Skip to main content

Market Beat: Συναλλαγές σήμερα, με βάση τα ελληνικά δεδομένα

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Η σύμφωνη γνώμη των εγχώριων επενδυτών είναι ότι χθες, στην αγορά της Αθήνας επικράτησε το πνεύμα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, που ήταν πανικός από την επανεμφάνιση της απειλητικής επιβράδυνσης στην Κινέζικη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την ένταση στη Μέση Ανατολή. Επίσης όλοι διαπίστωσαν ό,τι και η στήλη, δηλαδή πως στο ΧΑ επιχειρήθηκε η αναίρεση των υπερβολών της τελευταίας συνόδου για το 2015.

Στο ΧΑ, η τελευταία συνεδρίαση του 2015 είχε δώσει σημάδια για συνέχεια στην απομάκρυνση των βασικών δεικτών από τα χαμηλά που βρέθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου. Αυτά διέφεραν οριακά από τα χαμηλά του Αυγούστου, στο τότε γκρέμισμα όλων των χρηματιστηρίων λόγω επιβράδυνσης στην ανάπτυξη της Κίνας. Φάνηκε λοιπόν πως ήταν πιθανή η εγγραφή διπλού πυθμένα στο 2015, που θα λειτουργούσε ως βάση ανόδου στην καταταλαιπωρημένη αγορά της Αθήνας. Μόνο οι traders στα παράγωγα, με τη διεύρυνση της απόστασης του δείκτη από την τιμή του ΣΜΕ τρέχοντος μήνα, περίμεναν το ξεκίνημα με πτωτικό χάσμα και γρήγορη εγγραφή τιμών κάτω των 180 μονάδων από τον 25άρη.

Υπολόγισαν συνεπώς από πέρυσι, πως θα κρατούσαν οι θεσμικοί τις κεφαλαιοποιήσεις αρκετών blue chip χαμηλότερα, από εκεί που χρειάστηκε να πάνε στο τέλος του έτους. Η βιαστική αφαίρεση των κερδών της προηγούμενης συνεδρίασης σε μετοχές όπως του ΟΠΑΠ, με ισχυρό τζίρο, αποκάλυψε σε ένα βαθμό, πως τα κέρδη της, ήταν μέρος μιας ημερήσιας βελτίωσης των αποτιμήσεων κάποιων μετοχών, για την καλύτερη εικόνα των θεσμικών χαρτοφυλακίων στο 2015. Σε οιαδήποτε αρνητική εξέλιξη οι επενδυτές διεθνώς αντιδρούν σπασμωδικά και σχεδόν αυτόματα. Καθιστώντας, χθες τουλάχιστο, δύσκολο να επικρατήσουν κριτήρια που σχετίζονται αποκλειστικά με την ελληνική αγορά.

Από χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη και από τη σημερινή δυναμική στις ασιατικές αγορές θα λέγαμε πως σήμερα θα είναι μικρότερη η νευρικότητα στις ξένες αγορές και θα επιτραπεί στους θεσμικούς που χθες το έριξαν στην «άμυνα» να κάνουν τις κινήσεις που προγραμμάτισαν βάσει τοπικών κριτηρίων. Η κίνηση των τιμών στο ΧΑ σε σχέση με των δεικτών στα υπόλοιπα αναπτυγμένα χρηματιστήρια ήταν πηγή ικανοποίησης, για την άμυνα που ύψωσαν οι θεσμικοί του. Ειδικά όταν οι πιέσεις αυξήθηκαν, με την είσοδο των διαχειριστών από τις ΗΠΑ. Με σταθερή μικρή κλίση οι βασικοί δείκτες σε αρνητικό έδαφος διαρκώς, φάνηκε να αναζητούν το ελάχιστο ημέρας ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Οι υπεύθυνοι για την ανατροπή του ενδεχόμενου να περάσουν οι τιμές κάτω από στηρίξεις, γνωστές σε όλους, κράτησαν δυνάμεις για τις δημοπρασίες.

