Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Το 2018 θα κλείσει με την Ελλάδα να καταγράφει μία από τις πέντε χειρότερες θέσεις μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης σε όρους μεταβολής του ΑΕΠ. Η μεταβολή των επενδύσεων θα είναι η 3η χειρότερη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενώ η ανεργία θα είναι η μεγαλύτερη για τη φετινή χρονιά. Ουραγός θα αναδειχθεί η χώρα και όσον αφορά τη μεταβολή της ιδιωτικής και της δημόσιας κατανάλωσης, ενώ το μοναδικό μέγεθος στο οποίο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με θετικό τρόπο είναι οι εξαγωγές, καθώς η μεταβολή της φετινής χρονιάς είναι η 2η μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Όσον αφορά το 2019, η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% θα φέρει την Ελλάδα στη μέση της κατάταξης των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ενώ αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για διψήφια αύξηση των επενδύσεων, αυτή θα είναι και η καλύτερη επίδοση μεταξύ των χωρών-μελών του ευρώ.
Η σύγκριση των βασικών οικονομικών επιδόσεων για φέτος και για του χρόνου καθίσταται εφικτή μετά τη δημοσίευση των προσχεδίων των προϋπολογισμών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Πρόκειται για τις εκτιμήσεις που κάνουν οι ίδιες οι χώρες-μέλη τόσο για το 2018 όσο και για το 2019. Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν, η εικόνα της Ελλάδας συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες έχει ως εξής:
- Ανάπτυξη: Παρά το +2,5% που είναι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2019 -και η οποία χαρακτηρίζεται ως αισιόδοξη ακόμη και από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο- η Ελλάδα κινείται χαμηλότερα από τον μέσο προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην 11η θέση στο σύνολο των 19 χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Στις πρώτες θέσεις είναι η Μάλτα με πρόβλεψη για +7,7%, καθώς και οι Σλοβακία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο με προβλέψεις για ανάπτυξη άνω του 4%. Αυτά αφορούν τις προβλέψεις. Για το 2018, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις πέντε τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης, καθώς με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% ξεπερνάει μόνο τηνΓερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία.
- Επενδύσεις: Για το 2018, η Ελλάδα έχει να επιδείξει μία από τις τρεις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά την πορεία του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου, ο οποίος και αποτυπώνει ουσιαστικά την πορεία των επενδύσεων. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά την πτώση που έχει καταγράψει η ΕΛΣΤΑΤ στις επενδύσεις του πρώτου εξαμήνου, εκτιμά ότι η χρονιά θα κλείσει στο έστω και οριακά θετικό ποσοστό του +0,8%. Και όμως, αυτή είναι μία από τις τρεις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη, καθώς μόνο η Εσθονία με το -1% και η Ιρλανδία με το -8,9% εμφανίζουν χειρότερη επίδοση. Η Ελλάδα προβλέπει εντυπωσιακή στροφή για το 2019, η οποία, αν υλοποιηθεί η πρόβλεψη, από τις τρεις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης θα βρεθεί στην 1η θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Για το 2019, το ποσοστό αύξησης στον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου διαμορφώνεται στο 11,9% που είναι και το υψηλότερο ποσοστό με τη δεύτερη θέση να ανήκει στη Μάλτα με 11,1% και το Λουξεμβούργο να είναι στην 3η θέση με ποσοστό 10,8%. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Φινλανδία με 1,5%, η Γαλλία με 2,1% και η Γερμανία με 2,7%.
- Εισαγωγές – Εξαγωγές: Η Ελλάδα εμφανίζεται να επιτυγχάνει έναν από τους ισχυρότερους ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών για τη φετινή χρονιά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Με εξαίρεση τη Σλοβενία, η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 8,2%, η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό για φέτος, ενώ στην 3η θέση εντοπίζεται το Λουξεμβούργο, με ποσοστό 7,3%. Τη μικρότερη ποσοστιαία επίδοση για το 2018 έχουν η Ολλανδία με +3%, η Γερμανία με +2,8%, η Μάλτα με +1,3% και η Ιταλία με +0,4%. Για το 2019, η Ελλάδα προβλέπεται και πάλι να μπει στις χώρες με τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των εξαγωγών. Η ελληνική πρόβλεψη κάνει λόγο για αύξηση της τάξεως του 5,8% και τη συγκεκριμένη επίδοση ξεπερνούν μόνο αυτές της Σλοβακίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβενίας. Ο μικρότερος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών εντοπίζεται σε Μάλτα και Ιταλία, όπως επίσης και στην Ισπανία. Στις εισαγωγές η Ελλάδα εμφανίζει για τη φετινή χρονιά έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης. Το σχετικό ποσοστό εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος στο +3,4%, ενώ μικρότερος ρυθμός αύξησης των εισαγωγών προβλέπεται για φέτος μόνο σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Μάλτα, Ιταλία και Ιρλανδία. Ο ισχυρότερος ρυθμός αύξησης των εισαγωγών εντοπίζεται φέτος στο Λουξεμβούργο και στη Σλοβενία. Για το 2019, η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει τον 7ο μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης των εισαγωγών. Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει αύξηση των εισαγωγών κατά 5,2%, ενώ υψηλότερα ποσοστά αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς του Λουξεμβούργου, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας.
- Κατανάλωση: Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση της Ευρωζώνης για φέτος όσον αφορά τον ρυθμό της δημόσιας κατανάλωσης. Το +0,2% είναι το χειρότερο ποσοστό μετά τη μηδενική μεταβολή που εμφανίζει η Εσθονία, ενώ στην 3η θέση με το χαμηλότερο ποσοστό για το 2018 έρχεται η Ιταλία. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εντοπίζονται στη Μάλτα (+15%), στη Λετονία (+3,8%) και στην Ιρλανδία (+3,5%). Για το 2019, η κατάσταση αλλά και η κατάταξη της Ελλάδας βελτιώνονται λίγο. Έτσι, η κατανάλωση των φορέων της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,6% (αντί για 0,2% το 2018) και αυτό θα είναι το 3ο χειρότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Πρωταγωνίστρια και για το 2019 θα είναι η Μάλτα με το +8,2% στη δημόσια κατανάλωση, ενώ ακολουθεί η Κύπρος με +3,6%.
Ουραγός είναι η Ελλάδα για το 2018 και όσον αφορά την ιδιωτική κατανάλωση, καθώς η ισχνή αύξηση του 1% είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη μετά την αντίστοιχη του Βελγίου, όπου παρατηρείται οριακή αύξηση κατά 0,9%. Μεγάλα ποσοστά εντοπίζονται σε Μάλτα, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία, καθώς σε όλες αυτές τις χώρες η ιδιωτική κατανάλωση κινείται με ρυθμό άνω του 4%. Και για το 2019 η Ελλάδα θα βρεθεί στην τελευταία θέση, καθώς το +1,1% θα είναι το μικρότερο ποσοστό της Ευρωζώνης. Σλοβακία και Λιθουανία θα βρεθούν στην κορυφή της λίστας με +9,6% και +4,3% αντίστοιχα.