Skip to main content

Market Beat: Με το ευρώ σε πίεση και τη χώρα διεθνή παράγοντα αβεβαιότητας ξεκινά η εβδομάδα

Σήμερα οι ξένοι θεσμικοί και πρωταγωνιστές των συναλλαγών στις μετοχές του 25άρη θα λειτουργήσουν κάτω από το σοκ της ισχυροποίησης του δολαρίου έναντι όλων των υπολοίπων νομισμάτων αλλά κύρια έναντι του ευρώ. Στις συναλλαγές της Ασίας σήμερα έφθασε στιγμιαία ως τα  1,18605 δολάρια, το ασθενέστερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2006, έχοντας υποχωρήσει κάτω από μια σημαντική στήριξη των 1,20. Το κοινό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στο τελευταία στα 1,1955 δολάρια.

Από τις προηγούμενες μέρες είχαμε υιοθετήσει τη θέση πως η αγορά θα βρεθεί σε κατάσταση πλήρους εγγραφής των αρνητικών προσδοκιών για την οικονομία, όταν, μετά από αρκετές πτωτικές συνεδριάσεις, ακολουθήσει η φάση των συνεδριάσεων με χαμηλό τζίρο και περιορισμένη διακύμανση. Θεωρούμε πιθανό να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα μετά την αυριανή αργία. Ένα ακόμα σημείο που αφορά στη φετινή κατάσταση είναι πως δεν μπορεί η επίδοση του ΧΑ το 2014 και η στατιστική εικόνα της αγοράς την περασμένη χρονιά, να αποτελούν ασφαλή πυξίδα για τις επενδυτικές επιλογές. Η εσωτερική ειδησεογραφία και η διεθνής αρθογραφία θα εξακολουθήσουν να προκαλούν τα νεύρα των θεσμικών και των ιδιωτών επενδυτών, που στην πλειονότητά τους συμμετέχουν στις συναλλαγές με κινήσεις που οι ορίζοντές τους είναι εξαιρετικά βραχυπρόθεσμοι.

Συνεπώς το μόνο που αξίζει να κρατήσουμε από την εκπνοή του 2014, είναι η εγγραφή νέων χαμηλών έτους στην τρίτη πριν το τέλος συνεδρίαση. Το ΧΑ θα βαδίσει ψηλαφώντας, κατά την εκτίμησή μας αλλά και σύμφωνα με πολλούς εγχώριους αναλυτές, βήμα – βήμα από βδομάδα σε βδομάδα τις πολιτικές εξελίξεις.

Το σημαντικότερο ωστόσο από εκείνα που συνέβησαν στο ταμπλό την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς, ήταν η στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μετοχές του Δείκτη FTSEM. Μπορεί τη Δευτέρα 29/12 να εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση -5,55%, αλλά από την Τρίτη ξεκίνησε να οδηγείται σε ανοδικά κλεισίματα με +0,8% τότε και ακολούθησαν δυο συνεδρίες με κέρδη +5,2% στην τελευταία συνεδρίαση του χρόνου και +4,12% στην πρώτη συνεδρίαση του Νέου Έτους. Ο δείκτης των 20 μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε εβδομαδιαία βάση κατά +4,3% δηλαδή κέρδιζε κατά μέσο όρο πάνω από +1% τη μέρα.  Οι δυο βασικοί δείκτες του ΧΑ όμως εμφάνισαν πτώση που για τον ΓΔ ήταν -1,99% και για τον 25άρη -2,79%.

Από τον FTSEM ξεχώρισαν λίγες μετοχές που εμφάνισαν μεγάλη άνοδο που θεωρούμε πιθανό να λειτουργήσει υπέρ της διατήρησης της ανοδικής τους ορμής με τη βοήθεια των ιδιωτών επενδυτών. Είναι αλφαβητικά οι ΙΝΤΚΑ με εβδομαδιαία εκτίναξη +17,05%, ΟΛΘ 18,45%, ΟΤΟΕΛ +11,14%, ΥΓΕΙΑ +10,18%, ΦΡΙΓΟ +14,02%. Μια δεύτερη υποομάδα ήταν οι ΣΑΡ +8,57% ΣΙΔΕ +7,39% και ΦΡΛΚ +7,72% που εμφάνισαν άνοδο ανώτερη του δείκτη  της μεσαίας αλλά όχι διψήφια.