Έτσι ο ΓΔ κατάφερε να κλείσει πάνω από την τιμή του ΚΜΟ 30 ημερών διατηρώντας τις πιθανότητες για συνέχιση στην απομάκρυνση από τα πρόσφατα χαμηλά των βασικών δεικτών που σημειώθηκαν στις 9/12/15.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Ισχυρές απώλειες άνω του 1,50%  σημείωσαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, δεχόμενοι πιέσεις από το πρωινό sell off στα κινεζικά χρηματιστήρια, τα οποία κατακρημνίστηκαν κατά -7%. Στο δυσμενές επενδυτικό κλίμα συνέβαλαν και οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Συγκεκριμένα, o δείκτης Dow Jones  υποχώρησε κατά 1,59% στις 17.148,04 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 2,10% στις 4.909,05 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,53% στις 2.012,73 μονάδες. Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά οι απώλειες υπερέβησαν το 2% με τον Dow Jones να χάνει ακόμη και 400 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τo ποσό των 500 εκατ. δολαρίων αποφάσισε να επενδύσει η General Motors στην Lyft, βασική ανταγωνίστρια της Uber. Η επένδυση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο χρηματοδότησης της εταιρείας, συνολικού ύψους 1 δισ. δολαρίων. Στην επένδυση θα λάβουν μέρος τόσο η Janus Capital Management όσο και η Rakuten Inc. Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή ενασχόλησης μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας με τον συγκεκριμένο κλάδο παροχής υπηρεσιών μεταφοράς.

Παράλληλα, αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας βρίσκεται η Swift Energy, κατόπιν της ραγδαίας πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, η ενεργειακή εταιρεία κατάφερε – έστω και προσωρινά – να διευθετήσει μέρος του συνολικού της χρέους, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων,  η αποπληρωμή του οποίου εκκρεμεί από την 1η Δεκεμβρίου. Προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσής της, η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε την πώληση της Texegy LLC. Ωστόσο, τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν δεν επαρκούν, όπως φαίνεται, για τη διάσωσή της.

Ακόμη, την εξαγορά της Priory Group έναντι 1,887 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η Acadia Healthcare. Η Priory Group συνιστά έναν ανεξάρτητο πάροχο ιατρικών και ψυχολογικών υπηρεσιών, διαθέτοντας 300 εγκαταστάσεις σ’ όλη τη Βρετανία, με παραπάνω από 7.200 κλίνες. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Φεβρουάριο.

ΕΥΡΩΠΗ

Ισχυρότατες απώλειες κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση του 2016 τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, δεχόμενα πιέσεις τόσο από το πρωινό sell off στις ασιατικές αγορές, όσο και από την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,74% στις 6.071 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 4,46% στις 10.267 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 2,66% στις 4.514 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,68% στις 356,01 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο της Σαγκάη καταγράφηκαν απώλειες 6,85% ενώ στη Σενζέν 8,1%. Ο δείκτης CS1300, ο οποίος αντικατοπτρίζει τις επιδόσεις των 300 μεγαλύτερων επιχειρήσεων, κατακρημνίστηκε κατά -7%. Οι πιέσεις στα κινεζικά χρηματιστήρια αποδίδονται στην περαιτέρω αποδυνάμωση του γουάν, ως απόρροια των αδύναμων στοιχείων για τη μεταποίηση. Παράλληλα, η εργοστασιακή παραγωγή συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο κατά 10ο συναπτό μήνα, με ρυθμό σαφώς μεγαλύτερο του Νοεμβρίου.

«Βαρίδι» στο επενδυτικό κλίμα αποτελεί και ο γεωπολιτικός παράγοντας, καθώς οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Ιράν βρίσκονται στο «κόκκινο», μετά την εκτέλεση ενός εξέχοντος Σιίτη κληρικού από την αραβική χώρα. Η κυβέρνηση του Ριάντ «έκοψε» τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη, ως απάντηση στον πυρπολισμό της πρεσβείας της στην ιρανική πρωτεύουσα.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Fiat υποχώρησε κατά 33% ενώ η ΕΟΝ κατά 6,07%. Πτώση 6,4% σημείωσε και η Old Mutual, ενώ η Shire κινήθηκε πτωτικά κατά 5,21% μετά τις αναφορές για την επικείμενη εξαγορά της Baxalta.

