Τη δύσκολη αυτή εποχή, χρειάζεται σύνεση, σωφροσύνη και υπομονή «για να περάσουμε την κακοτράχαλη αυτή περίοδο, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να μπούμε σε μια περίοδο ανάκαμψης, ανατροφοδοτούμενης ανάπτυξης και προπαντός ελπίδας για τον ελληνικό λαό, που έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θόδωρος Σκυλακάκης, κλείνοντας τη συζήτηση επί του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης για το ύψος των δαπανών στην Υγεία – εν μέσω πανδημίας – και την Παιδεία, αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την ανάκαμψη. «Εντίμως σας λέω ότι δεν έχω αρνηθεί κανένα αίτημα του υπουργείου Υγείας στη διάρκεια της πανδημίας» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, σημειώνοντας ότι «έχουμε ξοδέψει μισό δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο, βάλαμε στον φετινό προϋπολογισμό άλλα 100 εκατ. για εμβόλια κι έχουμε ενισχύει με άλλα 330 εκατ. τον ΕΟΠΥ». Όσο για την Παιδεία, είπε ότι το «τελευταίο δωδεκάμηνο έχουμε 10.000 παραπάνω καθηγητές, με αξιόλογο κόστος, ενώ κάναμε μια μεγάλη παρέμβαση για τις καθαρίστριες των σχολείων που ήταν σε πολύ κακές εργασιακές σχέσεις». Επίσης, μίλησε για αντιφάσεις της αντιπολίτευσης, που επισείει τον κίνδυνο νέου μνημονίου, την ώρα που ζητεί από την κυβέρνηση να ξοδέψει παραπάνω ή μιλά για πακτωλό χρημάτων για εξοπλισμούς. «Πρόκειται για τα ελάχιστα αναγκαία για να διατηρούμε την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν μπορεί κάποιος να λέει “κάντε διάφορα πράγματα”, για 12 ν.μ. κλπ και ταυτόχρονα να λέει “μειώστε τα χρήματα για εξοπλισμούς”, μετά από χρόνια ασφυκτικά χαμηλών προϋπολογισμών στην Άμυνα. Αναφερόμενος στην εκτίμηση περί ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο του 2020, προ πανδημίας, είπε ότι, παρά το κλείσιμο σχολείων και γενικού λοκντάουν, ήδη από τα μέσα Μαρτίου, η ύφεση ήταν 0,9%, όταν στη Γαλλία, που πήρε μέτρα περίπου το ίδιο διάστημα, η ύφεση ήταν 5,3%. Δεν προκύπτει ύφεση από τους αριθμούς, είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών για τη Φορολογική Πολιτική, Απόστολος Βεσυρόπουλος, είπε ότι, πέραν της αβεβαιότητας για το πότε θα εκδηλωθεί η δυναμική της ανάκαμψης το 2021, λόγω της πορείας της πανδημίας, υπάρχουν και οι εξής σταθερές:
– Εξακολουθεί η ρήτρα διαφυγής στο δημοσιονομικό πεδίο για τις χώρες της ευρωζώνης, με στόχο να παραμείνουν ζωντανές οι οικονομίες τους.
– Υπάρχει σύγκλιση των προβλέψεων σε διεθνές επίπεδο, για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εντός του 2021 στο ίδιο επίπεδο με του προσχεδίου του προϋπολογισμού.
– Οι φορολογικές ελαφρύνσεις για το 2021, που στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
Σχολιάζοντας την εκτίμηση κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για αυξημένα έσοδα το 2021 ύψους 5 δισ. σχετίζεται με αύξηση φόρων, ο κ. Βεσυρόπουλος είπε ότι ορισμένοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Στο προσχέδιο όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά για επιβολή νέων φόρων, αλλά προβλέπονται και νέες φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστικής οικονομικής πολιτικής του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι «το βασικό ερώτημα δεν είναι το μέγεθος της ύφεσης φέτος και της ανάκαμψης του χρόνου, αλλά το τι οικονομία θα έχουμε μετά την κρίση. Πώς θα γίνει η διαφοροποίηση της παραγωγής; Με τη δημιουργική καταστροφή που υπονοήθηκε στη συζήτηση για τον Πτωχευτικό Κώδικα; Θα αφήσουμε την αγορά να αποφασίσει μόνη της ποιες τεχνολογικές αναβαθμίσεις θα πραγματοποιήσει;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε: »Να δώσουμε βοήθεια στις επιχειρήσεις, αλλά να κατευθύνουμε και λίγο, πχ σε τεχνολογία, σε πράσινη οικονομία κλπ».
Για το καλό και το δυσμενές σενάριο που έχει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «σωστό θα ήταν να έχουμε ένα σενάριο βάσης, ένα αισιόδοξο κι ένα απαισιόδοξο σενάριο». Αναφερόμενος στο μαξιλάρι-μπάφερ, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμείνει στο ύψος που είναι, αλλά να αυξομειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες. «Να το χρησιμοποιήσουμε στις κακές στιγμές και μετά να το αναπληρώσουμε. Δεν λέμε να το ξοδέψουμε όλο, αλλά να το κρατήσουμε σε αυτό το σημείο δεν έχει λογική» είπε ο τέως υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να διαβάσει την εγκύκλιο του Πάπα Φραγκίσκου «φρατέλι τούτι», στην οποία ασκείται κριτική στον νεοφιλελευθερισμό, η οποία – όπως είπε – ξεπερνά την Αριστερά, για τη φτώχεια, τη στασιμότητα, αλλά και τις αιτίες πίσω από αυτή. Τέλος, αφού σημείωσε ότι ποτέ δεν ακούστηκε από νεοφιλελεύθερο ότι ήρθε η εποχή της αναδιανομής, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά του προσχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στις 5 Οκτωβρίου, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, και συζητήθηκε σε τρεις συνεδριάσεις. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων διαβιβάζονται στον υπουργό Οικονομικών, για να ληφθούν υπόψιν οι παρατηρήσεις, οι οποίες θα διατυπωθούν στην κατάρτιση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή, τουλάχιστον 40 ημέρες πριν αρχίσει το οικονομικό έτος.
Πηγή: ΑΜΠΕ