Επιφύλαξη γεννιέται από το γεγονός ότι στις 29/12, ο δείκτης βρέθηκε έστω και για πολύ μικρό διάστημα κάτω από τις 263 μονάδες, που ήταν το ελάχιστο τη μέρα που σημειώθηκε η ακίδα για την πορεία του δείκτη στις 5 Απριλίου του 2013. Αποτελούσε και αποτελεί ακόμα την ύστατη στήριξη για την περίοδο από τότε ως και σήμερα. Στατιστικά, είναι δυνατό αυτή η γρήγορη μετάβαση σε επίπεδα που προϊδεάζουν για επίσκεψη σε ζώνες κοντά στα χαμηλά βίου, να μην αποτελεί μήνυμα για συνέχεια στην πτώση που πυροδότησαν οι πρόωρες εκλογές. Διότι ακόμα και τη μέρα της μεγάλης εξόδου από το ΧΑ, λόγω αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο, το κλείσιμο έγινε στις 266 μονάδες και την επόμενη ορίστηκε στις 262,4 αλλά δεν πέρασε κάτω από τις 260.

Επομένως ένα ψυχολογικού τύπου όριο για τον δείκτη των παραγώγων αποτελεί πια το επίπεδο των 260 μονάδων χονδρικά, που αν παραβιαστεί, θα πυροδοτήσει κινήσει κλεισίματος θέσεων και μετακίνηση, σε κατώτερες τιμές εξάσκησης, από εκείνες που αντιστοιχούν στις ανοικτές θέσεις της τρέχουσας σειράς. Από αυτή την εξέλιξη μπορεί να ανέβουν οι όγκοι και τότε θα έχει σημασία η συμμετοχή των επαγγελματιών. Πτωτική ορμή εμφανίζει η μετοχή της ΕΕΕ και αν συνεχιστεί, μια είδηση που θα μπορούσε να προκαλέσει πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, είναι δυνατό να φέρει τον δείκτη στη ζώνη των 250 μονάδων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Το ποδαρικό στο 2015

«Πτώση στα μεγάλα χρηματιστήρια, άνοδος στα περιφερειακά»

Οι δηλώσεις Ντράγκι – Ο χρυσός – Οι νικητές του 2014

Το ποδαρικό του 2015 έγινε την Παρασκευή, με τη δημοσίευση στοιχείων για τη βιομηχανική δραστηριότητα σε παγκόσμια κλίμακα, που δεν ήταν ενθαρρυντικά σχετικά με την ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στο άμεσο μέλλον. Τα δεδομένα έδειξαν μια υποχώρηση στη Γαλλία και αδύναμη δραστηριότητα στη Γερμανία, που συνέβαλαν στην ώθηση προς τα κάτω του CAC της Γαλλίας -0,5% και της Γερμανίας DAX κατά -0,4%.

Επίσης η βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας αυξήθηκε το Δεκέμβριο, με ένα πολύ πιο αδύναμο ρυθμό από ό, τι αναμενόταν, όταν ο εργοστασιακός τομέας της Κίνας φαινόταν να έχει χαμηλωμένους ρυθμούς. Μία παρόμοια επιβράδυνση καταγράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε στο -0,4%, ενώ ο δείκτης των blue chip της Βρετανίας FTSE 100 υποχώρησε -0,3%. Ο Dow Jones έκλεισε στις 17832,99 μονάδες με οριακή άνοδο +0,06%, έχοντας όμως να εμφανίσει θετική ημερήσια μεταβολή από τη Δευτέρα και η πρώτη του χρηματιστηριακά εβδομάδα για το 2015 ήταν πτωτική. Ενώ ο S&P500 έκλεισε την Παρασκευή με οριακές απώλειες αλλά με γερό κλάδεμα την Τρίτη και την Τετάρτη έχασε σε εβδομαδιαία βάση οδηγούμενος στις 2058,20 μονάδες όταν τη Δευτέρα ενδοσυνεδριακά  βρέθηκε πάνω από τις 2093. Ωστόσο, ευρωπαϊκά χρηματιστήρια της Νότιας Ευρώπης που οι επενδυτές ονομάζουν «περιφέρεια» του ευρώ πραγματοποίησαν ανοδικά ράλι.

Νωρίτερα την Παρασκευή ο ΡΜΙ του Δεκεμβρίου για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη  αναθεωρήθηκε στο 50,6, χαμηλότερα από μία προκαταρκτική εκτίμηση που τον έδειξε στο 50,8. Μια ανάγνωση πάνω από το 50 σηματοδοτεί ανάπτυξη. Οι περισσότεροι αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι η δραστηριότητα θα ανακάμψει σταδιακά στον αντίκτυπο της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, αλλά τα δεδομένα από τους κατά τόπους ΡΜΙ  υποστηρίζουν την υπόθεση για περισσότερα μέτρα νομισματικής πολιτικής με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, υποστήριζαν από BNP Paribas.

Οι δηλώσεις Ντράγκι

Σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι ήταν έτοιμοι για νέα μέτρα, όπως η αγορά κρατικών ομολόγων μια πολιτική που έχει γίνει γνωστή ως  «ποσοτική χαλάρωση» (QE) και αποσκοπεί να δώσει περισσότερα κίνητρα για την αναζωπύρωση της οικονομίας. Οι επενδυτές εικάζουν ότι ένα QE θα έχει την ισχυρότερη επίδραση στις ασθενέστερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ – Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία – και τα χρηματιστήρια τους σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή.