Στην Ιταλία, «ντεμπούτο» έκανε σήμερα η μετοχή της Ferrari, η οποία άνοιξε στα 43 ευρώ/μετοχή και σημείωσε πτώση 4%. Στη Γαλλία, η μετοχή της Bouygues ενισχύθηκε κατά 1,67% μετά τα σενάρια εξαγοράς του τηλεπικοινωνιακού της βραχίονα από την Orange έναντι 10 δισ. ευρώ.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 6,8% αυξήθηκαν οι πωλήσεις νέων οχημάτων στη Γαλλία για το σύνολο του 2015. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο έτος διατέθηκαν στην αγορά 1,92 εκατ. νέα οχήματα, ενώ τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13% στα 184.000 οχήματα.

Οι πωλήσεις της Renault, κατά τον τελευταίο μήνα του 2015, ενισχύθηκαν κατά 27%, ενώ της Peugeot Citroen κατά 5,5%. Οι πωλήσεις της Volkswagen κατακρημνίστηκαν κατά 9,7% – σαφώς επηρεασμένες από το πρόσφατο σκάνδαλο εκπομπής ρύπων. 

Παράλληλα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών διαμορφώθηκε ο δανεισμός των νοικοκυριών στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of England. Συγκεκριμένα, ανήλθε τον Νοέμβριο στα 7,96 δισ. δολάρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Απρίλιο του 2008. Η βελτίωση των δεικτών δανειοδότησης προμηνύει την περαιτέρω βελτίωση της καταναλωτικής και κατασκευαστικής εμπιστοσύνης. 

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014 διαμορφώθηκε επίσης, τον Δεκέμβριο ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ στις χώρες της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης ενισχύθηκε στις 53,2 μονάδες έναντι 53,1 μονάδων τον Νοέμβριο, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών.

Στη Γερμανία, σε απογοητευτικά επίπεδα κινήθηκε και τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός, ο οποίος απείχε παρασάγγας από τον στόχο 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 0,2% έναντι 0,4% των εκτιμήσεων των αναλυτών. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι τιμές στην ενέργεια υποχώρησαν κατά 6,5% ενώ οι τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 1,4%.

Τέλος, το πράσινο «φως» από τις γαλλικές εποπτικές αρχές έλαβε η Nokia προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Alcatel – Lucent έναντι 15,6 δισ. ευρώ. Η Nokia, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είχε λάβει την έγκριση τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των αμερικανικών αρχών. Οι δύο εταιρείες αναμένεται να ενοποιηθούν έως τις 14 Ιανουαρίου. Η συμφωνία συγχώνευσης των δύο τηλεπικοινωνιακών ομίλων ανακοινώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, με την Nokia να αποκτά σε πρώτη φάση το 70,52% των μετοχών της Alcatel, με στόχο να αγγίξει το 95% στο προσεχές διάστημα. 

ΧΑ

Η συντονισμένη σήμερα επίμονη πτώση των μετοχικών αξιών στα διεθνή χρηματιστήρια, επηρέασε την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην αγορά της Αθήνας.

Οι θεσμικοί του Χ.Α., όπως σε αρκετές από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, φύλαξαν το μεγαλύτερο μέρος της διάθεσης για πωλήσεις στο τέλος των συναλλαγών. Ή καλύτερα, οι θεσμικοί του δολαρίου που συμμετέχουν στα 90 λεπτά προ του τέλους, προσέθεσαν στις υπάρχουσες πιέσεις.

Στο σύνολο ωστόσο της διαπραγμάτευσης κράτησαν σε ανεκτά για την στατιστική ανάλυση επίπεδα τους βασικούς δείκτες, σε αρνητικό μόνιμα πεδίο και με υπολογίσιμες απώλειες.

Η προσφορά έναντι της ζήτησης προκάλεσε γλυκιά πτωτική κίνηση μετά την εγγραφή  του μέγιστου στις 11:17 που ήταν οι 181,70 μονάδες, ήτοι σε επίπεδα δυο μονάδες κατώτερα του προηγούμενου κλεισίματος του 25άρη  (183,34).

