Skip to main content

Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες για τις συντάξεις

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Στο Εurogroup της 3ης Δεκεμβρίου θα ληφθεί η οριστική απόφαση για το θέμα της περικοπής ή όχι των συντάξεων, ενώ στις Βρυξέλλες -και μετά τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωζώνης τις τελευταίες ημέρες- διαμορφώνεται ένα κλίμα αισιοδοξίας για αποδοχή του ελληνικού αιτήματος.

Κοινοτική πηγή υπενθύμιζε χθες στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (συντονισμός οικονομικών πολιτικών) και μέσω αυτής της διαδικασίας θα εξεταστεί και το θέμα των συντάξεων.

Ειδικότερα, η χώρα μας, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα στείλουν στις Βρυξέλλες πριν από τις 15 Οκτωβρίου τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για το 2019. Οι υπηρεσίες της Κομισιόν θα εξετάσουν κατά πόσο ανταποκρίνονται με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί και θα διαμορφώσουν τις τελικές συστάσεις που θα υιοθετήσουν οι επίτροποι και θα στείλουν στη συνέχεια στο Εurogroup. H διαδικασία από πλευράς Επιτροπής θα ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο, κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο δεκαπενθήμερο.

Σχετικά με την Ελλάδα, η Κομισιόν, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τις πρόσθετες πληροφορίες που θα παράσχει η κυβέρνηση, θα αποφανθεί κατά πόσο επιτυγχάνονται ή όχι οι δημοσιονομικοί στόχοι και ειδικότερα το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 χωρίς τις περικοπές των συντάξεων. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα κάνει και την ανάλογη, θετική ή αρνητική, εισήγηση στο Eurogroup. Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ερωτηθείς σχετικά τη Δευτέρα το βράδυ μετά τις εργασίες του Εurogroup στο Λουξεμβούργο, εκτίμησε ότι η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων φέτος και τα επόμενα χρόνια. Αυτό ερμηνεύθηκε στις Βρυξέλλες ως ένα καταρχήν «ναι» στο ελληνικό αίτημα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο Γάλλος επίτροπος θα ήταν «κουμπωμένος».

Δεν είναι μόνο αυτή η ένδειξη που προδιαθέτει για θετική εξέλιξη, αλλά και η δήλωση του προέδρου του Εurogroup, Mάριο Σεντένο, ο οποίος σε σχετική ερώτηση -και για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε το θέμα- χαρακτήρισε δημόσια την περικοπή των συντάξεων ως μη διαρθρωτικό μέτρο, αλλά καθαρά δημοσιονομικό. Η διαφορά είναι καταλυτική μεταξύ των δύο, γιατί το διαρθρωτικό μέτρο, δηλαδή η μεταρρύθμιση, δεν ακυρώνεται, ενώ το δημοσιονομικό μπορεί να χαρακτηριστεί αχρείαστο. Και ο κ. Σεντένο δεν έκανε κάποιο φραστικό λάθος, είχε γραμμένη την απάντηση και τη διάβασε, ήξερε ακριβώς τι έλεγε.

Πάντως, αυτό που θεωρείται βέβαιο στις Βρυξέλλες είναι ότι οι Ευρωπαίοι πριν ανταποκριθούν θετικά, θα πρέπει να έχουν την απόλυτη σιγουριά ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν.