Skip to main content

Σεισμικές έρευνες από HELLENiQ Energy στο Ιόνιο

Μία ακόμη ψηφίδα στο παζλ της έντονης κινητικότητας που εκδηλώνεται εσχάτως στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα προσθέτει η δήλωση του επικεφαλής της Helleniq Energy για την έναρξη των τρισδιάστατων σεισμικών στο Ιόνιο.

Την έναρξη τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών στα δυο θαλάσσια οικόπεδα «Κυπαρισσιακός Κόλπος» και «Ιόνιο»,  μετά την ολοκλήρωση των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών που έλαβαν χώρα στις αρχές του έτους προανήγγειλε ο επικεφαλής της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) Ανδρέας Σιάμισης κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές  το απόγευμα της Πέμπτης που ακολούθησε την δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Ο κ. Σιάμισης σημείωσε ότι στην παρούσα φάση γίνεται η «τελική ερμηνεία» των ευρημάτων  που συλλέχθηκαν από τις 2D έρευνες και η διαδικασία προχωρά «πολύ καλά».

Η εκκίνηση του δεύτερου γύρου σεισμικών ερευνών στα δυο θαλάσσια μπλοκ του Ιουνίου σημαίνει ότι στο εγγύς μέλλον θα «τρέχουν» έρευνες σε πέντε οικόπεδα ταυτόχρονα, αφού χθες ξεκίνησαν επισήμως και οι σεισμικές έρευνες στα δυο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» από την κοινοπραξία της Exxon Mobil με την Helleniq Energy, ενώ εδώ και λίγες μέρες σε εξέλιξη βρίσκονται και οι τρισδιάστατες έρευνες που διενεργεί η Energean στο «μπλοκ 2» στο Ιόνιο, στα όρια της ΑΟΖ Ελλάδας -Ιταλίας.

Τα αποτελέσματα

Ο κ. Σιάμισιης δήλωσε επίσης  αισιόδοξος για το τρέχον τρίμηνο, προβλέποντας πάντως ότι δεν θα είναι τόσο καλό όσο το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, μεταξύ άλλων επειδή η ζήτηση για πετρελαιοειδή στην Ελλάδα εμφανίζει ενδείξεις κάμψης υπό την πίεση των υψηλών τιμών.  Σημείωσε επίσης ότι στα μεγέθη εννεαμήνου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την έκτακτη εισφορά στα κέρδη των ομίλων διύλισης, καθώς δεν έχουν ακόμα εξειδικευθεί επαρκώς οι προβλέψεις του Κανονισμού της ΕΕ που ψηφίστηκε πρόσφατα. Αντιθέτως, έχει αναληφθεί πρόβλεψη ύψους 18 εκατ. ευρώ για τα «παλαιά» υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που αντιστοιχεί στο μερίδιο της Elpedison.  Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε και για τη χρήση του 2023, η οποία όπως είπε -με τα σημερινά δεδομένα και αν δεν υπάρχουν νέες ανατροπές- προδιαγράφεται ικανοποιητική.

«Ακτινογραφώντας» τα αποτελέσματα εννεαμήνου, ο επικεφαλής της Helleniq Energy  στάθηκε ιδιαίτερα  στο άλμα των επενδυτικών δαπανών (214 εκατ. ευρώ από 83 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν) -με τη  μερίδα  του λέοντος να κατευθύνεται στις ΑΠΕ- καθώς και στην  ισχυροποίηση του ισολογισμού της εταιρείας: Και τούτο διότι οι αυξημένες λειτουργικές ταμειακές ροές και τα έσοδα 266 εκατ. ευρώ που εισέρευσαν στο ταμείο από την πώληση του μεριδίου 35% που κατείχε στη ΔΕΠΑ Υποδομών οδήγησαν στη μείωση του καθαρού δανεισμού σε ετήσια βάση κατά 500 εκατ. ευρώ, (στα 1,58 δις. ευρώ) και στην υποχώρηση του δείκτη μόχλευσης.  Ο κ. Σιάμισιης προειδοποίησε μεταξύ άλλων ότι η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και θα επηρεάσει τις ταμειακές ροές.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στα πλάνα για το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ («Νέα Ενέργεια» όπως αποκαλείται), το οποίο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο αποτύπωμα εντός του ομίλου (αντανακλώντας και τον μετασχηματισμό  του από παραδοσιακό πετρελαϊκό όμιλο σε πολυσχιδή όμιλο ενεργειακών υπηρεσιών), έστω και αν οι παραδοσιακές δραστηριότητες της Helleniq Energy (διύλιση, προμήθεια και εμπορία πετρελαιοειδών) παραμένουν βασικός πυλώνας της κερδοφορίας: Η «πράσινη» εγκατεστημένη ισχύς της Helleniq Energy στο τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθε σε 341 MW (από μόλις 26 MW ένα χρόνο πριν),  καθώς στο mega-φωτοβολταϊκό της Κοζάνης που «μπήκε στην πρίζα» την άνοιξη ήρθαν να προστεθούν τα αιολικά πάρκα 55 MW που εξαγοράστηκαν το καλοκαίρι.

Ο ετησιοποιημένος ρυθμός παραγωγής EBITDA ήδη προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ (από μόλις 2 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν) και στόχος είναι η ταχεία μεγέθυνση των μεγεθών αυτών μέσα από την  ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου εν λειτουργία σε 1 GW έως το 2026 και σε πάνω από 2 GW έως το 2030. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω οργανικής ανάπτυξης, αλλά και μέσω deals. H Helleniq Energy αποκάλυψε βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την άμεση αύξηση του δυναμικού της με νέες εξαγορές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ανδρέα Σιάμισιη να υπονοεί εμμέσως πλην σαφώς ότι οι ανακοινώσεις δεν θα αργήσουν…