Πάνω που φαινόταν πως θα είχαμε ως ελάχιστο τα χαμηλά που σημειωθήκαν στις 13:44, κοντά στις 178,97 μονάδες για τον 25άρη, η είσοδος στις συναλλαγές των διαχειριστών από τις ΗΠΑ, άνοιξε το δρόμο για νέα ελάχιστα μέρας που εμφανίστηκαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης  στις 619,42 για τον Γ.Δ. και στις 178,34 για τον FTSE25. Με τζίρο κατώτερο του μέσου τζίρου τις μέρες των αργιών της Πρωτοχρονιάς και με στενή την ημερήσια διακύμανση. Το μέγιστο ημέρας ορίστηκε στις 631,35 μονάδες για τον Γ.Δ. και στις 183,34 για τον 25άρη και εκεί έκλεισαν.

Στο ταμπλό του Χ.Α. πρωταγωνίστησαν συναλλακτικά ο ΟΠΑΠ (-11,11% από +15,7% με 8,758 από 22,494 εκατ. ευρώ τζίρο) και οι τράπεζες του 25άρη και συγκεκριμένα η ΕΤΕ με μεταβολή -3,79% από +0,88% με ημερήσιο όγκο 52,948 από 28,327 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 17,623 από 9,588 εκατ. ευρώ, ΑΛΦΑ στο -3,21% από +2,05% με ημερήσιο όγκο 3,772 από 4,483 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 9,233 από 11,115 εκατ. ευρώ,  η ΠΕΙΡ με μεταβολή +0,36% από +4,12% με ημερήσιο όγκο 25,262 από 25,567 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 7,171 από 7,103 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -3,85% από +4,00% με ημερήσιο όγκο 6,429 από 5,082 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 6,459 από 5,239 εκατ. ευρώ. 

Στις δημοπρασίες οι θεσμικοί επηρέασαν ελαφρά ανοδικά τις τιμές για τους βασικούς δείκτες. Ο τζίρος ήταν κατώτερος  του τζίρου της περασμένης ημέρας. Η στατιστική εικόνα χειροτέρεψε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (12 από 5) έναντι των ανοδικών (10 από 20) με 3 από κανένα αμετάβλητα.

Την ώρα που έκλεινε το Χ.Α., ο DΑΧ ήταν στο -4,32%, ο CAC είχε μεταβολή -2,63%, με τον FTSE100 με μεταβολή -2,16%.

Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με πτωτική δυναμική που αναπτύχθηκε γρήγορα έτσι ο Dow στις 17:20 χάνει –2,08% και o S&P500 έχει μεταβολή -1,95%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,62% και έφθασε στις 621,12 από 631,35 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 178,90 από 183,34 με μεταβολή -2,42%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ κατά 1,2 μονάδες προς τα άνω και  του 25άρη κατά 0,6 της μονάδας. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες Υγείας +5,61% από +2,89%, Κοινής Ωφέλειας +2,25% από +5,21%, Ακίνητης Περιουσίας +1,22% από -0,96%, Κατασκευές Υλικά +1,11% από +4,64%, Πετρελαίου Αερίου +0,76% από 1,05%, Χημικών +0,71% από +3,10%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,27% από -0,31%, ο FTSEM +0,10% από +2,39% και Βιομηχανικών Προϊόντων +0,001% από +2,31%.

Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε τους κλάδους στα Ταξίδια Αναψυχή -8,97% από +12,77%, Εμπορίου -3,57% από +4,86%, Τραπεζών -2,65% από +2,59%, ο 25άρης -2,42% από +3,46%, Τροφίμων Ποτών -2,07% από -0,05%, Τηλεπικοινωνιών -2,06% από +5,00%, ο ΓΔ -1,62% από +3,34%, Τεχνολογίας -1,09% από +2,53%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,83% από +5,06%, και Πρώτων Υλών -0,43% από +3,34%.

Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρείες  Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,763 από 66,834 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,806 από 11,328 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 56,948 από 65,546 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,737 από 0,335 εκατ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. οδηγήθηκε στα 47,617 από 48,267 δισ. ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 95,712 από 69,461 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 63 από 68 των καθοδικών σε 32 από 31 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 19 από 15.

