Skip to main content

Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για την τρίτη αξιολόγηση

Από την έντυπη έκδοση

Toυ Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Ικανοποίηση για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εκφράστηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους χθες στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, δρομολογήθηκε χθες η διαδικασία εκλογής του διαδόχου του Ντέισελμπλουμ στην προεδρία του Εurogroup, ενώ αρχίζει πλέον να ανεβάζει ταχύτητα η συζήτηση για τις αλλαγές στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup, όπου διάχυτη ήταν η αίσθηση της απουσίας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για πρώτη φορά από το 2009. Ο πολιτικός που έβαλε τη σφραγίδα του στις αποφάσεις της Ευρωζώνης των τελευταίων 8 ετών είναι πλέον πρόεδρος της ομοσπονδιακής βουλής, ενώ χθες τη Γερμανία εκπροσώπησε ο προσωρινός αντικαταστάτης του Πέτερ Αλτμάιερ.

Αμηχανία

Από την άλλη, περίεργα πρέπει να αισθανόταν και ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος για πρώτη φορά δεν ήταν ταυτόχρονα και υπουργός Οικονομικών της χώρας του. Στην Ολλανδία σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση και από χθες ήρθε ο νέος υπουργός της χώρας αυτής.

Μάλιστα, όταν του τέθηκε ερώτηση σε σχέση με θέμα που αφορούσε τη θέση της χώρας του, αρνήθηκε να απαντήσει, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να μιλήσει ως Ολλανδός υπουργός.

Είναι προφανές ότι για τους παραπάνω λόγους, η συνεδρίαση του Εurogroup ήταν χρήσιμη μεν αλλά μεταβατική, μάλιστα η διαπίστωση αυτή ενισχύεται και από την απουσία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος παρέμεινε στο Παρίσι λόγω υποχρέωσής του στη βουλή.

Αναφορικά με την ουσία, σχετικά με την Ελλάδα που απουσίαζε από την ημερήσια διάταξη, ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε μια πολύ σύντομη ενημέρωση των υπουργών για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, την οποία χαρακτήρισε θετική, ενώ γενικά το κλίμα είναι αισιόδοξο.

Λίγο νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Γάλλος επίτροπος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι με την πρόοδο που σημειώθηκε στην Αθήνα ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατή μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους, ίσως και νωρίτερα. Πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες συμφωνούν με την ιδέα ότι το πρόγραμμα πρέπει να τελειώσει όπως συμφωνήθηκε μέχρι το καλοκαίρι και πως η Επιτροπή θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Υποψήφιοι πρόεδροι

Σχετικά με τη διαδοχή του, ο κ. Ντέισελμπλουμ ενεργοποίησε χθες ως όφειλε τη διαδικασία καλώντας τους υπουργούς που ενδιαφέρονται για τη θέση να δηλώσουν μέσα στις επόμενες μέρες την υποψηφιότητά τους. Η εκλογή θα γίνει με ειδική πλειοψηφία στην επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου, ενώ ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Μέχρι στιγμής ως ενδιαφερόμενοι εμφανίζονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια, της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, της Σλοβακίας Πέτερ Κάζεμιρ και της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο. Επίσης έχει ακουστεί και το όνομα του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ωστόσο χθες ορισμένοι υπουργοί, όπως ο κ. Γκραμένια, υποστήριξαν ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να είναι εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών στη χώρα του. Παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται από τη συνθήκη να είναι οπωσδήποτε υπουργός, εάν επιμείνουν σε αυτή τη θέση τότε περιορίζονται και οι «εξωτερικές» επιλογές, που σημαίνει ότι τα φαβορί είναι οι κ.κ. Λεμέρ και Γκραμένια, γιατί για διαφόρους λόγους οι υπόλοιποι δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν πλειοψηφία.

Ο ευρωπροϋπολογισμός

Για τις αλλαγές Ευρωζώνη, στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε καταρχήν το ζήτημα του χωριστού προϋπολογισμού, όπου επιβεβαιώθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με το μέγεθος αλλά και το αν θα είναι χωριστός ή μια γραμμή του υφιστάμενου κοινοτικού προϋπολογισμού. Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες βδομάδες όταν θα σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία, δεδομένου ότι ο κ. Αλτμάιερ είναι προς το παρόν προσωρινός στη θέση του και προφανώς δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση.