Skip to main content

Τα βήματα για χαμηλότερα πλεονάσματα

Θετικός ως προς το άνοιγμα της συζήτησης για χαμηλότερους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα και σε αποφάσεις για την αλλαγή της χρήσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (SMP’s & ANFA’s) για επενδύσεις στο Eurogroup του Ιουνίου, αλλά και ικανοποιημένος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι κατά τη διάρκεια επαφών του στην Αθήνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Οι προϋποθέσεις για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει σειρά αιτημάτων στους θεσμούς με τελικό στόχο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% από το 2021. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός όμως θα πρέπει πρώτα, όπως δήλωσε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος:

  • η έκθεση στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης να είναι θετική. Η ελληνική πλευρά έχει περιθώριο έως  και το τέλος της επόμενης εβδομάδας για να κλείσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν οι θεσμοί για να συντάξουν την έκθεση η οποία θα συζητηθεί στο Eurogroup του Μαρτίου.
  • να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα
  • να συνεχιστεί η ικανοποιητική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτές περιλαμβάνονται το επενδυτικό κενό αλλά και η ανάγκη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με το αίτημα της Αθήνας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (ακόμα επισήμως δεν έχει υποβληθεί το σχετικό αίτημα) δήλωσε: «πιστεύω ότι είναι ορθό να ανοίξει η συζήτηση σε αυτά τα θέματα. Υπάρχουν αποτελέσματα που μας δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο να ξανασυζητήσουμε τους στόχους. Πρόκειται, ωστόσο, για μια σταδιακή διαδικασία και είναι σχετικό το επόμενο βήμα. Μια καλή έκθεση για την 5η αξιολόγηση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα να αλλάξουν οι στόχοι για τα πλεονάσματα».

Όσον αφορά το θέμα της αλλαγής της χρήσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες για επενδύσεις, υπενθύμισε τη δέσμευση που έχει αναληφθεί από το Eurogroup του Δεκεμβρίου για να συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 11 Ιουνίου.

«Ναι, μπορούμε να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, διατηρείται το μεταρρυθμιστικό momentum και τηρούνται οι δεσμεύσεις» συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Κ. Μητσοτάκης: Εντός του 2020 θα ανοίξει η συζήτηση για τα πλεονάσματα

Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι εντός του έτους θα ανοίξει τη συζήτηση για τη μείωση των στόχων των πλεονασμάτων διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τον Πάολο Τζεντιλόνι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθύμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία τους τελευταίους 7 μήνες με θετικό αντίκτυπο στις αγορές κεφαλαίου αλλά και στο οικονομικό κλίμα. Στοιχεία τα οποία αναγνώρισε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Για τις αποφάσεις όμως γύρω από τη μείωση των πλεονασμάτων, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υποστηρικτική γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα όμως η τελική απόφαση ανήκει στο Εurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από την πλευρά του τόνισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της χώρας και διεκδικεί περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Μάλιστα ο Χρήστος Σταϊκούρας σκιαγράφησε τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο για το 2020:

  • την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης
  • τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών
  • την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία
  • τη βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημόσιου χρέους
  • την αξιοποίηση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτικές πρωτοβουλίες
  • τη μεταφορά υπερ-πλεονασμάτων σε επόμενες δημοσιονομικές χρήσεις
  • την προώθηση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των δημοσιονομικών στόχων.

Λαγκάρντ: Αυξάνονται οι πιθανότητες για συμμετοχή στο QE

Με θετικά λόγια για την ελληνική οικονομία μίλησε όμως και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Εάν η κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται και με βάση τα κριτήρια που θέτουμε για τις αγορές τίτλων, είμαι σχετικά βέβαιη ότι και τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά ομόλογα, στην παρούσα φάση, δεν είναι επιλέξιμα καθώς αξιολογούνται χαμηλότερα από την «επενδυτική βαθμίδα» από τους οίκους αξιολόγησης.

naftemporiki.gr