Τεχνική ανάλυση

Στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου δικαιώθηκαν οι… περυσινές επιλογές των traders. Ο 25άρης άνοιξε σε αρνητικό πεδίο και κινήθηκε νευρικά στην πρώτη ώρα. Τότε σημείωσε  ανώτερης ημέρας, στις 181,70 μονάδες.  Από εκεί με σταθερή αλλά σχετικά μικρή πτωτική κλίση ξεκίνησε η αναζήτηση του χαμηλού ημέρας που ορίστηκε όμως στο τέλος (178,35 μονάδες) μετά την είσοδο των θεσμικών από ΗΠΑ. Στο τέλος βρέθηκε στις 178,90 μονάδες με μεταβολή -2,42%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 8,392 εκατ. ευρώ.

Διακινήθηκαν 1587 ΣΜΕ Ιανουαρίου με ανώτερο μέρας τις 182,00 μονάδες και κατώτερο οι 178,00. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 178,25 μονάδες, με τον 25άρη στις 178,90 μονάδες.  Άλλαξαν επίσης 151 συμβόλαια στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου και οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 179,00 μονάδες. Η τιμή εκκαθάρισης ορίστηκε στις 178,25 μονάδες για την τρέχουσα σειρά με ανοικτές θέσεις 15.382 ΣΜΕ και για την επόμενη στις 178,75 με 360 ανοικτά συμβόλαια. Συνεπώς μείωσαν την απόσταση του ΣΜΕ από τον υποκείμενο δείκτη, αφήνοντας ωστόσο προπορεία στον 25άρη, της τάξης του 0,5 της μονάδας.

Αναμένεται συνεπώς μια σταθεροποίηση σήμερα στα επίπεδα που βρέθηκε ο 25άρης και πιθανά μια κίνηση ανοδική αν επιτρέψει η χρηματιστηριακή συγκυρία. Φυσικά από τις συνεδριάσεις από τη βδομάδα των Χριστουγέννων και μετά η στατιστική «επιτρέπει» να οδηγηθεί ο δείκτης ως τις 177 και λίγο κάτω από αυτές. Το ζητούμενο είναι να συνεχιστεί η απομάκρυνση από τιμές κάτω των 165 μονάδων αν και στα δικαιώματα προαίρεσης τα στοιχήματα που απασχόλησαν χθες τους traders ήταν για τιμές εξάσκησης από τις 160 ως τις 185 μονάδες.

Σήμερα

Τα Ασιατικά χρηματιστήρια παλεύουν να σταθεροποιηθούν σήμερα Τρίτη καθώς οι Κινέζικες μετοχές αναπήδησαν μετά από τη βουτιά της Δευτέρας προκαλώντας ελπίδες πως τα χθεσινά ήταν ένα πυροτέχνημα.  Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας με γενναιόδωρη ένεση ρευστότητας στις εγχώριες αγορές επιχείρησε να κρατήσει το κόστος δανεισμού χαμηλά.

Η κεντρική τράπεζα έθεσε επίσης τα όρια στην αξία του γουάν λίγο πιο ψηλά από ό, τι πολλοί ανέμεναν, μειώνοντας το ύψος των ανησυχιών ότι η Κίνα επιδιώκει μια επιθετική υποτίμηση του νομίσματος για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Μετά από μια ολίσθηση στο άνοιγμα, ο δείκτης CSI300 με τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στη Σαγκάη και Σενζέν ανέκαμψε και έφθασε +0,7% υψηλότερα αλλά κατόπιν επέστρεψε σε απώλειες -0,3%. Οι μετοχές στη Σαγκάη κινήθηκαν προς κάθε κατεύθυνση και τελευταία φορά ήταν κάτω -0,26%.

Η δυναμική των τιμών υπενθυμίζει στο επενδυτικό κοινό ότι ο κόσμος είναι περισσότερο συνδεδεμένος παρά ποτέ. Η μεταβλητότητα είναι πιθανό μα ήρθε για να μείνει, και η ρευστότητα μπορεί να περιοριστεί αν η αβεβαιότητα των επενδυτών μεγαλώσει υποστήριξαν οι αναλυτές της Citi σε μια έκθεσή τους.

