Από την έντυπη έκδοση
Tης Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Σε «ρυθμό» ΔΝΤ κινούνται τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ελληνικές τράπεζες την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ μια σειρά από επενδυτικές συναντήσεις θα πλαισιώσουν τις επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, όπως και των διοικήσεων κάποιων τραπεζών, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν μεταβεί επίσης στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Κυβερνητικά στελέχη με προπομπό το σχέδιο «Ηρακλής», αλλά και την πορεία των επιτοκίων θα συναντήσουν μεγάλους ξένους οίκους και θα εξηγήσουν τι ακριβώς συντελείται στην Αθήνα. Οι συναντήσεις που θα υπάρξουν είναι με την Black Rock, τη Μοοdy’s, την Credit Suisse και άλλους οίκους. Αντιστοίχως τραπεζικά στελέχη που θα βρίσκονται επίσης στη σύνοδο του ΔΝΤ θα έχουν επενδυτικές συναντήσεις με τις Βarclays, SoGen, UBS, BofA/Merrill Lynch και Black Rock.
Οι ελληνικές τράπεζες επιχειρούν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους, τα οποία κατατρώγουν την κερδοφορία τους, ενώ συγχρόνως πρέπει να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους προκειμένου να παράξουν νέα κερδοφορία. Αυτό το διπλό και δύσκολο εγχείρημα είναι απολύτως απαραίτητο, προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να προσέλθουν στα stress tests του 2020 με αξιώσεις.
Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένουν να δουν το θεσμικό πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής», προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν πόσα «κόκκινα» δάνεια θα εισφέρουν στο APS (Asset Protection Scheme – Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού) που θα δημιουργηθεί, ενώ συγχρόνως δουλεύουν και τα δικά τους σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
Με «προίκα» στις αποσκευές της το εγκεκριμένο σχέδιο «Ηρακλής» και την ομοβροντία των θετικών εκθέσεων από διεθνείς οίκους, με συνεπικούρηση των αρνητικών επιτοκίων που επιτεύχθηκαν σε έκδοση του Δημοσίου, αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον που είναι εμφανές και αφορά τόσο τη δευτερογενή αγορά «κόκκινων» δανείων όσο και τις ίδιες τις χρηματιστηριακές αξίες των τραπεζών, η κυβέρνηση προσέρχεται στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ.
Ας σημειωθεί πως όλο αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να αποτυπωθεί και στην αξιολόγηση της S&P, η οποία θα λάβει χώρα στις 25 Οκτωβρίου.
Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμούν πως το κλίμα βοηθάει ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να επιτρέψει ένα άνοιγμα των ορίων στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας προκειμένου αυτά να αγοράσουν ομόλογα και να καταστεί δυνατή η παραγωγή μιας κάποιας κερδοφορίας, ενώ πιστεύουν πως η υπερβάλλουσα ρευστότητα από το εξωτερικό που δεν έχει διέξοδο λόγω των αρνητικών επιτοκίων μπορεί να δει τη χρηματιστηριακή πραγματικότητα στην Αθήνα.
Την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες προτίθενται να εκμεταλλευτούν το επενδυτικό κλίμα.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται υπό κατάρτιση και το οποίο εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να δοθεί και το καλώς έχειν από ΕΚΤ και SSM, θα περιλαμβάνει και ένα ακόμη πλήθος ρυθμίσεων μεταξύ των οποίων και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.
Μάλιστα, πηγές προσκείμενες προς τη διαδικασία της θεσμοθέτησης αναφέρουν πως, σε επίπεδο θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης η Fοlli Follie θα αποτελέσει μπούσουλα για την εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου, ώστε να μην υπάρξουν ξανά οι «τρύπες» που η συγκεκριμένη επιχείρηση δημιούργησε.
Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο πέραν της εταιρικής διακυβέρνησης θα λαμβάνει μέριμνα για την ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων» δανείων.