Skip to main content

Eγκλωβισμένο το Χ.Α.

Εγκλωβισμένο στη μέγγενη της διαπραγμάτευσης και των απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκεται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.02), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,17% στις 523,55 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 1,90% στις 142,70 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 7,76 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται εννέα μετοχές, πτωτικά 21, ενώ οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση κατά 1,17% στις 27,77 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν συλλήβδην αρνητικά πρόσημα. Ενδεικτικά, η Τρ. Πειραιώς υποχωρεί στο 0,64% , η Eurobank στο 2,46% , η Εθνική στο 0,89% και Alpha Bank στο 0,61%.

Στο ταμπλό, ξεχωρίζει η πτώση 5% στη μετοχή της Coca – Cola HBC. Απώλειες άνω του 3% καταγράφει και η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή κινείται πτωτικά κατά 2,78%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 0,95% , της Jumpo κατά 1,04% και της Folli – Follie κατά 1,26%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 300 εκατ. ευρώ μείωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ανώτατο όριο του μηχανισμού Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες. Πλέον, το συνολικό ύψος του ELA ανέρχεται στα 71,5 δισ. ευρώ.

Η μείωση του ανώτατου ορίου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Η Ελλάδα είναι δύσκολο να ανακάμψει δίχως υποτίμηση, δήλωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «τορπιλίζοντας» εκ νέου τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα, χωρίς να επιστρατεύσει το εργαλείο της νομισματικής υποτίμησης.

Όπως μάλιστα, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, o κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι το 2011 είχε προτείνει στον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευάγγελο Βενιζέλο, την προσωρινή έξοδο της χώρας από την Eυρωζώνη, με αντάλλαγμα μία «μαζική βοήθεια». «Το Grexit θα έπληττε μία και έξω τους Έλληνες, αποφεύγοντας τον διαρκή πόνο του ελληνικού πληθυσμού» κατέληξε ο Γερμανός υπουργός, κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης, στο Αμβούργο. 

Καθησυχαστικός ως προς το ζήτημα του χαμηλού πληθωρισμού  τέλος, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Υπάρχουν παγκόσμιες εξελίξεις, οι οποίες κρατούν τον πληθωρισμό χαμηλά» παραδέχθηκε ο κ. Ντράγκι, σπεύδοντας να διευκρινίσει ωστόσο, ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει λόγος να οδηγηθούμε σε μία μόνιμη κατάσταση, χαμηλού πληθωριστικού ρυθμού».

Κάνοντας ειδική μνεία στην Ευρωζώνη, ξεκαθάρισε ότι οι προκλήσεις του ενιαίου νομίσματος δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την αδράνεια. «Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με έναν υποτονικό πληθωρισμό» επανέλαβε ο κ. Ντράγκι. Ο διοικητής της ΕΚΤ άφησε εκ νέου «ανοιχτό» το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων διευκολυντικών μέτρων, σημειώνοντας ότι «ο κίνδυνος της καθυστερημένης δράσης υπερβαίνει τον κίνδυνο της πρόωρης δράσης».

naftemporiki.gr