Οι επενδυτές σε όλη την υπόλοιπη Ασία ελπίζανε για το καλύτερο και ώθησαν το Nikkei της Ιαπωνίας  ψηλότερα  +0,4% για να καλύψει μόνο ένα μικρό ποσοστό της βουτιάς της Δευτέρας κατά 3,1%. Στο τέλος του δεύτερου μέρους των συναλλαγών χάνει -0,4%.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ταλαντεύθηκαν υψηλότερα κατά +0,3%, αλλά η αγορά της Αυστραλίας ήταν ακόμα κάτω κατά -1,5%.

Οι πολιτικοί δεν φαίνεται να συμμερίζονται τη γενική αίσθηση αμηχανίας. Στη Νότια Κορέα αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για τη σταθεροποίηση των αγορών, αν χρειαστεί. Ο ΚΟSPI ενισχύεται κατά +0,61%

Η Σουηδία, τη Δευτέρα έδωσε στον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας επίσημα εξουσίες να ενεργήσει άμεσα για να αποδυναμώσει το νόμισμα και να βοηθήσει να αυξηθεί ο πληθωρισμός, με ένα ριζοσπαστικό βήμα μεταξύ των αντίστοιχων ιδρυμάτων του ανεπτυγμένου κόσμου.

Σύμφωνα με το διοικητή Stefan Ingves, η Riksbank της Σουηδίας έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του -0,35%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρέθηκε υπό πίεση για να κάνουνε ακόμη περισσότερα μετά τον πληθωρισμό της Γερμανίας που αποδείχθηκε αναπάντεχα αδύναμος, τον Δεκέμβριο, προκαλώντας μείωση των αποδόσεων των ομολόγων και αποδυνάμωση στο ευρώ.

Το κοινό νόμισμα (ευρώ) έχει κολλήσει στα 1,0825 δολάρια σήμερα Τρίτη, αφού άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός στα 1,0780 περίπου. Έναντι του καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων, το δολάριο με τον δείκτη του DXY ήταν επίπεδος στο 98,872.

Το δολάριο ανέκτησε κάποιο έδαφος απέναντι στο γεν φθάνοντας στα 119,49 γιεν από τα χαμηλά των 118,68 γιεν τη Δευτέρα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Δυστυχώς, ενώ ακόμα κοιτάμε το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, με την Κυβέρνηση να έχει μπροστά της ένα πολύ δύσκολο δίμηνο αν θέλει να περάσει τον ‘κάβο’ της αξιολόγησης, η Κίνα δείχνει να επιστρέφει δριμύτερη στο ‘κάδρο’ των ανησυχιών.

Στο μέτωπο των Ιδιωτικοποιήσεων, όλα δείχνουν ότι η κατάσταση πάει να “στρώσει” μιας και Αεροδρόμια και Αστέρας προχώρησαν σε υπογραφές, ενώ μένουν τα Λιμάνια, η ΔΕΣΦΑ, ο ΑΔΜΗΕ αλλά και το Ελληνικό. Από την άλλη το Ασφαλιστικό είναι και η πιο δύσκολη “εξίσωση” μιας και μπορεί να δημιουργήσει πολιτικό θέμα.

Το 2016 ακολουθεί ίσως την πιο δύσκολη χρονιά, τα τελευταία 6 χρόνια της κρίσης. μιας και τα “CC” έκαναν σημαντική ζημιά στις Επιχειρήσεις. Οι Τράπεζες, πλέον, ανακεφαλαιοποιημένες πρέπει να μπορέσουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών, αν θέλουν να φέρουν πίσω μέρος των καταθέσεών τους. 

Η ΕΚΤ θα είναι αυτή που πρώτη θα δώσει “ψήφο εμπιστοσύνης”, μιας το επόμενο διάστημα μπορεί να κάνει δεκτά τα Ελληνικά ομόλογα αλλά και να επιτρέψει την συμμετοχή στο “QE”, αν όλα πάνε καλά με την αξιολόγηση. Αυτό θα είναι σημείο καμπής για την εμπιστοσύνη στην Ελληνική Οικονομία.

