός και διαβούλευση των πολιτικών χωροταξίας για την άρση αντικρουόμενων προβλέψεων μεταξύ εθνικών χωροταξικών προβλέψεων, στόχων ΕΣΕΚ, προβλέψεων προστασίας των περιοχών,

4. Διαβούλευση κρίσιμων ευρωπαϊκών οδηγιών (όπως το CBAM, το ETS αλλά και το πρόσθετο κόστος ρύπων λόγω αλλαγής καυσίμου) που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα που θα έχουν επιπτώσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.