Ο IBEX στην Ισπανία αυξήθηκε +0,7%, ο FTSE MIB της Ιταλίας κέρδισε +0,6% και ο ΓΔ στην Ελλάδα ανέβηκε +1,2%. Αλλά δεν ήταν μόνο τα χρηματιστήρια της περιφέρειας της ευρωζώνης που ανέβηκαν από την προεξόφληση της απόφασης της ΕΚΤ στη σύνοδο της 22 Ιανουαρίου για QE. Τα ευρωπαϊκά ομόλογα επίσης ανέβηκαν στέλνοντας τις αποδόσεις τους ακόμα χαμηλότερα. Η απόδοση του γερμανικού ομολόγου 10 ετών βυθίστηκε κάτω από το 0,5% την Παρασκευή, ενώ η απόδοση των πενταετών της χώρας υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά. Οι αποδόσεις των ισπανικών, ιταλικών και ιρλανδικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στα πιο χαμηλά επίπεδα για το βίο τους στο ευρώ.

Το ευρώ υποχώρησε επίσης από τα σχόλια του κ Draghi, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια καθιστούν γενικά το νόμισμα μιας χώρας λιγότερο ελκυστικό, με αποτέλεσμα την εγγραφή τιμής στο χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από τον Ιούνιο του 2010, που έφθασε ενδοσυνεδριακά μόλις πάνω από τα 1,20 δολάρια την πρώτη μέρα συναλλαγών του 2015.

Πολλοί επενδυτές και αναλυτές επί της επενδυτικής στρατηγικής αναμένουν ήδη, ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια από τα μέσα του τρέχοντος έτους. Τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα από τις ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την άποψη ότι η οικονομία είναι σε φάση ανόδου και έτσι μπορεί πιο άνετα η Fed να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της. Αφού ο πραγματικός ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ τρέχει τώρα στο 2,7% και είναι πιθανό να επιταχυνθεί περαιτέρω στα προσεχή τρίμηνα, καθώς η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρή στο τέλος του έτους. Στις αγορές συναλλάγματος, η βρετανική λίρα χτύπησε το χαμηλότερο επίπεδό της έναντι του δολαρίου από τον Αύγουστο του 2013, ακριβώς κάτω από τα 1,54 δολάρια ενδοσυνεδριακά, μετά από μερικά απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου. Το δολάριο αυξήθηκε επίσης έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, όπως της Βραζιλίας και της Τουρκίας.

Ο χρυσός

Ο χρυσός την Παρασκευή ανέκαμψε από τα χαμηλά ενός μήνα, αφού τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα δεδομένα από την μεταποίηση των ΗΠΑ, παρεμπόδισαν την επίδραση της ισχυροποίησης του δολαρίου, αλλά παρά ταύτα, εμφάνισε την τρίτη του συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση.

Η τιμή Spot του χρυσού υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από την 1η Δεκεμβρίου στα 1.168,25 δολάρια η ουγγιά, μετά την ενίσχυση που εμφάνισε το δολάριο, αλλά ανέκαμψε στα  1.183,76 με άνοδο +0,2%.

Η στροφή προς την άνοδο ήρθε μετά από την ανακοίνωση της τιμής του δείκτη του ISM (Ινστιτούτο Διαχείρισης Αποθεμάτων) που αφορά στην δραστηριότητα του βιομηχανικού τομέα των ΗΠΑ που μειώθηκε στο 55,5 το Δεκέμβριο. Ήταν η χαμηλότερη ένδειξη σε έξι μήνες και πολύ πιο κάτω από τις προσδοκίες. Προκλήθηκε εξ αυτού αύξηση της φημολογίας ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα καθυστερήσει να ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων, καθώς η οικονομική αδυναμία στο εξωτερικό αρχίζει να προκαλεί εμπόδια την οικονομία των ΗΠΑ. «Κάθε τύπου επιβράδυνση της ανάπτυξης λειτουργεί υπέρ ανόδου της τιμής των πολύτιμων μετάλλων και ο χρυσός εξακολουθεί να εμφανίζει σημάδια δύναμης ακόμα και με ένα πολύ ισχυρό για την εποχή δολάριο». Παρατηρούσε ο Eli Tesfaye της RJO Futures στο Σικάγο. Η στήλη εκτιμά πως τα υψηλότερα επιτόκια λειτουργούν εναντίον της ανόδου της τιμής του μη τοκοφόρου χρυσού.

Η ανάκαμψη στην τιμή spot του χρυσού ήρθε στο τέλος της βδομάδας αφού υποχώρησε πρώτα σε χαμηλά ενός μήνα, καθώς το δολάριο ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε βάθος σχεδόν πενταετίας. Κυρίως λόγω της υποχώρησης του ευρώ, το οποίο χτύπησε ένα χαμηλό 4,5 ετών μετά της κινήσεις στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι θα αποφασίσει πιο τολμηρά βήματα στην νομισματική τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας της ζώνης του κοινού νομίσματος, αργότερα αυτό το μήνα.

