Skip to main content

Κ. Χατζηδάκης: Δίκαιη λύση για τη στήριξη των ΑΠΕ χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών

Δίκαιη λύση για την στήριξη της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το τέλος του έτους ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στο Athens Investment Forum. Η λύση, όπως είπε, θα λαμβάνει υπόψη τόσο τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, όσο και τις χρόνιες στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές και θα προκύψει μετά από ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (βιομηχανία, προμηθευτές, αγορά ΑΠΕ).

Απαντώντας σε ερώτηση για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) ο υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα: «Έχω στο μυαλό μου τους επενδυτές στο χώρο των ΑΠΕ -τους οποίους υποστηρίζουμε-, καθώς και τους καταναλωτές (συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων) που πλήττονται από τον κορονοϊό. Με ενδιαφέρει επίσης η πορεία των βασικών πυλώνων του ενεργειακού συστήματος, ξεχωρίζοντας τη ΔΕΗ. Διότι με ενδιαφέρει ό,τι έχει επιτευχθεί στη ΔΕΗ με τη μία ή με την άλλη κίνηση να μην σπαταληθεί».

O ίδιος τόνισε ότι το έλλειμμα αποτελεί πρόβλημα για τους παραγωγούς ΑΠΕ, δεν πρέπει όμως να μετακυλιστεί στους καταναλωτές. «Μήπως θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι στην εποχή του κορονοϊού θα πρέπει όλοι -ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του- να αναλάβουμε το βάρος που μας αναλογεί; Βεβαίως δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε. Θα κάνουμε διάλογο. Θα πρέπει όμως να εργαστούμε όλοι μαζί, λαμβάνοντας υπόψη τις στρεβλώσεις και το ότι η κοινωνία δεν αντέχει και να βρούμε δίκαιες λύσεις που δεν θα δημιουργήσουν θέμα στην εικόνα της Ελλάδος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε ακόμη στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι προγραμματισμένες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, μόνο για την κατασκευή και αναβάθμιση των υποδομών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (χωρίς να περιλαμβάνονται δηλαδή οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής κ.λπ.) υπερβαίνουν τα 7 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

  • Το υπό έγκριση business plan του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2024 προβλέπει επενδύσεις της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνεται και το μεγάλο πρότζεκτ εγκατάστασης 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών, ύψους 850 εκατ.ευρώ το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ
  • Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2021-2030 υπερβαίνει τα 4 δισεκ. και περιλαμβάνει τις εγχώριες ηλεκτρικές διασυνδέσεις (Κυκλάδες, Κρήτη- Αττική) που επίσης έχουν προταθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης) και διεθνείς (δεύτερη Γραμμή Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης Ελλάδας-Βουλγαρίας και αναβάθμιση της διασύνδεσης Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας)
  • Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2021-2024 φθάνει στα 270 εκατομμύρια ευρώ και έχει στόχο, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 34 πόλεις της περιφέρειας, και
  • Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο μέχρι το 2030 φτάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει πάνω από 50 επενδυτικά πρότζεκτς στις υποδομές φυσικού αερίου. 

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ύψους 850 εκατ. ευρώ ανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η προδημοσίευση ενώ προσέθεσε πως η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος της χώρας αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κατά 8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 αλλά και στη δημιουργία πάνω από 22 χιλιάδων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Τέλος για την απολιγνιτοποίηση και το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης των περιοχών Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, τόνισε πως έχουν ήδη κατατεθεί 80 ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια, τα πιο ώριμα από τα οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσουν σε κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στα οποία προστίθενται 116 δημόσιες επενδύσεις και κεφαλαιουχικές δαπάνες της τάξεως των 1,14 δισεκατομμυρίων ευρώ.

naftemporiki.gr