Skip to main content

Αισιοδοξία για συγκατάθεση της Κομισιόν επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 βρίσκονται η ελληνική κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών. Πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι δεν προβλέπεται περαιτέρω επικοινωνία με τους θεσμούς για το θέμα, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά τα μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών το προσχέδιο που απεστάλη σήμερα στην Κομισιόν περιλαμβάνει αλλαγές στην ποσοτικοποίηση ορισμένων μεγεθών των προβλέψεων που υπήρχαν στο αρχικό προσχέδιο. Κατά τις ίδιες πηγές, οι αλλαγές, δεν αφορούν τους βασικούς δημοσιονομικούς στόχους, ούτε την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2020 που παραμένει στο 2,8%. Αφορούν στις εκτιμήσεις για έσοδα από τις 120 δόσεις, τα έσοδα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, από την αναθεώρηση των δαπανών ενώ νέα πρόβλεψη περιλαμβάνεται για τα έσοδα από τις άδειες για τα τυχερά παιχνίδια, αφού το μέτρο αυτό δεν είχε αποφασισθεί όταν καταρτίζονταν το προσχέδιο. Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις από την ένταξη των οφειλετών στην ρύθμιση των 120 δόσεων από τον Μάιο έως σήμερα ανέρχονται τα 400 εκατ. ευρώ. Για το 2020 στο προσχέδιο έχουν εγγραφεί έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναγνωρίζουν ότι δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό ούτε για το 2019 ούτε για το 2020 και εκτίμησε ότι αυτή η εικόνα θα αποτυπωθεί στην έκθεση της Κομισιόν τον Νοέμβριο. «Στο νέο προϋπολογισμό περιλαμβάνονται μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας και κοινωνικής στήριξης που συνολικά φτάνουν το 1,2 δισ. ευρώ. Όπως, μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας και μέτρα κατά της υπογεννητικότητας, ελάφρυνση των βαρών για τα φυσικά πρόσωπα, μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις, ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου για επενδύσεις στην Ελλάδα και προσέλκυση επενδύσεων για δημιουργία θέσεων εργασίας και ισχυρή βιώσιμη ανάπτυξη» υπογράμμισε.

Η διανομή του υπερπλεονάσματος

Επόμενο βασικό βήμα μετά την οριστικοποίηση των μεγεθών του προσχεδίου είναι η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020 τον Νοέμβριο. Στα μέσα Νοεμβρίου, στο υπουργείο Οικονομικών, θα έχουν σαφή εικόνα για την υπέρβαση που θα σημειωθεί τελικά επί του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν θα ληφθούν και οι αποφάσεις σχετικά με την διανομή της υπέρβασης σε οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, όπως έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το υπερπλεόνασμα εξετάζεται να καλυφθούν και άλλες υποχρεώσεις του κράτους όπως οι οφειλές προς τη ΔΕΗ για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ).

Ένα από τα θέματα τα οποία πρέπει να διευκρινισθούν το επόμενο διάστημα είναι και η πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο για εφάπαξ μέτρα μείωσης του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων ύψους 134 εκατ. ευρώ για το 2019. Δηλαδή με ποιον τρόπο θα υλοποιηθεί αυτή η ελάφρυνση.

Το επίδομα θέρμανσης

Η αύξηση της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό και δεν θα καλυφθεί από την υπέρβαση επί του στόχου του εφετινού πλεονάσματος. Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης, όπως έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση θα είναι αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ συγκριτικά με πέρυσι. Οι αποφάσεις σχετικά με τα κριτήρια διάθεσης του πετρελαίου καθώς και για τον χρόνο καταβολής του θα προβλέπονται σε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως το επίδομα θέρμανσης φέτος, όχι μόνο θα είναι αυξημένο, αλλά θα δοθεί και προκαταβολικά στους δικαιούχους.

«Δεν προκύπτουν αναδρομικά χωρίς νόμο»

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αναδρομικών και των αποφάσεων του ΣτΕ στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν στάση αναμονής. Όπως διευκρινίζουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών πρώτα θα πρέπει να καθαρογραφούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για να υπάρξει πλήρης εικόνα, μετά να γίνουν αναλογιστικές μελέτες και μετά να υπάρξει νόμος. «Δεν προκύπτουν αναδρομικά χωρίς νόμο» διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές.

Για το θέμα του δεκάμηνου από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για τους συνταξιούχους το 2015 ως και τον Μάιο του 2016 που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου αναφέρουν ότι το θέμα αυτό δεν έχει τελεσιδικήσει. Όπως προσθέτουν, το διάστημα του 10μηνου δεν περιλαμβάνεται στις αποφάσεις που εκδόθηκαν από το ΣτΕ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