Η αξία των ράβδων χρυσού μειώθηκε το 2014 σχεδόν 2%, μετά από 28% πτώση το προηγούμενο έτος. Η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ και η αντίληψη των αναλυτών, ότι η οικονομία των ΗΠΑ περνάει σε φάση ανάκαμψης, μπορεί να ενισχύσουν την γοητεία του δολαρίου το 2015. Ένα ισχυρότερο δολάριο κάνει τον χρυσό πιο ακριβό για τους κατόχους των ξένων νομισμάτων.

Οι νικητές του 2014

Οι μετοχές της Κίνας (+52% η ετήσια επίδοση του χρηματιστηρίου της Σαγκάης)  και το δολάριο (+12% έναντι καλαθιού ανταγωνιστικών του νομισμάτων) ήταν οι νικητές του χρόνου που πέρασε και οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν, το δολάριο τουλάχιστον να συνεχίσει το 2015 ανάλογη πορεία. Ανήκουν στην ομάδα που θεωρεί πως στο πρώτο τρίμηνο ή το πολύ ως τον φετινό Ιούνιο οι αρμόδιοι της Fed θα σηκώσουν σταδιακά τα βασικά της επιτόκια από τα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα. Η στήλη τώρα, που ξεκινά ο χρόνος, θέλει να παρουσιάσει μια άλλη οπτική σχετικά με την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, που δεν φαίνεται να ενοχλείται από την ισχυροποίηση του δολαρίου, για την ώρα. Αναμένονται αλλαγές στη σύνθεση της FOMC, της επιτροπής που αποφασίζει με τακτικές μηνιαίες συνόδους την νομισματική πολιτική για την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Η νέα Πρόεδρος Τζάνετ Γιέλεν σύμφωνα με τον Dr Yardeni άλλαξε την φράση “considerable time” όχι να δείξει ότι θα επισπεύσει την έναρξη της ανόδου των επιτοκίων, αλλά για να ενισχύσει το μήνυμα πως τα επιτόκια θα αργήσουν να πάρουν την ανηφόρα. Στη συνέντευξη Τύπου, η κ. Yellen επανέλαβε: «Αυτή η νέα γλώσσα δεν αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στις προθέσεις επί της πολιτικής μας και είναι απόλυτα συνεπής με την προηγούμενη εκτίμησή μας, η οποία υποδήλωνε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί το σημερινό επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων για μια αρκετό χρόνο μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων». Είναι στην πραγματικότητα μια πιο ανοιχτή διατύπωση για τη διατήρηση της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής και την αναβολή κάθε απογείωσης των επιτοκίων. Συνεπώς, ίσως βιάζονται εκείνοι που δίνουν τέτοια ώθηση στο δολάριο προεξοφλώντας άνοδο του και το τρέχον έτος. Επειδή θα προκληθεί απογοήτευση και πιέσεις στο νόμισμα αν δεν ανέβουν το αργότερο ως τον Ιούνιο.

ΧΑ

Η εβδομάδα που πέρασε μπορεί να είχε τρεις συνεδριάσεις στον χρόνο που πέρασε, αλλά θεωρείται η πρώτη του 2015 χρηματιστηριακά. Ήταν πτωτική. Γιατί ενώ περιλάμβανε δυο ανοδικές συνεδριάσεις και δυο πτωτικές στην αρχή της, η βουτιά της Δευτέρας, τη μέρα που η Βουλή δεν κατάληξε σε εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, έφερε απώλειες μεγάλων διαστάσεων. Η συνεδρίαση της Τρίτης έγινε πάλι σε καθοδικό κλίμα αλλά με τους συναλλασσόμενους περισσότερο ήρεμους, όμως η πτώση, από τις 23/12, σε επίπεδο κλεισιμάτων μεγάλωσε. Για την στατιστική ιστορία στις 29 Δεκεμβρίου και για λίγες μετοχές στις 30, σημειώθηκαν τα χαμηλά εβδομάδας αλλά και των τελευταίων 12 μηνών.

Η αποκλιμάκωση της έντασης και της επενδυτικής ανησυχίας απεικονίστηκε ξεκάθαρα στην εξέλιξη του ημερήσιου τζίρου, που τη Δευτέρα πέρασε τα 125 εκατ. ευρώ. Την Τρίτη ωστόσο, βρέθηκε μόλις πάνω από τα 50 και στις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Παρασκευής, που ήταν ανοδικές με ισοδύναμο ημερήσιο βηματισμό, περιορίστηκε γύρω στα 30 εκατ. ευρώ. Από τα βασικά χαρακτηριστικά της περασμένης εβδομάδας ήταν η παρουσία προσυμφωνημένων συναλλαγών με αξιοπρόσεκτο τζίρο, ακόμα και στις συνεδριάσεις που η αξία των συναλλαγών βυθίστηκε σε επίπεδα ρεκόρ χαμηλών για το εξάμηνο. Στις τέσσερις μέρες ο μέσος τζίρος των «πακέτων» διαμορφώθηκε στα 7,8 εκατ. ευρώ τη μέρα με μέσο τζίρο συναλλαγών κοντά στα 60.

