Από την έντυπη έκδοση
Οι διακυμάνσεις των ελληνικών ομολόγων οφείλονται σε εξωγενή αίτια και όχι στα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας που βελτιώνονται συνεχώς και αυτό θα αρχίσει να αναγνωρίζεται από τις αγορές. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η συζήτηση -που έγινε χθες- του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «σε πολύ καλό κλίμα» και υπήρξε αναγνώριση της θετικής πορείας της οικονομίας και των προοπτικών της.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η αιτία για την άνοδο που παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και όχι στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται, το ελληνικό ομόλογο αποσυνδέεται αργά αλλά σταθερά από τις διακυμάνσεις του ιταλικού και η σταθερή βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας θα αρχίσει να αναγνωρίζεται και από τις αγορές.
Νέα άνοδος
Ξέφυγαν και πάλι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων πάνω από το 4,40%, υπό την πίεση των εξελίξεων γύρω από τον προϋπολογισμό της Ιταλίας αλλά και εν μέσω της νέας πολιτικής αβεβαιότητας που προκάλεσε η θυελλώδης παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου έκλεισε χθες στο 4,41%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο, με το spread να ξεπερνά και πάλι το φράγμα των 400 μονάδων βάσης. Ανοδικές πιέσεις δέχθηκαν και οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων με λήξη το 2019 και 2023, που ανήλθαν στο 0,96% και 3,32% αντίστοιχα, ενώ την ίδια στιγμή η απόδοση του επταετούς ξέφυγε και πάλι πάνω από το 4%.
Η ελληνική αγορά κρατικού χρέους κινείται από τα τέλη Μαΐου σε συγκεκριμένο στενό πλαίσιο διακύμανσης, από το οποίο αδυνατεί να ξεφύγει, εν απουσία κινήτρων αλλά και επενδυτών, καθώς η χώρα μας εξακολουθεί να κρατά «παγωμένα» τα σχέδιά της για νέα ομολογιακή έκδοση. Η Ιταλία έχει αναδειχθεί σε υπ’ αριθμόν ένα αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με σημείο αιχμής τον προϋπολογισμό της που τη φέρνει σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για το υψηλό δημοσιονομικό της έλλειμμα. Όμως, την αστάθεια επιδεινώνει και η κατεύθυνση που ακολουθεί η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, με τα πρακτικά της από την τελευταία συνεδρίαση να δείχνουν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει δυναμικά σε περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. Η προοπτική αυτή ωθεί σε άνοδο τις αμερικανικές αποδόσεις, οι οποίες με τη σειρά τους συμπαρασύρουν και τις ευρωπαϊκές, με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο να γίνεται αισθητός στις αγορές που ήδη τελούν υπό αναστάτωση.
Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς είχε εκτιναχθεί στο 4,8% στα τέλη Μαΐου αλλά και στις αρχές του Ιουνίου, όταν η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας είχε πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες για την πολιτική που θα ακολουθούσε. Στις 9 Αυγούστου, η απόδοση του 10ετούς κατάφερε να υποχωρήσει κάτω από το 4%, για να επιστρέψει όμως και πάλι στο συνηθισμένο πλαίσιο διακύμανσης και να βρεθεί ξανά στις 9 Οκτωβρίου πάνω από το 4,6%.