Όλα δείχνουν πως το περιουσιολόγιο θα ισχύσει με την καινούργια χρονιά και πλέον όλοι θα δηλώνουν κινητή και ακίνητη περιουσία στην Εφορία και το “πόθεν έσχες” θα είναι γεγονός για το σύνολο των φορολογουμένων. Αυτό από μόνο του είναι ικανό να κτυπήσει κομμάτι τις φοροδιαφυγής, στο μέλλον και να βοηθήσει σημαντικά τα έσοδα του Κράτους, αρκεί να λειτουργήσει με σωστό τρόπο.

Πλέον ξεκινάει μία νέα χρονιά που έχει όλες τις πιθανότητες να είναι χρονιά αντιστροφής για την πολύπαθη Ελληνική Οικονομία και Χρηματαγορά, αν δεν προκύψουν “εισαγόμενες” εκπλήξεις, έστω και αν συνεχίζεται, σε μικρότερο βαθμό το πολιτικό και το παράλληλο ρίσκο Χώρας.

Η ψυχολογία της Αγοράς παραμένει στο ναδίρ, παρόλα αυτά τα όποια θετικά νέα μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά στο “πιεσμένο ελατήριο” των τελευταίων ετών.

Το Χρηματιστήριο επειδή λειτουργεί πάντα προεξοφλητικά, θα μας δείξει πρώτο τις μελλοντικές εξελίξεις και μέλημά του είναι να μπορέσει να μπει και πάλι στην ζώνη των 700 μονάδων, επίπεδο που ουσιαστικά θα μας βάλει σε μεσοπρόθεσμη ανοδική τροχιά.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Πεπεισμένος ότι η ελληνική κρίση αποτελεί πλέον παρελθόν εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό iTele. «Πιστεύω ότι έχουμε αφήσει πίσω μας πια την ελληνική κρίση», σημείωσε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μοσκοβισί. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, εξέφρασε την ελπίδα «να μείνουμε στον σωστό δρόμο και την πορεία επιτυχίας που ακολουθούμε από το καλοκαίρι».

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 10 με 15 χρόνια προκειμένου να δημιουργήσει μια μοντέρνα, ανταγωνιστική οικονομία, εξέφρασε ο συγγραφέας και αρθρογράφος των Financial Times Μάρτιν Γουλφ, σε συνέντευξή του στο Παρατηρητήριο για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ. Όπως ανέφερε, σε ανταπόδοση για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, θα έπρεπε να δοθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους, για να γίνει το βάρος ανεκτό. Παράλληλα, τόνισε ότι η πρόκληση για την Ελλάδα είναι το αναπτυξιακό της μοντέλο, συμπεριλαμβανομένων των θεσμών της και όχι απλώς η δημοσιονομική ή μακροοικονομική σταθερότητα.

Τις επιπτώσεις που εκτιμά ότι θα έχει η εφαρμογή του νόμου για τη φορολόγηση των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ Α.Ε. που  παίζονται σε πρακτορεία με «τέλος»  0,05 ευρώ /στήλη παρουσίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ Α.Ε. (ΠΟΕΠΠΠ) σε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο συνάντησης στο υπουργείο την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου. Οι πράκτορες εξέφρασαν την ελπίδα να γίνει δεκτό το αίτημά τους για αναβολή εφαρμογής της  διάταξης  του  νόμου για ένα τετράμηνο, ενώ προειδοποίησαν ότι «σε διαφορετική  περίπτωση η ΠΟΕΠΠΠ  θα  καθορίσει την στάση της ανάλογα».

Το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας των εργαζομένων άφησε «ανοιχτό» ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, θέτοντας ωστόσο, ως απαραίτητη προϋπόθεση την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων στον τομέα της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Συγκεκριμένα, σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή τουΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι «η μεταρρύθμιση των φορολογικών συστημάτων αποτελεί εθνική ευθύνη»  και συνέχισε τονίζοντας πως «τα περιθώρια για τη μείωση των φόρων επί του εισοδήματος από την εργασία θα αυξηθούν, καθώς οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας θα αρχίσουν να παράγουν απτά αποτελέσματα».