Το σημαντικότερο ωστόσο από εκείνα που συνέβησαν στο ταμπλό την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς, ήταν η στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μετοχές του Δείκτη FTSEM. Μπορεί τη Δευτέρα 29/12 να εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση -5,55%, αλλά από την Τρίτη ξεκίνησε να οδηγείται σε ανοδικά κλεισίματα με +0,8% τότε και ακολούθησαν δυο συνεδρίες με κέρδη +5,2% στην τελευταία συνεδρίαση του χρόνου και +4,12% στην πρώτη συνεδρίαση του Νέου Έτους. Ο δείκτης των 20 μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε εβδομαδιαία βάση κατά +4,3% δηλαδή κέρδιζε κατά μέσο όρο πάνω από +1% τη μέρα.  Οι δυο βασικοί δείκτες του ΧΑ όμως εμφάνισαν πτώση που για τον ΓΔ ήταν -1,99% και για τον 25άρη -2,79%.

Μπορεί άλλες χρονιές να ήταν χρήσιμη μια θεώρηση της εικόνας των μετοχών σε βάθος ενός χρόνου. Αλλά φέτος, η δυναμική των μετοχών το 2015 δεν εξαρτάται τόσο από την στατιστική εικόνα της χρονιάς που πέρασε, αλλά από τις εξελίξεις στις αμέσως επόμενες μέρες.  Όπως τα θεμελιώδη δεν μπορούν ακόμα να αποτελέσουν τον άξονα των επενδυτικών επιλογών, έτσι και η στατιστική προϊστορία μετράει ελάχιστα, μπροστά στην ιστορικότητα των ημερών. Οι ορίζοντες που αφορούν στις αποφάσεις των ισχυρών θεσμικών είναι βραχυπρόθεσμοι και το μόνο που αξίζει να κρατήσουμε, από την εκπνοή του 2014, είναι η εγγραφή νέων χαμηλών έτους στην τρίτη πριν το τέλος συνεδρίαση. Το ΧΑ θα βαδίσει ψηλαφώντας, κατά την εκτίμησή μας αλλά και σύμφωνα με πολλούς εγχώριους αναλυτές, βήμα – βήμα από βδομάδα σε βδομάδα τις πολιτικές εξελίξεις.

Οι μετοχές των θεσμικών ήτοι του 25άρη την εβδομάδα που πέρασε κατά πλειονότητα εμφάνισαν μεταβολές πολύ διαφορετικές από τον FTSE25. Μόλις δύο έπεσαν μεταξύ -2% και -3% και ήταν τα ΕΛΠΕ -2,8% και ο ΟΠΑΠ. Υπήρξαν όμως και blue chip με απώλειες από δυο φορές πάνω από την πτώση του 25άρη και ως -10%.  Αυτά αλφαβητικά ήταν ΓΕΚΤΕΡΝΑ -6,7%, ΕΥΡΩΒ -9,2%, ΜΠΕΛΑ -5,8%, ΟΛΠ -10,08%, ΤΕΝΕΡΓ -9,9%. Η αμέσως επόμενη ομάδα μετοχών είναι εκείνη που οι απώλειές τους είναι μεγαλύτερες του 25άρη αλλά κάτω από -5% και είναι αλφαβητικά οι ΔΕΗ -4,5%, ΕΕΕ -4,15%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -4,4%, ΕΤΕ -4,5%, ΜΥΤΙΛ -4,5%, ΤΙΤΚ -4%.

Από αυτές τις μετοχές και τις μεταβολές τους γίνεται καθαρό γιατί οι κλαδικοί δείκτες, με μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, που πιέστηκαν περισσότερο, ήταν των εταιριών Πρώτων Υλών, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη, των Τραπεζών, των Τροφίμων Ποτών, στις Κατασκευές Υλικά, και των εταιριών Κοινής Ωφέλειας αν και τη μεγαλύτερη βουτιά σημείωσαν οι εταιρίες των Μέσων Ενημέρωσης.

Στον αντίποδα δηλαδή οι μετοχές με κέρδη ήταν λίγες αλλά με υπολογίσιμο άλμα και αλφαβητικά ήταν οι ΑΛΦΑ +3,04%, ΒΙΟ +9,55%, ΜΙΓ +19,38% και ΜΟΗ +5,32%. Ενώ αμυντικά χαρακτηριστικά, μηδενική μεταβολή ή απώλειες κάτω του -1,7%, την εβδομάδα της εγγραφής των νέων χαμηλών δωδεκαμήνου εμφάνισαν οι ΓΡΙΒ -1,2%, ΕΥΔΑΠ -0,6%,  ΕΧΑΕ -1,7%, ΙΝΛΟΤ 0%, ΜΕΤΚ -1,4%, ΟΤΕ -1,6%, ΠΕΙΡ -1,6% και ΦΦΓΚΡΠ -0,2%.

