Διανύουμε ήδη μία δεκαετία ανατροπών, μία περίοδο νέων ισορροπιών στη γεωπολιτική σκηνή και μετασχηματισμού για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Οι αλλαγές θα έχουν συνέχεια μέσα στη δεκαετία που έρχεται, φέρνοντας για κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, αλλά και επενδυτές νέες ευκαιρίες και μεγάλες προκλήσεις. To γεωπολιτικό ρίσκο, που είναι η κορυφαία ανησυχία των επενδυτών για το 2023 θα μας ακολουθήσει και τα επόμενα χρόνια. Η Διεύθυνση Επενδύσεων της UBS Global Wealth Management (GWM) – που παρουσίασε χθες σε media event στο οποίο συμμετείχε και η Ναυτεμπορική την ετήσια έκθεσή της CIO Year Ahead 2023 – περιγράφει συνοπτικά τα όσα θα πρέπει να αναμένουμε τα επόμενα χρόνια.
Ποιες ευκαιρίες ανοίγονται
Επενδύσεις σε ενέργεια – αγροτική παραγωγή
Η παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια «σκόνταψε» στον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο οι εξελίξεις αυτές υπογράμμισαν την ανάγκη για επενδύσεις με στόχο την ενεργειακή επάρκεια. Η UBS εκτιμά ότι η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα θα είναι ισχυρή και την επόμενη δεκαετία, δεδομένης της αυξημένης ζήτησης για ενέργεια, αλλά και των περιορισμένων εναλλακτικών.
Παρόλα αυτά «βλέπει» ώθηση στις πράσινες επενδύσεις, η οποία με τη σειρά της θα τονώσει και την ανάπτυξη. Εκτιμά επίσης ότι θα απαιτηθούν μεγαλύτερες επενδύσεις βιομηχανικά μέταλλα και αγροτική παραγωγή (χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα), γεγονός που θα δημιουργήσει ευκαιρίες για όλους τους επενδυτές και όχι μόνο εκείνους που εστιάζουν στη βιωσιμότητα.
Η εποχή της ασφάλειας και το R&D
Εισερχόμαστε σε μία νέα εποχή ασφάλειας, στην οποία οι χώρες εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στο πώς θα επιτύχουν αυτάρκεια σε στρατηγικούς τομείς, όπως η παραγωγή ενέργειας και τροφίμων, η τεχνολογική εξέλιξη και η εθνική άμυνα. Σε αυτό το περιβάλλον οι ανάγκες για επενδύσεις σε υποδομές, όπως επίσης σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τον ιδιωτικό τομέα είναι τεράστιες.
Ψηφιοποίηση των επιχειρηματικών μοντέλων
Η ψηφιοποίηση των επιχειρηματικών μοντέλων αναμένεται να λάβει ώθηση. Τα τελευταία 2,5 χρόνια οι επιχειρήσεις επιστράτευσαν την τεχνολογία για να αντιμετωπίσουν τις άνευ προηγουμένου συνθήκες που έφερε η πανδημία. Στα χρόνια που έρχονται ολόκληρα επιχειρηματικά μοντέλα θα στηριχθούν στην ψηφιοποίηση, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας και των κερδών. Εν ΄μέσω επίμονων ανησυχιών για τον πληθωρισμό, θα πρέπει να πούμε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μία αποπληθωριστική δύναμη.
Ποιοι κίνδυνοι καραδοκούν
Πολιτικές πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες
Οι κεντρικές τράπεζες επισήμως είναι ανεξάρτητες αρχές, που αποφασίζουν με βάση την εντολή τους για σταθερότητα τιμών και άλλους επίσημους στόχους για τη νομισματική πολιτική. Ίσως όμως βρεθούν υπό εντεινόμενη πολιτική πίεση να χαλαρώσουν την πολιτική τους γρήγορα, ειδικά εάν αρχίσει να εντείνεται ο οικονομικός «πόνος». Σε ορισμένες περιπτώσεις οι κυβερνήσεις μπορεί να ενεργοποιήσουν δημοσιονομικές πολιτικές που θα έρχονται άμεσα ή έμμεσα σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Κάτι τέτοιο θα παρέτεινε την περίοδο προσαρμογής και την έντονη μεταβλητότητα για την τοπική οικονομία και το νόμισμά της.