Εστίαση σε νέους, «πράσινους» τομείς της παραγωγής οι οποίοι έχουν υποβαθμιστεί προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για ζητήματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Greenagenda.gr. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας, «στην Ελλάδα είχαμε παραμελήσει τη διάσταση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας των αναπτυξιακών παρεμβάσεων, αν και υπήρχαν και υπάρχουν σοβαρές ανάγκες και πολλές δυνατότητες».

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών σκαρφάλωσε τον Δεκέμβριο ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ελλάδα, υπερβαίνοντας το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων. Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες έναντι 48,1 μονάδων τον Νοέμβριο, επιστρέφοντας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

To ποσό των 130 δισ. γουάν (19,9 δισ. δολαρίων) διέθεσε στην αγορά η κεντρική τράπεζα της Κίνας, προκειμένου να εξομαλύνει την επενδυτική κατάσταση, κατόπιν του χθεσινού sell off στα κινεζικά χρηματιστήρια. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Λαϊκή Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBoC) χορήγησε στα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας βραχυπρόθεσμη ρευστότητα 130 δισ. γουάν, υπό την μορφή εβδομαδιαίων repos, με επιτόκιο 2,25%.

Σε ισχύ βρίσκεται από την 1η Ιανουαρίου ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (SRM) των τραπεζών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης. Στόχος του SRM αποτελεί η ενίσχυση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αποφυγή μελλοντικών κρίσεων, μέσω της έγκαιρης και αποτελεσματικής εξυγίανσης των διασυνοριακών και εγχώριων τραπεζών.

Σε απογοητευτικά επίπεδα κινήθηκε και τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, ο οποίος απείχε παρασάγγας από τον στόχο 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 0,2% έναντι 0,4% των εκτιμήσεων των αναλυτών. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι τιμές στην ενέργεια υποχώρησαν κατά 6,5% ενώ οι τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 1,4%.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2012 υποχώρησε ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ της Markit. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στις 51,2 μονάδες έναντι 51,3 μονάδων των εκτιμήσεων των αναλυτών. Toν Νοέμβριο, ο μεταποιητικός δείκτης είχε ανέλθει στις 52,8 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες συνιστούν το διαχωριστικό όριο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης του κλάδου. 

To ποσό των 500 εκατ. δολαρίων αποφάσισε να επενδύσει η General Motors στην Lyft, βασική ανταγωνίστρια της Uber. Η επένδυση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο χρηματοδότησης της εταιρείας, συνολικού ύψους 1 δισ. δολαρίων. Στην επένδυση θα λάβουν μέρος τόσο η Janus Capital Management όσο και η Rakuten Inc. Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή ενασχόλησης μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας με τον συγκεκριμένο κλάδο παροχής υπηρεσιών μεταφοράς. 

Αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας βρίσκεται η Swift Energy, κατόπιν της ραγδαίας πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, η ενεργειακή εταιρεία κατάφερε – έστω και προσωρινά – να διευθετήσει μέρος του συνολικού της χρέους, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων,  η αποπληρωμή του οποίου εκκρεμεί από την 1η Δεκεμβρίου.

Την εξαγορά της Priory Group έναντι 1,887 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η Acadia Healthcare. Η Priory Group συνιστά έναν ανεξάρτητο πάροχο ιατρικών και ψυχολογικών υπηρεσιών, διαθέτοντας 300 εγκαταστάσεις σ’ όλη τη Βρετανία, με παραπάνω από 7.200 κλίνες. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Φεβρουάριο.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών διαμορφώθηκε ο δανεισμός των νοικοκυριών στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of England. Συγκεκριμένα, ανήλθε τον Νοέμβριο στα 7,96 δισ. δολάρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Απρίλιο του 2008. Η βελτίωση των δεικτών δανειοδότησης προμηνύει την περαιτέρω βελτίωση της καταναλωτικής και κατασκευαστικής εμπιστοσύνης.