Οι κλάδοι με άνοδο με βάση τα παραπάνω ήταν των Βιομηχανικών Προϊόντων Πετρελαίου Αερίου Τεχνολογίας Χρ/μικών Υπηρεσιών ενώ ο κλάδος χωρίς παρουσία στον 25άρη αλλά θετική επίδοση στη βδομάδα ήταν των εταιριών Υγείας. Αμυντικά λειτούργησαν οι εταιρίες Εμπορίου, στα Ταξίδια Αναψυχή και των Χημικών

Τεχνική ανάλυση

Στηρίξεις, ζώνες αυξημένης εγρήγορσης, αντιστάσεις για τον 25άρη 

Φάνηκε πρόσφατα, αλλά φαίνεται και στο ιστορικό διάγραμμα του 25άρη, ότι η απόσταση από τις 270 ως τις 233 -235 μονάδες διανύεται εύκολα και γρήγορα. Αυτό συνέβη δύο φορές μέσα στο 2012, όταν από τις 234,8 στις 4/9, έκλεισε στις 270,1 στις 11/9. Και επίσης με ανάποδη φορά, από τις 269,15 μέγιστο στις 2/5 στις 8/5 έκλεισε στις 231,83 με ελάχιστο μέρας τις 227,26. Κάτι ανάλογο συνέβη μέσα σε μια μέρα στις 29/12 αφού από τις 279,64 μονάδες που ήταν το κλείσιμο τη μέρα της δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή, ήτοι στις 22/12, μετά τη μεσολάβηση μιας συνεδρίασης, ο δείκτης άνοιξε στις 274,67 έγραψε κατώτερη ημέρας και έτους στις 240,84 και έκλεισε στις 266.

Αυτά δικαιολογούν τον κίνδυνο να γλιστρήσει ο δείκτης των θεσμικών κάτω από τις 260 μονάδες με αποτέλεσμα να δούνε γρήγορα το δείκτη στα παράγωγα στις 240 ξανά. Αν πάλι οι θεσμικοί πεισθούν ότι δεν συντρέχουν λόγοι εξαιρετικής ανησυχίας θα οδηγήσουν τις τιμές του 25άρη ως τις 280 -287.  Αξίζει να θυμίσουμε πως ακόμα και στην πρόσφατη μεγάλη πτώση, που προκλήθηκε με την αναγγελία της επίσπευσης της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου, ανάμεσα στην βουτιά της 9/12 κατά -12,93% και κατά -7,69% στις 11/12 μεσολάβησε η συνεδρίαση που ο 25άρης άνοιξε στις 289,48 και έκλεισε στις 288,53 με μεταβολή -1,24%.

Η δε προϊστορία που την όρισε ως αντίσταση για τον 25άρη τις 280 -288 μονάδες έρχεται από τις συνεδριάσεις που λειτούργησαν ως στήριξη σε μια πτώση που πήρε τον δείκτη στις 27/10 του 2014 από τις 336,27 μονάδες και τον οδήγησε στις 12/11 στις 282,18 και μετά από συσσώρευση επί τρεις διαδοχικά συνεδριάσεις ξεκίνησε μια άνοδος που τον έφερε στο μέγιστο της 8/12 στις 339,7 μονάδες. Η ζώνη τιμών τις 4 αυτές μέρες ορίστηκε από το ελάχιστο της δεύτερης και το μέγιστο της τρίτης και ήταν οι 280,93 ως τις 292,45. Στον περασμένο δε Δεκέμβριο ο δείκτης τη μέρα που έγραψε μέγιστο τις 285,41 μονάδες ξεκίνησε την πιο πρόσφατη κατηφόρα του.  

Σήμερα

Το ευρώ κατέγραψε χαμηλό έναντι του δολαρίου σήμερα, Δευτέρα, εννέα ετών σχεδόν, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν για ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν υποτονικά και καθοδικά μετά από τα αδύναμα στοιχεία για τη Βιομηχανική παραγωγή που μείωσαν τη  διάθεση των επενδυτών για ρίσκο.

Το ευρώ υποχώρησε σε τόσο χαμηλά που έφθασε στα 1,18605 δολάρια, το ασθενέστερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2006, έχοντας υποχωρήσει κάτω από μια σημαντική στήριξη των 1,20. Το κοινό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στο τελευταία στα 1,1955 δολάρια, δηλαδή κατά -0,4% κάτω από το κλείσιμο των συναλλαγών των ΗΠΑ την Παρασκευή.

