Skip to main content

Προσχέδιο προϋπολογισμού 2021: «Κλειδιά» η εξέλιξη της πανδημίας και το Ταμείο Ανάκαμψης

Μια εβδομάδα απομένει πλέον μέχρι η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 στην Κομισιόν. Οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα την αβεβαιότητα, αλλά και τη δυσκολία για σαφείς εκτιμήσεις γύρω από την πορεία του ΑΕΠ. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνονται και οι προσωρινές μειώσεις φόρων που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό.

Όλοι απεύχονται ένα νέο lockdown, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο μελετά όλα τα ενδεχόμενα για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία. Με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται σε 37,7 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει έτοιμο να στηρίξει την οικονομία όπου απαιτείται. «Προσεγγιστικοί υπολογισμοί, από την πρόσφατη εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανεβάζουν το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας. Αυτό το κόστος μπορεί να περιοριστεί, κυρίως, με δημόσιες παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Παράλληλα, χτίσαμε ταμειακά διαθέσιμα, σε συνθήκες ιδιαίτερης υγειονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην «Καθημερινή της Κυριακής». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας το Σάββατο στην τηλεόραση του «Οpen», σημείωσε ότι αν υπάρξει lockdown για 20 ημέρες, τότε η επίπτωση στο ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 1,5% με 2%.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις για τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με περισσότερες από 167.000 επιχειρήσεις να έχουν υποβάλει αίτηση. Καθοριστικός αναμένεται να είναι όμως ο ρόλος του τέταρτου κύκλου, καθώς εξετάζεται μέρος του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι να έχει τη μορφή επιδότησης και όχι δανείου.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εκτιμά ότι φέτος η ύφεση θα κυμανθεί στο 8%. Στην περίπτωση όμως που επιβληθεί νέο lockdown, τότε η ύφεση μπορεί να πλησιάσει το 10% με περαιτέρω αρνητικές συνέπειες και στο πρωτογενές έλλειμμα (η πρόβλεψη είναι για  6% φέτος), ενώ το χρέος θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνεται και στην 7η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν «κλειδί» για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων από την πανδημία, ενώ θα παράσχει και την απαιτούμενη στήριξη για μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και ανάπτυξη.

Οι μειώσεις φόρων του 2021

Στο σκέλος των φόρων το προσχέδιο θα περιλαμβάνει προσωρινές μειώσεις. Ειδικότερα:

  • Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όσοι εισπράττουν ενοίκια, οι μερισματούχοι κτλ. Η απώλεια εσόδων για τον προϋπολογισμό του 2020 προβλέπεται να είναι περίπου 770 εκατ. ευρώ.
  • Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ 13% σε εστίαση, μεταφορές, κινηματογράφους κ.α., με απώλειες το 2021 στα περίπου 100 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών με απώλειες για τον ΕΦΚΑ 820 εκατ. ευρώ.
  • Προγράμματα ενίσχυσης για εργαζόμενους, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Όσον αφορά τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί την περίοδο της πανδημίας, έχει αποφασιστεί να μεταφερθεί η αποπληρωμή τους μετά τα τέλη Απριλίου. Για τις συγκεκριμένες οφειλές θα προβλέπεται ρύθμιση για την εξόφληση τους είτε σε 12 άτοκες δόσεις, είτε σε 24 δόσεις με επιτόκιο στα επίπεδα του 2,5%.

Στα μέσα του επόμενου έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές, επιφέροντας αλλαγές σε σειρά φόρων που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία.

Ραλλού Αλεξοπούλου