Η πράσινη μετάβαση θα μπορούσε να αποδειχθεί πληθωριστική
Τα υλικά που χρειάζονται για την πράσινη μετάβαση θα παραμείνουν σε υψηλή ζήτηση τα επόμενα χρόνια. Αυτό σε συνδυασμό με την επιζήτηση ενεργειακής επάρκειας και αυτονομίας θα εντείνει τον κίνδυνο ελλείψεων και θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές εμπορευμάτων και ενέργειας υψηλότερα. Δεν αποκλείεται να βιώσουμε μία μακρά περίοδο υψηλού πληθωρισμού.
Απο- παγκοσμιοποίηση
Μπορεί η εποχή της ασφάλειας να σημαίνει υψηλότερες επενδύσεις, αλλά σημαίνει παράλληλα και επαναφορά εμπορικών και άλλων εμποδίων. Αρκετά «τείχη» θα μπορούσαν να υψωθούν στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, γεγονός που θα έδινε νέα ώθηση στις δυνάμεις αναστροφής της παγκοσμιοποίησης.
Κοινωνική δυσφορία
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός πέρα από μεγάλες ευκαιρίες κομίζει σοβαρές προκλήσεις για την οικονομία και την κοινωνία, με κυριότερη τον αντίκτυπο που έχει στις θέσεις εργασίας. Εάν δεν συνοδευθεί από αναγκαίες πολιτικές για την τόνωση της απασχόλησης και την αποτροπή συγκέντρωσης ακόμη μεγαλύτερου πλούτου στα χέρια των λίγων, θα μπορούσε να πυροδοτήσει οξεία κοινωνική αναταραχή.
3 συστάσεις στους επενδυτές
- Τοποθέτηση για την «εποχή της ασφάλειας». Η προτεραιοποίηση, από την πλευρά των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων, της ασφάλειας στους κλάδους της ενέργειας, των τροφίμων και της τεχνολογίας θα αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης των σημαντικότερων τομέων τα επόμενα χρόνια. Οι προσπάθειες βελτίωσης της αποδοτικότητας στην ευρύτερη εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, για παράδειγμα, προβλέπεται να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες σε αρκετούς τομείς. Η έξυπνη γεωργία αναμένεται να συμβάλλει σε μια συνολική διεύρυνση του μεγέθους της αγοράς της κατά 11% ετησίως έως το 2030, από το τρέχον μέγεθος που εκτιμάται στα 13 δισ. δολάρια Η.Π.Α.
- Βιώσιμες επενδύσεις. Παρά τη χαμηλή απόδοση του προηγούμενου έτους, η μακροπρόθεσμη απόδοση των βιώσιμων επενδύσεων παραμένει ισχυρή σε απόλυτη και σχετική βάση, ενώ η βιωσιμότητα μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα ώθησης της εταιρικής απόδοσης. Οι επενδυτές θα πρέπει, ωστόσο, να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη διαφοροποίηση κατά κλάδο, είδος και κατηγορία ενεργητικού.
- Εύρεση αξίας σε ιδιωτικές αγορές. Εκτός του ότι οι επενδύσεις σε ιδιωτικές αγορές συμβάλλουν στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου, στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι η τοποθέτηση νέων κεφαλαίων εργασίας σε ιδιωτικές αγορές, κατά τις χρονιές μετά από περιόδους ύφεσης στις δημόσιες αγορές, αποτελεί ανταποδοτική στρατηγική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι στρατηγικές που μπορούν να αξιοποιήσουν τις τιμολογιακές διαταραχές συνιστούν μια ενδιαφέρουσα επιλογή για επενδυτές, οι οποίοι επιζητούν να ενισχύσουν την έκθεσή τους στην κατηγορία ενεργητικού/περιουσιακών στοιχείων