Όλα αυτά αποδοθήκαν σε μια συνέντευξη που έδωσε σε γερμανική οικονομική εφημερίδα την Handelsblatt, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi.  «Η αγορά από τα σχόλιά του συμπέρανε ότι είναι έτοιμος να υιοθετήσει ποσοτική χαλάρωση», δήλωσε ο Shin Kadota, επικεφαλής αναλυτής συναλλάγματος της Barclays στο Τόκιο.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης Τετάρτης θα δείξουν οι τιμές μειώθηκαν -0,1% το Δεκέμβριο, για πρώτη φορά από το 2009.

Αυτό θα πρέπει να ανέβασε τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποφασίσει πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης το συντομότερο ήτοι στις 22 Ιανουαρίου όταν θα συνεδριάσει για πρώτη φορά φέτος.

Η εικόνα αυτή των αγορών, υπογραμμίζει την πίεση στις κεντρικές τράπεζες να εφαρμόσουν πιο δυνατά προγράμματα αναζωπύρωσης της οικονομικής δραστηριότητας αφού οι έρευνες την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι τα εργοστάσια αγωνίζονται για να διατηρηθεί η ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ασία.

Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θεωρούνται ως ένα φωτεινό σημείο στην παγκόσμια οικονομία, ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν το Δεκέμβριο.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε -0,7%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,6% αρχικά κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του το 2015 και στο δεύτερο μέρος ήταν στο -0,25%.

Οι Κινεζικές μετοχές, ωστόσο, διατήρησαν την ανοδική τους ορμή από το περασμένο έτος από τις ελπίδες του περισσότερα  προγράμματα αναζωπύρωσης, με το δείκτη CSI300 της Σαγκάης να κερδίζει 1,11% εκατό κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του 2015 μετά από ράλι 52% πέρυσι.

Οι τιμές του πετρελαίου, του οποίου η πτώση άνω του 50 τοις εκατό από τις κορυφές, τον Ιούνιο του περασμένου έτους ταρακούνησε πολλούς παραγωγούς ενέργειας, φλέρταρε με χαμηλά πεντέμισι ετών αφού τα παγκόσμια προβλήματα ανάπτυξης ενίσχυσαν τους φόβους επί του πλεονάσματος της προσφοράς.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Ο Γενικός Δείκτης μετά την επαφή με το κρίσιμο σημείο στήριξης των 750 μονάδων, αντέδρασε έντονα ανοδικά, θέλοντας να γράψει για ακόμα φορά το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Από εκεί και έπειτα κάτι η “γιορτινή ατμόσφαιρα” και κάτι η αποχή λόγω διακοπών των ισχυρών διαχειριστών από τα dealing rooms έδωσε τις απαραίτητες “ανάσες” στο Γενικό Δείκτη για να αποχαιρετήσει το 2014 με όση “ευπρέπεια” του είχε απομείνει.

Η έναρξη του καινούργιου έτους και κυρίως η έλευση της 5ης και 6ης Ιανουαρίου, όπου συνήθως τα διεθνή funds επανέρχονται στο σύστημα, θα θέσει τον Γενικό Δείκτη “επί τον τύπον των ήλων” οδηγώντας τον σε άμεση αντιπαράθεση με τα πολιτικοοικονομικά δεδομένα.

Το “έργο” σε αυτή τη φάση φαίνεται να είναι πολύ πιο δύσκολο για το “στρατόπεδο” των “Bulls”, καθώς θα χρειαστούν έναν πολύ ισχυρό καταλύτη για να μπορέσουν να κινηθούν με ασφάλεια άνω της ζώνης αντίστασης των 850 με 875 μονάδων, ενώ αντιθέτως οι “Bears” το μόνο που θέλουν για να ανοίξουν το πεδίο για τις 735 μονάδες, είναι ένα “γλίστρημα” του Δείκτη χαμηλότερα των 800 με 790 μονάδων.

Την ίδια ώρα τα πιο αργά διαγράμματα έχουν αρχίσει να εμφανίζουν επικίνδυνες ενδείξεις, όπως για παράδειγμα στο μηνιαίο “chart” του Γενικού Δείκτη ο “Smoothing MACD” έχει διασπάσει καθοδικά ένα πολύ κρίσιμο σημείο, όπου συνήθως ξεκινάει μια μεσομακροπρόθεσμη παρατεταμένη πτωτική τάση. Την τελευταία φορά, που εν λόγω δείκτης είχε αποτυπώσει την ίδια ένδειξη ήταν τον Ιανουάριο του 2008 δίνοντας ταυτόχρονα και το ‘εναρκτήριο λάκτισμα’ για μία βίαιη καθοδική κίνηση από τις 4362 έως τις 1457 μονάδες.

