Skip to main content

Προϋπολογισμός 2023: Στη Βουλή με αλλαγές στις προβλέψεις για πληθωρισμό και ρυθμό ανάπτυξης

INTIME NEWS

Μέχρι στιγμής το οικονομικό επιτελείο δεν ανοίγει τα χαρτιά του για το αν το 2023 θα υπάρχουν άλλα πρόσθετα μέτρα στήριξης πέρα από όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Αντίστροφα μετρά το χρόνος για την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2023 στη Βουλή στις 21 του μηνός. Ένας προϋπολογισμός ο οποίος για ακόμα μία φορά συντάσσεται σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας και με αλλαγές στις προβλέψεις ως προς το ύψος του πληθωρισμού τόσο για φέτος όσο και το 2023.

Μέχρι στιγμής το οικονομικό επιτελείο δεν ανοίγει τα χαρτιά του για το αν το 2023 θα υπάρχουν άλλα πρόσθετα μέτρα στήριξης πέρα από όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο CEO Initiative Forum 2022 άφησε για ακόμα μία φορά ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων καθώς όπως είπε «την τελευταία τριετία δεν έχω αποκλείσει τίποτα και όλα είναι πιθανά γιατί ζούμε σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας».

Το πρώτο που πλέον έχει γίνει γνωστό είναι ότι θα αναθεωρηθεί η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό ο οποίος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα όσα προβλέπονταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών φέτος θα κινηθεί κοντά τα 10% από 8,8% που είχε εγγραφεί στο προσχέδιο και το 2023 στην περιοχή του 5% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3%.

Όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, φαίνεται ότι φέτος θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το 5,3% και θα πλησιάσει το 6%. Μάλιστα σύμφωνα με την έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει στο 6,2%. Για το 2023, και με τα ευρωπαϊκά κράτη να φλερτάρουν έντονα με το ενδεχόμενο της ύφεσης, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, υψηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε χαμηλότερα όμως επίπεδα σε σχέση με το 2022, ακόμα και από το 2,1% που προβλέπονταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Επίσης, το επόμενο έτος παραμένει ο στόχος για επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα, σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 0,7% του ΑΕΠ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,7% του ΑΕΠ το 2022, χωρίς να αποκλείεται να είναι ακόμα μικρότερο.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 αποτελεί έναν σημαντικό στόχο για την κυβέρνηση με τον κ. Σταϊκούρα να δηλώνει ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί υπό την προϋπόθεση ότι «δεν θα έχουμε αναταράξεις στο εξωτερικό».