Skip to main content

Γ. Δραγασάκης: Η αξιολόγηση έπρεπε και μπορούσε να έχει ήδη ολοκληρωθεί

«Η θέση μας είναι ότι η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε και μπορούσε να έχει ήδη ολοκληρωθεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα θέματα έχουν κλείσει και όσα μένουν ανοιχτά μπορούν να κλείσουν αν υπάρξει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές.

Μιλώντας την Τρίτη σε εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, ανέφερε ακόμη ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε αποκλίνουσες εκτιμήσεις μεταξύ των δανειστών.

«Σήμερα συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε το σε ισχύ Πρόγραμμα να ολοκληρωθεί στην ώρα του, το καλοκαίρι του 2018, όπως προβλέπεται, υπό τον όρο ότι δεν θα επιβαρυνθεί το περιεχόμενό του με νέα μέτρα πέραν των συμφωνηθέντων», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επιτρέψουν την έξοδο της χώρας στις αγορές δανεισμού, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει τη μείωση των επιτοκίων από τα σημερινά τους επίπεδα και την απεξάρτηση της χώρας από το θεσμικό δανεισμό», τόνισε ο κ. Δραγασάκης και υπογράμμισε ότι «η επίτευξη των στόχων και η υπέρβασή τους σε πολλές περιπτώσεις, με επαναλαμβανόμενες προσπάθειες του ελληνικού λαού καθιστούν αυτό το θετικό σενάριο όχι μόνο αναγκαίο, αλλά και ρεαλιστικό».

Έκανε εξάλλου λόγο για «διαρκή καταστροφολογία» και «μηδενιστική κριτική ορισμένων δυνάμεων της εγχώριας αντιπολίτευσης», προσθέτοντας ότι «όλοι οι ευρωπαϊκοί παράγοντες, αλλά και η σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και οι ομάδες των Οικολόγων και της Αριστεράς, αναγνωρίζουν τα θετικά αποτελέσματα και παίρνουν θέση υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και της ανάγκης ολοκλήρωσης του Προγράμματος. Μόνο στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν φωνές που εύχονται το αντίθετο στο όνομα της όποιας μικροκομματικής ιδιοτέλειας».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στην κρίση. «Το 2010 δεν χρεοκόπησε απλά μια ανέμελα ελλειμματική δημοσιονομική διαχείριση, αλλά όλο το μοντέλο ανάπτυξης συνυφασμένο με το σύστημα εξουσίας», είπε και προσέθεσε ότι υπήρξε άνισος και σπάταλος τρόπος διανομής του πλούτου και αξιοποίησης των διαθεσίμων πόρων από ένα «”καρτέλ” δικομματικής εξουσίας που είχε υπό τον αποκλειστικό έλεγχό του το κράτος, τους ευρωπαϊκούς πόρους, τις τράπεζες, τα ΜΜΕ και άλλους μηχανισμούς της πολιτικής, της επικοινωνιακής και της οικονομικής εξουσίας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