Ξένοι αναλυτές

Από μεθαύριο 7/1 επανακτούμε τη δυνατότητα εμφάνισης εκθέσεων

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Διάσπαση της Ευρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει σχέδιο Β», δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα καλούνται να αποφασίσουν τώρα για τη σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης», είναι η μόνη απάντηση που δίνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην ερώτηση των δημοσιογράφων της εφημερίδας για το τι θα πρότεινε στα ελληνικά κόμματα εν όψει των επικείμενων εκλογών και της ενδεχόμενης διακοπής των μεταρρυθμίσεων από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να εκπληρώνει τις συμβατικές συμφωνίες της έναντι της τρόικας εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ με αφορμή δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση έχει αλλάξει γραμμή και θεωρεί πλέον αντιμετωπίσιμη ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η Γερμανική κυβέρνηση θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και δεν υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης περί του αντιθέτου διαβεβαίωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με αφορμή δημοσίευμα του Der Spiegel που έκανε λόγο για αλλαγή στάσης του Βερολίνου σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της Ελλάδας να εξέλθει από το ευρώ. Ο κ. Γκάμπριελ, επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών  (SPD),  μέλος του «μεγάλου συνασπισμού» που βρίσκεται στην εξουσία στο Βερολίνο, σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί την Δευτέρα, στη «Hanobersche Allgemeine Zeitung», είπε μεταξύ άλλων πως η Ευρωζώνη έχει γίνει πιο προσαρμοστική τα τελευταία χρόνια και δεν μπορεί να υποκύψει σε «εκβιασμούς».

Την αντίδραση του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών προκάλεσε δημοσίευμα του Der Spiegel που εμφανίζει την κυβέρνηση να θεωρεί εφικτή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του δημοσιεύματος, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ σε σχόλιό του στο Twitter σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Και πρέπει να παραμείνει. Να μην προκαλούμε τώρα με λόγια κάτι το οποίο οικονομικά και πολιτικά δεν θα ήταν συνετό».

Εντολή προς τον Διαχειριστή του δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για απενεργοποίηση των μετρητών της Αλουμίνιον της Ελλάδος απέστειλε την Παρασκευή με εξώδικο η ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων είχε δοθεί προθεσμία ως τις 31 Δεκεμβρίου στις εταιρείες ΛΑΡΚΟ και Αλουμίνιον, οι οποίες ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης και δεν είχαν υπογράψει σύμβαση με τη ΔΕΗ για τους όρους τιμολόγησης, να προσέλθουν για υπογραφή.

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Space Hellas με κεφαλαιοποίηση αφορολόγητων αποθεματικών προηγούμενων ετών αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας. Πλέον η ονομαστική αξία της μετοχής ανέρχεται σε 1,61 ευρώ και το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 10.395.013,30 ευρώ και διαιρείται σε 6.456.530 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Επιβράδυνση παρουσίασε ο κλάδος της μεταποίησης στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιανουάριο. Σύμφωνα με την έρευνα της Markit, ο τελικός δείκτης PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε στις 53,9 μονάδες τον Δεκέμβριο από 54,8 μονάδες που ήταν τον Νοέμβριο.

Την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών μέσω του χρηματιστηρίου, προτείνει ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Λιουμπλιάνα, Αντρέι Σκέτα. Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Finance», ο κ. Σκέτα εκτίμησε ότι νέοι επενδυτές, σε μετοχές ή ομόλογα, θα προκύψουν από τις τρέχουσες πωλήσεις και ότι, «σε συνδυασμό με ξένους επενδυτές και εγχώρια κεφάλαια αυτό είναι, ήδη, ένα σημαντικό επενδυτικό δυναμικό που δεν θα πρέπει να διοχετεύεται σε καταθέσεις σε τράπεζες, λόγω των χαμηλών επιτοκίων».

Στις 50,6 μονάδες αυξήθηκε ο δείκτης PMI μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, από 50,1 μονάδες που βρέθηκε το Νοέμβριο, διαψεύδοντας αρνητικά τους αναλυτές που ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 50,8 μονάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 50,2 μονάδες, ενώ η αρχική εκτίμηση έδειχνε τον ειδικό δείκτη στις 50,7 μονάδες, εξέλιξη που δείχνει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο της μεταποίησης.

Σε ιστορικά χαμηλά υποχώρησαν την Παρασκευή το πρωί τα δεκαετή επιτόκια δανεισμού της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς οι τίτλοι χρέους των χωρών αυτών είναι περιζήτητοι από τους λίγους επενδυτές που εμφανίσθηκαν κατά το τέλος της εορταστικής περιόδου. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, λίγο μετά τις 09.00 ώρα Ελλάδος, το επιτόκιο της Γαλλίας εξελίχθηκε αντίστροφα προς τη ζήτηση φθάνοντας στο 0,812%, της Ισπανίας στο 1,541% και της Ιταλίας στο 1,819%, σπάζοντας τα προηγούμενα χαμηλά ρεκόρ της Τρίτης.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